Проверка на сензора за ниво на водата в пералня Samsung

Проверка на сензора за ниво на водата в пералня SamsungАвтоматичните перални машини са „пълни“ с различни сензори и клапани, които позволяват на оборудването да работи. Всяка пералня е оборудвана с превключвател за налягане - той контролира нивото на водата в резервоара, предава сигнали към контролния блок, като по този начин контролира процеса на измиване. Как можете да проверите сензора за ниво на водата в пералня Samsung, ако внезапно започне да действа? Нека да разберем къде се намира елементът и как да стигнем до него.

Нека намерим частта и да разгледаме набързо

Не трябва да започвате самодиагностика, ако машината е в гаранция. По-добре е да се свържете със сервизните специалисти и да изпратите оборудването за безплатен ремонт. Ако сами разглобите машината, гаранцията вече няма да важи.

Ако пералнята е закупена отдавна, можете да опитате да проверите превключвателя за налягане у дома. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • изключете захранването на автоматичната машина;
 • изключете крана за подаване на вода;
 • изключете горния капак от тялото, като развиете двата болта, които го закрепват;
 • намерете превключвателя за налягане. Намира се близо до контролния блок, по-близо до дясната стена на кутията;
 • Развийте винта, изключете конектора, за да можете да извадите сензора за ниво от машината;
 • Разхлабете скобата с клещи и издърпайте превключвателя за налягане навън.намерете превключвателя за налягане

Не е необходимо незабавно да извършвате диагностика с мултицет. Можете да проверите налягането на сензора с помощта на наличните средства. Необходимо е да вземете къса тръба с диаметър, съответстващ на фитинга на превключвателя за налягане, да я свържете към устройството и да издухате в нея. Щракване, произведено от устройството отвътре, ще покаже, че сензорът за ниво на водата работи правилно.Когато релето не реагира на натиск, ще трябва да смените елемента.

Как е конструирана частта?

Достигането до сензора за ниво е много лесно. Просто трябва да премахнете горния капак и да намерите частта. Трудно е да не забележите превключвателя за налягане - това е гофриран пластмасов елемент, който смътно прилича на шайба. Цветът може да бъде всякакъв, но не е толкова важен. Има проводници от стените на пералнята до превключвателя за налягане и тънка тръба от крайния панел.

При някои модели на Samsung конфигурацията на сензора за ниво може да е различна, кабелите могат да вървят само от едната страна, но ще е необходима тънка тръба.

Какъв е принципът на работа на превключвателя за налягане? Всъщност елементът реагира не на нивото на течността в резервоара, а на налягането в системата. Колкото повече вода се изтегля в машината, толкова по-голямо е налягането и, следователно, толкова по-голямо е налягането на въздуха, преминаващ през сензорната тръба. Въздухът действа върху мембраната, което води до затваряне на контактите. По този начин се изпраща сигнал до главния контролен модул за необходимостта от завършване на изтеглянето на вода. Същият принцип работи и в обратна посока.как работи превключвателят за налягане?

Когато превключвателят за налягане не реагира по никакъв начин на водата, постъпваща в резервоара, автоматичната машина не започва измиване. Следователно е необходима спешна проверка на сензора за ниво и, ако е необходимо, неговият замяна. Може би проблемът е в контактите на елемента, тръбата или директно в релето.

Проверка на бобината на сензора с мултицет

Ако имате мултиметър у дома, можете да диагностицирате превключвателя за налягане с тестер. Алгоритъмът за проверка на сензора за ниво на перални машини Samsung (и на машини от други производители, например Ariston, Bosch, Indesit, Beko) ще бъде както следва:проверка на превключвателя за налягане с мултицет

 • проучете електрическата схема на превключвателя за налягане;
 • прикрепете сондите на тестера към контактите на сензора за ниво;
 • сами създайте налягане в тръбата, за да осигурите функционирането на мембраната;
 • проучете показанията на мултиметъра.

Стойността на съпротивлението на екрана на устройството трябва да се промени, когато сензорът работи. Ако превключвателят за налягане се задейства, но стойността на мултиметъра остава същата, тогава ще трябва да смените частта. Дори ако системата работи като часовник, причината за неизправността може да се крие в тръбата. Всеки, дори най-малкият отвор в него ще започне да изпуска въздух, което означава, че няма да бъде постигнато необходимото налягане за релето.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня