Как да проверите лагерите в пералнята?

Как да проверите лагерите в пералнятаПовредата на лагерите на пералнята е най-честият проблем, с който се сблъскват собствениците на този домакински уред. Въпреки това, преди да започнете ремонт, трябва да сте сигурни в неизправността, защото ще трябва почти напълно да разглобите машината. Първо трябва да проверите лагерите в пералната машина и да определите причината за проблема въз основа на външни признаци. Как да разбера, че тази конкретна част трябва да бъде заменена?

Повърхностна проверка

Диагностика на лагери без разглобяване на пералня е възможна само за професионалист с богат опит. Ако дадена част току-що е започнала да се влошава, външните признаци няма да бъдат толкова очевидни, така че е лесно да се пропуснат. Все пак ще трябва частично да разглобите шайбата. Има обаче специфични „симптоми“, на които трябва да обърнете внимание.

  • Наличието на външен шум по време на работа на пералнята. Ако е трудно да ги чуете по време на процеса на центрофугиране, тогава по време на пране и изплакване е напълно възможно да ги различите. Обикновено това са метални звуци, смилане и почукване.
  • Лошо предене на дрехи. Причината е, че барабанът не може да се върти с достатъчна скорост, което означава, че дрехите няма да бъдат изцедени по най-добрия начин.
  • Вибрацията е твърде силна. Поради разрушаването на лагерите, балансирането се нарушава и пералнята ще започне да се люлее по-интензивно. Моля, имайте предвид, че този признак на износване на части може да е незначителен.
  • Повредата на маншета по време на диагностиката на лагерите ще помогне косвено да потвърди необходимостта от тяхната смяна.износване на маншета поради лагери

Можете също така да определите източника на проблема, както следва.Отворете люка на пералнята, като първо я изключите от електрическата мрежа. Натиснете горната част на барабана с пръсти и го разклатете. Трябва да се движи заедно с резервоара и не може да има луфт.

важно! Ако се усети дисбаланс, е безопасно да се каже, че лагерите вече са започнали да се провалят.

След това завъртете барабана енергично. Ако се движи свободно и издава леко бръмчене всичко е наред. Ако чуете очевиден шум и барабанът се върти нестабилно, лагерите трябва да бъдат сменени. Основните причини за тяхната повреда са производствени дефекти и износване по време на експлоатация.

Нека отворим тялото на машината

По-нататъшната диагностика на лагерите се извършва с разглобяването на пералнята. Това ще помогне да се потвърдят предварителните предположения за източника на проблема. Но все още няма да разглобяваме самия барабан, ще се опитаме да избегнем крайни мерки и да направим правилните изводи.

След това следвайте инструкциите:ръждиви ивици по задната стена на резервоара

  • изключете пералнята от мрежата, канализацията и водоснабдяването;
  • поставете машината на място, където можете безопасно да я разглобите;
  • развийте стената на корпуса отзад;
  • внимателно проверете задната стена на резервоара и за това е по-добре да премахнете задвижващия ремък.

За какво трябва да внимавате, когато диагностицирате лагерите? Ако видите изтичане на смазка и ръждиви петна, това ясно показва неизправност - когато дадена част е унищожена, маслото винаги изтича. Ако бъдат открити тези признаци, може дори да не поставите пералнята на първоначалното й място, тъй като е негодна за употреба. Определено ще трябва да смените лагерите, преди да го стартирате отново. Забранено е да работите с перална машина с такава неизправност.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня