Проверка на пералнята при покупка

Проверка на пералнята при покупкаПълната проверка на пералната машина включва свързване на оборудването към домашните комунални услуги, диагностика на процеса на добавяне и източване на вода, въртене на барабана, изправност на контролния панел и т.н. Но такива манипулации с устройството не могат да се извършват в магазина и дори след доставката няма да е възможно устройството да се настрои за работа. Просто куриерът няма да чака вашия подпис върху сертификата за доставка и приемане около час. Но това не означава, че трябва да го подпишете на сляпо, без дори да се опитате да извършите елементарен преглед на пералнята.

Определено трябва да проверите новата си пералня при покупка и доставка. Основният метод ще бъде визуалната диагностика. Купувачът, при получаване на оборудването на мястото за получаване на магазина или при доставка, трябва да инспектира устройството от всички страни, да докосне бутоните, корпуса и т.н. Органолептичният метод веднага ще идентифицира дефекти, които сервизният център може по-късно да извика не -Гаранция.

Външна проверка и крепежни елементи за транспортиране

Външният вид на машината, наличието на чипове, вдлъбнатини и драскотини по тялото са от голямо значение. Ако има такива дефекти и в големи количества, по-добре е да не купувате оборудването. След като сте извършили проверка и не сте открили видими недостатъци, трябва да преминете към проверка на транспортните болтове.

Трябва да се монтират транспортни болтове; ако няма крепежни елементи, не приемайте стоките при никакви обстоятелства.

Не се вслушвайте в обясненията на специалисти, които твърдят, че болтовете са били премахнати като част от безплатна промоция, за да улеснят процеса на инсталиране за купувача. Това е чиста лъжа. Транспортните крепежни елементи трябва да са поставени, тъй като само те предотвратяват повреда на резервоара и барабана при преместване на пералнята.Проверете дали транспортните болтове са затегнати точно на 1 точка

Броят на крепежните елементи, които трябва да присъстват, можете да намерите в инструкциите за всяка перална машина. Ръководството за потребителя ще посочи стандартния брой болтове, тяхното местоположение и как да премахнете елементите след доставката на купувача.

Винтовете, които осигуряват безопасността на оборудването по време на транспортиране, трябва да бъдат затегнати напълно и равномерно, но не под ъгъл. Следователно, ако видите, че болтът е отклонен от центъра, това означава, че машината е била подложена на силен удар, в резултат на което резервоарът се е преместил настрани. Разбира се, най-вероятно изместването на резервоара няма да повлияе на работата на пералнята, но когато купувате ново оборудване, не трябва да поемате рискове. Ако резервоарът е пластмасов, тогава ударът може да причини пукнатини по повърхността, което ще доведе до аварийни течове при използване на машината.

Ето защо е много важно да се обърне внимание на транспортните болтове по време на доставката. Проверете всяка закопчалка; около тях не трябва да има следи или драскотини. Ако има следи, болтовете вероятно вече са извадени. По-добре е да откажете такова копие на пералнята, защото машината може да е била ремонтирана.

Обърнете внимание на краката

Проверете дали краката не са деформираниВсеки модел автоматична пералня е оборудван с четири крака с контрагайки. Огледайте всеки от тях. Краката трябва да са гладки, без дефекти. Също така не трябва да има вдлъбнатини или чипове в ъгъла на кутията, близо до основата.

Недостатъци от този вид възникват, когато оборудването се удари в пода, което може да се случи при товарене или разтоварване на машината. Деформираните крака на машината няма да позволят изравняването на уреда, което ще доведе до лошо качество на пране, дисбаланс в барабана, прекомерен шум, произвеждан от устройството, повреда на противотежестите и др..

Проверка на дозатора

проверете контейнера за прах, като го издърпатеКонтейнерът за прах се намира във всяка машина. Дозаторът трябва да бъде пълен с препарат, балсам, препарат за изплакване и други съставки.Тавата е подвижна, което гарантира лесно почистване на елемента. При някои модели трябва да натиснете бутон, за да го извадите, при други трябва да издърпате със сила контейнера за прах към вас.

Проверете тавата за повреди. Освен това не забравяйте да погледнете в дупката, от която е извадена тавата, и помиришете как мирише оттам. Обикновено отвътре трябва да има леко доловима миризма на пластмаса или влага. Когато има ясна миризма на препарат, идващ от дупката, много вероятно е машината да е била използвана и следователно е по-добре да откажете такава покупка, разбира се, в тази ситуация, ако очевидно не правите покупката със собствените си ръце.

Проучване на дренажния и входния маркуч

проверете входния маркучМаркучите за свързване към комуникации също трябва да бъдат проверени. Дренажната тръба, прикрепена към задната стена на пералната машина и свързана към помпата за изпомпване на отпадъчна течност от резервоара, изисква специално внимание. Маркучът за оттичане на вода е изработен от тънък полимер, така че лесно се поврежда. Опитайте се да не пропуснете нито един дефект на гофрираната повърхност на дренажната тръба.

Входящият маркуч не е предварително свързан от производителя, а се доставя в комплект с оборудването - или в отделна опаковка, или в барабана за пране. Можете да проверите елемента на ярка светлина, като държите маркуча до източник на светлина или прозорец. Трябва да потърсите всякакви повреди, дори най-малките пукнатини и счупвания. Тръбата за пълнене ще бъде под постоянно налягане по време на работа, така че пропуснатият дефект може да доведе до разкъсване на маркуча и изпускане на вода в помещението.

Да погледнем в люка

Важен елемент от всяка пералня е барабанът. Именно в неговата кухина се пере зареденото пране. На повърхността на барабана ще видите голям брой дупки, които служат за осигуряване на циркулацията на течността вътре. Тези кухини се получават след пресоване. Външните граници на дупките са разкъсани и много остри.В някои случаи при натискане може да се окаже, че острият ръб не е скрит вътре, а стърчи и ще има директен контакт с дрехите, които се перат. В резултат на такъв „контакт“ нещата несъмнено ще станат неизползваеми. Важно е да се обърне внимание по време на доставката за липсата на такива производствени дефекти.

Също така, метални "неуредици" могат да бъдат разположени в областта на заваряване на предната и задната част на резервоара. Това определено ще повлияе на качеството на прането, което се почиства. Проверката на барабана е много проста - вземете найлонови чорапогащи и ги прокарайте по цялата повърхност. Деликатната материя ще се хване за всеки „ръб“. Ако няма задръстване, тогава няма да се нанесат повреди на предметите, които се перат.

Проверка на модула, двигателя и помпата

Можете да проверите частично употребявана техника, както и нови перални, без да свързвате уредите към водопровода и канализацията. Следователно основната диагностика ще бъде налична както в търговската зала, така и при доставка на пералнята с куриер.

Ако пералнята е била доставена в апартамента на купувача през зимата, тогава е забранено незабавното включване на устройството в контакта; необходимо е да се позволи на оборудването да „загрее“.

Всеки модел пералня има в паметта си стандартна програма “Центрофуга”. Тази опция не изисква свързване на пералнята към домашните инсталации, а само свързване на захранващия кабел към електрическата мрежа. Ако стартирате режима, дренажната помпа ще започне да работи и в същото време барабанът ще се върти със зададената скорост. С включването на „Spin“ потребителят ще се увери, че:

  • помпата работи правилно;
  • контролният панел работи;
  • пералнята не вибрира и не "подскача" при високи скорости;
  • барабанът е добре "балансиран".

Този тип диагностика може да не се хареса на мениджърите на магазина или на доставчика. Въпреки това, купувачът има пълното право да стартира оборудването, преди да подпише сертификата за приемане на стоки или да прехвърли пари в касата.Затова не се страхувайте да стартирате програмата „Spin“.

Задължително е да проверите използваното оборудване за правилна работа на двигателя и дренажната помпа. Тъй като обикновено в този случай след прехвърлянето на пари продавачът не носи никаква отговорност пред купувача. Ако закупите ново оборудване, такива повреди се покриват от гаранцията. Въпреки това, диагностицирането на оборудването „от магазина“ по този начин все още няма да бъде излишно.

Когато купувате втора употреба, по-добре е да отидете при продавача и да прегледате пералнята на място, защото често оборудването все още не е изключено от водопровода и канализацията. В този случай е възможно да се проверят всички функции на пералната машина: подаване на вода към резервоара, изправност на контролния панел, бързо източване на отпадъчната течност, работа при високи обороти по време на центрофугиране и др.

След закупуване на машина от магазин за техника, не отлагайте използването на устройството. Препоръчително е да започнете да използвате машината възможно най-скоро. Освен това се препоръчва да тествате уреда колкото е възможно повече и да „пуснете“ прането в почти всички предоставени режими. Такива мерки ще помогнат за бързото идентифициране на фабричните дефекти и незабавното прехвърляне на пералната машина в сервизен център.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня