Проверка на съдомиялната машина при покупка

Проверка на съдомиялната машина при покупкаКогато купувате съдомиялна машина за първи път, мнозина не разбират как правилно да оценят състоянието и техническите характеристики на устройството. Не трябва да се вярва напълно на консултантите в магазините за домакински уреди, тъй като основната им задача е да продават оборудване, а не искрено желание да помогнат при избора. По-нататък ще ви кажем как да проверите съдомиялната машина при покупка и да се уверите, че тя ще отговаря на всички ваши изисквания и желания.

Откъде да започна проверката?

Трябва внимателно да прегледате съдомиялната машина на мястото на продажба. Купувачът трябва да се увери, че пробата отговаря на всички декларирани от производителя характеристики. След като разберете всички основни технически параметри, проучете функционалността на машината, преценете практичността на покупката, е много важно да изберете единица с необходимите размери. Само потребителят знае колко място в кухнята е отделено за съдомиялната машина и какви съдове ще трябва да се почистват в устройството.

След това трябва да прегледате тялото на машината, както и вътрешната камера за измиване за драскотини, вдлъбнатини, стружки или други механични повреди. Ако няма дефекти, преминете към проверка на кошниците на съдомиялната машина.

Проверка на кошниците

Стандартната конфигурация на средната съдомиялна машина включва две кошници. Разположената отдолу е с по-голям капацитет и се използва за тенджери, чинии, тигани и други големи предмети. Горната е предназначена за зареждане на малки съдове - чинийки, чаши, шпатули и др. В нея можете да почиствате и чаши, ако ги закрепите с държачи. Някои модели съдомиялни машини са оборудвани с трети малък контейнер, който служи за миене на лъжици, вилици и др. ножове.

Качеството на почистване на съдовете е силно повлияно от дизайна на кошниците и контейнера. Страхотно е, ако долният контейнер има сгъваеми държачи.Това допълнение ще направи възможно „настройването“ на кошницата за съдове с различни размери. Правилното зареждане на приборите за хранене ще осигури перфектно отстраняване на всички замърсители.

По-добре е да се даде предпочитание на съдомиялни машини, оборудвани с три контейнера.

Отделна кошница за прибори е много необходимо допълнение. Съдейки по прегледите на много потребители, техниката почиства ножове, лъжици и вилици много по-добре, ако се заредят в специален отделен контейнер. В допълнение, вероятността от надраскване на повърхността на други съдове с остри остриета на ножове или краища на вилици ще бъде намалена до нула. Също така е удобно да зареждате малки предмети в третия контейнер, например бебешки принадлежности.проверка на кошниците на съдомиялната машина

По-добре е да изберете модели, които предлагат възможност за регулиране на горната кошница. Така че, чрез промяна на височината на закрепването му, ще бъде възможно да се увеличи долният контейнер за пране на големи предмети.

Броят на пластмасовите елементи в съдомиялната машина трябва да бъде сведен до минимум. Под въздействието на агресивни почистващи препарати пластмасата бързо губи свойствата си, става по-тънка, влошава се, което неизбежно води до повреда на частите. По-добре е да обърнете внимание на модели, където кошниците, скобите и закопчалките са изработени от метал.

Не пропускайте да проверите колко свободно се разгъват и прибират кошниците при новата технология. Издърпайте всички контейнери, спуснете/повдигнете скоби и т.н. Добре е, ако движението става свободно, кошниците се „движат“ безпрепятствено. Вратата на съдомиялната трябва да се затваря плътно и лесно. Ако затварянето му изисква усилие от ваша страна, това означава, че има производствен дефект.

Проверете дали всички кошници се заключват свободно. Тъй като горното работно колело е прикрепено към контейнера, то трябва да е в идеален контакт с тръбата за подаване на вода. Не забравяйте да проверите остриетата на резето; не трябва да има издутини/вдлъбнатини или други дефекти по тях.

Нека да разгледаме опаковката

За по-лесно използване на съдомиялната машина е по-добре да изберете ново оборудване, оборудвано с допълнителни аксесоари.Колкото повече „неща“ са включени в оборудването, толкова по-интересно и удобно ще бъде използването на устройството. За какви полезни добавки говорим?

  1. Поставки за малки кухненски прибори. Те обикновено са представени от куки с различни размери и форми, където можете да прикрепите допълнителни елементи за почистване;
  2. Поставка за миене на чаши. Специален дизайн, на който можете да закачите 4 високи чаши. Това допълнение ще ви позволи да не се притеснявате за безопасността на крехките съдове по време на миене;
  3. Стойка за бебешки шишета. Много необходимо нещо за младите родители, което им позволява сигурно да закачат детски аксесоари в камерата за висококачествено почистване;
  4. Приставка за измиване на тави за печене. Това е специална приставка, която се прикрепя към стандартен спринклер. С негова помощ е лесно да измиете планина от съдове възможно най-чисто.съдомиялно оборудване

В зависимост от модела на съдомиялната, тя може да бъде оборудвана както с целия комплект аксесоари, така и с един или два. Ако харесвате съдомиялна машина с минимален комплект, не се притеснявайте, можете сами да закупите държачите, от които се нуждаете във вашето домакинство.

Изучаване на движещи се елементи

Проверката на работоспособността на съдомиялната машина включва проверка на работните колела или елементите, през които почистващият разтвор влиза в шкафа. Пълноразмерните съдомиялни машини имат работни колела както в долната, така и под горната кошница. Компактните модели са оборудвани само с долни пръскачки.

По време на работа работните колела се въртят. Отворите в елементите са направени под ъгъл, а водата, изтичаща от спринклера с висока скорост, го привежда в движение. Когато работното колело има дефект, рискът то да се спука при силно водно налягане е много голям. Затова внимателно проверете елемента за пукнатини и чипове. Разпръсквачите се изваждат лесно от корпуса, така че оценката на състоянието им при доставка или предварителен преглед в магазина не е трудна. Помолете консултант да ви помогне да премахнете работните колела.внимателно огледайте пръскачките

Тази процедура за проверка е задължителна за машини от малко известни марки или използвани съдомиялни машини. В такива случаи оригиналните пръскачки могат да бъдат заменени с некачествени части, които вече са ремонтирани.

Машината трябва да е безопасна

Почти всички съвременни съдомиялни машини са оборудвани със защитна функция срещу аварийни течове. Тази технология е една от основните системи за сигурност за оборудване от този тип. Защитата може да бъде пълна, включваща защита на корпуса и всички маркучи, или частична, обхващаща само корпуса.

При закупуване на съдомиялна машина с частична защита е по-добре да смените всички фабрични маркучи с двойни, преди да използвате оборудването, което минимизира риска от течове.

Следващата функция е да предпазва машината от детска намеса. Изразява се в блокиране на контролния панел на механизма. Ако имате малки деца, не забравяйте да изберете модел с тази опция. Дете, което случайно отвори вратата на пералнята по време на работа, може да получи сериозни изгаряния.

Системата за електрическа безопасност минимизира възможността от токов удар при използване на оборудването. Добавката работи само ако машината е свързана правилно, като се вземат предвид всички правила за инсталиране на оборудване.

Ще го прегледаме, след като пристигне.

Дори ако сте прегледали щателно съдомиялната машина, ще трябва да я прегледате отново при доставката. По време на транспортирането на оборудването има голяма вероятност от повреда на оборудването. Така че, когато вдигат съдомиялната машина на пода или я внасят, товарачите могат случайно да ударят устройството в стената, да „разтърсят вътрешностите“ и да го поставят неуспешно на пода.

В присъствието на куриера още веднъж внимателно огледайте корпуса на машината за дефекти, вътрешната камера и нейното съдържание.

Недобросъвестни продавачи понякога сменят оборудването на пералнята след заплащане на оборудването и ви изпращат непълен комплект. Ако откриете несъответствие, не попълвайте акта за приемане, а предявете иск и го предайте в магазина чрез товарачите. Не подписвайте документи, ако откриете някакъв дефект в съдомиялната машина.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня