Съдомиялна машина тече

теч на вода от съдомиялна машинаПовредата на съдомиялната машина е неприятна ситуация, която може да доведе до скъп ремонт. Какво да направите, ако откриете локва вода пред машината, а защитата срещу теч липсва или не работи? Най-важното е да не се паникьосвате, защото всеки проблем трябва да се решава стъпка по стъпка. В повечето случаи, ако имате време, можете сами да отстраните причината за повредата, ние ще се опитаме да ви помогнем с това.

Оценка на ситуацията

Модерна съдомиялна машина със система за самодиагностика, която показва всяка неизправност под формата на код на дисплея. Ако машината има Aqua-Stop защита срещу течове, като съдомиялните машини на Bosch, когато се задейства, код на грешка E15.

Но също така може да се окаже, че няма грешка, но по някакъв начин е изтекла вода от машината. Първото нещо, което трябва да направите, е да изключите съдомиялната машина от контакта, в случай че получите токов удар. След това внимателно проверете вратата на съдомиялната машина, прокарайте ръката си, за да видите дали има капки вода. Ако вратата е мокра, водата тече през гуменото уплътнение.

Не забравяйте да проверите дали вашето оборудване е инсталирано на ниво, защото ако машината е наклонена, тогава водата от тигана ще изтече, след като достигне определено ниво. Също така отворете и вижте колко вода има в тигана; ако има повече от праговата стойност, тогава проблемът е дефектен сензор за вода.

важно! Една от причините за появата на вода в съда на машината може да бъде прекомерно количество прах. За да разрешите проблема, изпълнете тестов цикъл с препарат против котлен камък в съдомиялна машина.

теч на вода от съдомиялна машинаВодата може да попадне на пода пред съдомиялната, ако вратата се отвори веднага след края на цикъла на измиване. И всичко това, защото кондензът се събира на вратата и тече на пода, така че не трябва да бързате да разтоварвате чисти съдове, трябва да изчакате малко, докато се охладят и температурата вътре и извън машината е приблизително еднаква.И ако отворите вратата веднага, просто я избършете със суха кърпа.

Ако машината е в локва вода, тогава е очевидно, че тече отдолу или през вентилационните отвори. В този случай причините могат да бъдат:

 • в дефектен маркуч;
 • при слаби тръбни връзки.

За ваша информация! Повреда на маркучите в съдомиялните машини Electrolux може да се появи само след няколко години работа; това се случва доста рядко.

Най-честата причина за изтичане може да бъде:

 • повреда на резервоара;
 • понижаване на налягането на палета;
 • неизправност на спринклера.

Отстраняване на течове на вода от вратата

Така че изтичането на вода под вратата на съдомиялната е най-често срещаното и лесно за отстраняване. За да направите това, трябва да отворите вратата и да откъснете старото гумено уплътнение около периметъра на машината с ръцете си; дори дете може да направи това.

Сега вземаме нова гумена лента, подходяща за конкретен модел съдомиялна машина, тоест за машините Electrolux това е едно уплътнение, но за AEG може да се изисква съвсем различно. Използвайте ръцете си, за да поставите ластика на мястото, от което сте извадили стария, като внимателно се движите по периметъра на пералнята.

Да празнуваме! Ако уплътнението е дълго, трябва да се отреже с ножица.

Освен уплътнението около периметъра на самата машина, има и уплътнение в долната част на вратата. Нека опишем неговата подмяна като използваме съдомиялна Electrolux като пример.

 1. Отворете вратата и развийте болтовете около периметъра.
 2. Затворете вратата и свалете предния панел.
  смяна на гуменото уплътнение
 3. След това отворете вратата, извадете долната кошница за съдове, така че да не пречи, и в долната част на вратата с помощта на пинсети внимателно издърпайте гуменото уплътнение.
  смяна на гуменото уплътнение
 4. След това вземете ново уплътнение и го поставете така, че краят стриктно да съвпада с ръба на резервоара. Когато натискате уплътнението във вратата докрай, уверете се, че пасва добре в жлеба, след което завийте панела върху вратата.

Проверка на маркучи и тръби

Една от вероятните причини за изтичане на вода в тавата на съдомиялната машина може да бъде запушена канализация и дренажна система. Ето защо е необходимо редовно да проверявате и теч на вода от съдомиялна машинапочистете филтрите и маркучите от остатъци от храна. Измиването на филтъра не е трудно; намира се на дъното на резервоара. Отстранете фината мрежа, развийте чашата и изплакнете всичко под течаща вода. Инструкциите за всяка машина, независимо дали е Bosch, Electrolux или друга, описват подробно процедурата за почистване на машината от запушвания.

За да проверите херметичността на връзките на маркуча и тръбите, трябва да погледнете вътре. За да направите това, обърнете съдомиялната с главата надолу, извадете тавата; обикновено се закрепва с болтове отпред и ключалки отстрани.

Под тигана веднага ще видите „вътрешностите“; проверете колко плътно са свързани маркучите към устройствата и, ако е необходимо, сменете свързващите скоби или самите тръби.

Как да сменим клапана, сензора за вода и спринклера

Когато проверявате тръбите, проверете пълнителния клапан; ако има следи от ръжда по него, това е първият знак за смяна. Ако сте успели да отворите съдомиялната машина и да намерите клапана за пълнене, тогава смяната му не би трябвало да е трудна. Изключете сензорите и тръбите от него и сменете стария клапан с нов, подходящ за вашия модел пералня.смяна на спринклера

Доста рядко, но се случва, че поради налягането на водата, когато се подава към резервоара на машината по време на продължителна работа, пластмасовият спринклер се разслоява. В резултат на това водата се влива в тигана, след което защитата се активира. Спринклерът е сменяема част, която лесно може да бъде закупена в магазин или поръчана онлайн. За да го замените в машина Electrolux, трябва да премахнете долната кошница за съдове. В долната част има пръскачка с гребло, която се държи на място с ключалки; изваждаш го с отверка и на негово място поставяш нов.

Що се отнася до сензора за ниво на водата, той се намира на самия палет, на същото място като защитата срещу теч Aqua Stop. Ако възникне изтичане на вода, вентилът или се проваля, или „залепва“, сигналът за нивото на водата не достига до контролера и съответно помпата не стартира, но защитата Aqua-stop се активира. Ако има много вода, тя изтича от тигана на пода. Проблемът се решава със смяна на датчика.

Какво да направите, ако резервоарът се спука?

Много рядко се получава теч, когато резервоарът на съдомиялната се спука. Това може да се случи, ако машината е работила много дълго време или е имало производствен дефект. В този случай е най-добре да се свържете със специалист, който ще оцени сложността на работата. Обикновено в такива случаи ремонтът води до закупуване на нова съдомиялна машина, тъй като ремонтът може да бъде скъп.

По този начин изтичането на вода от съдомиялната машина е проблем, който в повечето случаи можете да отстраните сами. Основното нещо е да се подходи към въпроса мъдро и търпеливо. Ремонтирайте сами и с нас!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня