Проверка на амортисьори и амортисьори на пералня

Проверка на амортисьори и амортисьори на пералняАко пералнята ви има проблеми с абсорбирането на удари, това веднага си личи. Машината ще чука при въртене, ще вибрира силно и ще подскача из стаята. Въпросът няма да свърши „танцувайки“ - с течение на времето, поради постоянни удари, резервоарът ще се пробие и ще настъпи теч. По-добре е да не отлагате и да проверите работата на амортисьорите в пералнята. Ще ви разкажем подробно как да тествате амортисьори и да ги смените, ако е необходимо.

Тестване на ударопоглъщащи елементи

Не е необходимо незабавно да инсталирате нови амортисьори на пералнята - първо трябва да се уверите, че старите са дефектни. Такава „диагноза“ не може да бъде направена на око: ще трябва да премахнете стелажите, да проверите и тествате. Амортисьорите са разположени в долната част на машината под резервоара и за да се стигне до тях, ще е необходимо частично разглобяване на оборудването. Процедурата зависи от марката и марката на пералнята.

Не е необходимо напълно да разглобявате машината. При повечето модели, например при Bosch, трябва да премахнете само предния панел. Тук амортисьорите са със стандартен дизайн; те са прикрепени към тялото отдолу с един болт и са фиксирани отгоре към пластмасовия резервоар с резе, поставено на стойката. Демонтажът на амортисьорите се извършва, както следва:

 • машината е изключена от захранването и водоснабдяването;
 • развийте винтовете, закрепващи предния капак;отстранете предната стена на тялото на машината
 • краят се прибира настрани;
 • дълго свредло с диаметър 13 mm се използва за пробиване на болт, задържащ амортисьора отдолу;
 • горното резе се отделя;
 • Поставката се сваля от пералнята.

При други перални машини, включително модели на LG, не се изисква разглобяване на корпуса.Можете да стигнете до системата за абсорбиране на удари през дъното. Достатъчно е да изключите пералнята от комуникациите и да я поставите от лявата й страна. След това изтискаме пластмасовите закопчалки „пръсти“ от всеки край на стелажите. Ако закопчалката се отстранява трудно, тогава щедро я смажете с почистващ препарат WD-40 - закопчалката трябва да поддаде.

Амортисьорите се намират в долната част на пералната машина.

Зависи от марката на пералнята и вида на закопчаването. При Samsung, Miele и AEG амортисьорите са свързани към тялото и резервоара с болтове M8 и M10, за отвиването на които ще ви трябват съответно 12 и 13 гаечни ключове или вложки. При машините с марка Whirlpool амортисьорите са фиксирани със специални ключалки, които могат лесно да се разхлабят без инструменти.

Демонтажът и диагностиката на амортисьорите трябва да се извършват възможно най-внимателно. Крепежните елементи трябва да се натискат и развиват внимателно, без да се прилага силен натиск или да се използват „тежки“ инструменти. Важно е да се следи целостта на самите стелажи, пластмасовия резервоар и други съседни елементи.отстранете заключващите щифтове

Отстранените стелажи се тестват за изправност, както следва:

 • натиснете пръта;
 • издърпайте пръта от тялото;
 • оценете напрежението, упражнявано от стойката.

Ако прътът влиза лесно или дори „излита” от тялото, това означава, че амортисьорът е дефектен и вече не може да поеме изходящите вибрации. При някои подпори също е важно да се оцени количеството уплътнителна грес в буталото: липсата на течност ще покаже износване на амортисьорите. Сигнали за неподходящи части и следи от ръжда.

Как да сменим тези части?

При диагностиката се оказа, че амортисьорите са износени? След това трябва да ги замените с нови. Идеалното решение би било инсталирането на оригинална резервна част с идентични характеристики. Но намирането на маркови части не е лесно или периодът на изчакване е твърде дълъг.

При ремонт на амортисьора на пералня е препоръчително използването на оригинални резервни части от производителя.

Друг вариант е да използвате амортисьори на трети страни. Това е възможно, ако изберете правилния аналог. Трябва да се съсредоточите върху три основни параметъра: предоставената устойчивост, дължината и вида на закопчаването.закупете подходящи амортисьори

 1. Съпротива. Варира от 80 до 120N. Лесно е да разберете значението му - числото трябва да се приложи към тялото на елемента.
 2. Дължина. Трябва да погледнете разстоянието между монтажните оси, както в сгънато, така и в компресирано положение.
 3. Крепежни елементи Има крепежни елементи под формата на ключалки, болтове и пластмасови пръсти. Като правило втулките на тихите блокове са проектирани за диаметър m8-10.

Намерените амортисьори са монтирани вместо старите. Стелажите са прикрепени към тялото и резервоара, след което машината е сглобена, свързана към комуникации и стартирана за пробно измиване.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня