Как да проверите пералня, без да я свързвате към вода

проверка на пералняТестването на програми за пране в автоматична машина е възможно само когато е свързано към водопровод. Възниква обаче въпросът как да проверите пералня при закупуване или при доставка до дома, защото ако това не е направено, можете да закупите неработещ продукт. Всъщност трябва да обърнете специално внимание на проверката на пералнята; нека обсъдим как да направим това.

Какво трябва да проверя?

Първата проверка на пералнята трябва да се извърши в магазина, от който я купувате. Трябва да проверите:

  • корпус за повреди и дефекти;
  • барабан;
  • работоспособност при свързване към мрежата;
  • наличие на гаранционна карта и правилното й попълване.

Когато доставят пералня, служителите на магазина също проверяват:

  • наличие на всички компоненти;
  • крака;
  • целостта на дренажния и входния маркуч;
  • наличие на транспортни болтове на местата им;
  • тяло за дефекти.

Ако сами ще доставяте машината до дома си, обърнете внимание на горните точки веднага в момента на покупката.

Визуална инспекция

Когато избирате пералня в магазин, първо трябва да я огледате от всички страни. Корпусът на машината трябва да е без драскотини, вдлъбнатини, упорити петна и мръсотия. Огледайте люка на барабана, затворете го и го отворете. Трябва да се затваря добре и да се отваря без проблеми. Проверете маншета, за да видите дали е скъсан.

проверка на барабанаНе забравяйте да проверите тавата за препарат, опитайте се да я издърпате и да я прегледате. Помиришете как мирише дупката под тавата. В нова пералня не трябва да има миризма. Може да има миризма на прах или препарат за изплакване в използвана пералня. Но ако усетите миризма на мухъл или друга гнила миризма, тогава не трябва да купувате такава машина.

При външен преглед не забравяйте да обърнете внимание на барабана на пералнята.Вътрешната му повърхност трябва да е идеално гладка, така че прането на деликатни и копринени дрехи да не доведе до проблеми под формата на скъсани дрехи. Този тест може да се извърши с дамски найлонов чорап. Като го поставите на ръката си, преместете го по повърхността на барабана; ако чорапът остане непокътнат, без издувания, тогава всичко е наред. Освен това завъртете барабана с ръка, за да видите как се върти, дали има луфт, дали е добре центриран, дали лагерите са в добро състояние.

важно! Проверете бутоните на контролния панел и опитайте да ги натиснете. Не трябва да потъват.

Когато доставяте машината у дома, незабавно проверете за наличието на транспортни болтове; само с тях може да ви бъде доставена машината. Проверете дали транспортните болтове са свалени; възможно е машината да е ремонтирана. Освен това трябва да проверите наличието на всички крака и тяхната цялост. Когато купувате употребявана пералня, можете да поискате проверка на тръбите. Грубите тръби може скоро да се спукат и тогава ремонтът не може да бъде избегнат.

Проверка на документи и компоненти

Следващият етап е проверка на компонентите. В този случай се проверява наличието на маркучи: източване и пълнене. Вижте предварително дали дължината на фабричния маркуч ви е достатъчна или трябва да закупите друг по-дълъг. Освен това с машината трябва да се доставят пластмасови тапи за отворите за транспортните болтове.

Документите за пералнята включват инструкция и гаранционна карта. Купонът трябва да посочва датата на покупката и да бъде подпечатан. Ако този документ и някои компоненти липсват, гаранционният ремонт ще бъде отказан.

документи за пералня

Проверка на функционалността

Не можете да проверите работата на една пералня по отношение на прането в магазин, но можете да проверите работата на отделните й компоненти. Това не изисква връзка с вода. Първо проверяват дали машината работи, когато е включена в мрежата.Трябва да изберете режима „Центофугиране“ и да наблюдавате как работи дренажната помпа и как се върти барабанът. По този начин (без вода) няма да можете да проверите дали нагревателят работи, но можете да разберете дали помпата стартира.

режим на въртене

важно! Не пускайте пералнята у дома в присъствието на разносвач през зимата; изчакайте, докато оборудването се затопли в стаята.

По-нататъшната работа на уреда трябва да се провери след свързване към вода, като се тества машината в различни режими. Колкото по-скоро се установи сериозна повреда, толкова по-голям е шансът да получите пари за продукта или да го замените за подобен.

Ако внимателно инспектирате пералнята си, според нашите препоръки, рискът от закупуване на продукт с ниско качество намалява. За подробности относно проверката на използвана пералня при закупуване, прочетете статията Как да изберем употребявана пералня. Честита покупка!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня