Професионални и индустриални съдомиялни

професионална съдомиялнаАко сте или планирате да станете собственик на столова, кафене, ресторант или голям хотел, тогава не можете да правите без професионално оборудване, което ще ви помогне да подобрите качеството на услугата и съответно да спечелите предимство пред конкурентите. Професионалните съдомиялни машини са точно такова оборудване. По какво се различават професионалните машини от битовите, какви са машините и какви са характеристиките им? Ще говорим за това в статията.

Видове индустриални "съдомиялни машини"

Има много модели професионални съдомиялни машини; за да ги разберете и да разберете кои да изберете за собствения си бизнес, трябва да ги класифицирате. Добра основа за класификация може да бъде видът на професионалната съдомиялна машина. Има 3 вида професионални „съдомиялни машини“:

 • челен тип;
 • куполен тип;
 • тип тунел.
  професионална съдомиялна

Професионалните предни съдомиялни машини са най-популярният тип машини сред потребителите. Има причини за това.

 1. Предната съдомиялна машина заема много по-малко място от куполната или особено тунелната съдомиялна машина.
 2. Той е много по-лесен за използване от други видове машини.
 3. Цената е малко по-евтина от куполните и тунелните.
 4. Производителността му е напълно достатъчна за малки и средни заведения за обществено хранене - ресторанти, кафенета, барове, столове, каквито са мнозинството.

Съдомиялните от преден тип имат ограничен капацитет на зареждане. Обикновено тяхната производителност не надвишава 800-900 броя на час, но това количество понякога е достатъчно, за да обслужи 3 малки кафенета наведнъж. Съдомиялната машина с лицева страна е много подобна на домакинската съдомиялна машина, единствената разлика е в размера.

Съдомиялната машина с куполен тип се различава от съдомиялната с лицева страна по по-големия си размер. Към корпуса на такава машина отстрани са прикрепени маси с мивка и впечатляваща повърхност за сортиране.При зареждане на съдове основната част на корпуса на куполната „съдомиялна машина“ е разделена на две части: основа и купол. В горната част на основата има ниша, наподобяваща мивка; в нея се поставя кошница със съдове, след което тази ниша се покрива с купол и се задава режимът на измиване. Производителността достига 1500 артикула на час.

Съдомиялните машини тип тунел се считат за най-производителни. При определени условия такива машини могат да измият до 2-2,5 хиляди предмета на час. Това са машини от транспортен тип, тоест съдовете са предварително опаковани в специални касетни тави, всяка от които е с размер на малка кутия. Касетите се монтират на конвейера и постепенно се придвижват към резервоара за измиване и след това за сушене.

Съдомиялни машини с такава висока производителност се монтират в столове в големи предприятия, в големи хотели, бизнес центрове и големи заведения за обществено хранене. За да инсталирате такова „чудо на технологията“, ще ви е необходима площ от около 15 квадратни метра. м.

важно! Работата на съдомиялна машина от тунелен тип ще изисква човешко присъствие, тъй като съдовете трябва да се поставят върху конвейер и след това да се извадят от резервоарите.

Как се различава индустриалната „съдомиялна машина“ от домакинската?

Както беше отбелязано по-горе, индустриалните „съдомиялни машини“ от преден тип са много подобни на обикновените битови съдомиялни машини. Каква е разликата между тях тогава, освен цената? В края на краищата, за професионална съдомиялна машина ще трябва да платите сума, четири пъти по-висока от цената на домакинска машина.

 • Професионалната машина се различава от домакинската по размера и капацитета на резервоара.
 • Професионалните машини са изработени от много надеждни елементи, всеки от които е проектиран за значителен експлоатационен живот. Например, домакинска пералня може да има слаб пластмасов спринклер, но в професионална пералня този елемент се състои от неръждаема стомана.
 • Индустриалната съдомиялна машина може да измие десетки пъти повече съдове от домакинската съдомиялна машина.
 • За да свържете промишлена „съдомиялна машина“, може да са необходими специални комуникации - водоснабдителна система с определен капацитет и промишлена електрическа мрежа.

Забележка! Не всички промишлени съдомиялни машини имат напълно автоматизиран процес на миене на съдове.

Някои предприемачи наивно вярват, че могат да оборудват малкото си кафене с няколко битови съдомиялни машини и ще се справят със задачата. Възможно е в началото това да е така, но след това износването на оборудването ще се отрази и те ще трябва постоянно да плащат за услугите на майсторите. В резултат на това незабавните спестявания ще доведат до по-големи разходи в бъдеще. Експертите казват, че е по-добре веднага да надплатите малко и да купите промишлена съдомиялна машина, за да нямате проблеми в бъдеще.

Преглед на професионални съдомиялни машини

За начинаещ бизнесмен и дори за опитен предприемач може да бъде доста трудно да вземе решение за окончателния избор на модел промишлена съдомиялна машина. И това не е изненадващо, защото на пазара има голямо разнообразие от такова оборудване. Само производителите са около дузина и половина. И как да направите окончателния избор? Тук на помощ идват специалисти с богат опит. Те избраха за нас няколко много забележителни модела „съдомиялни машини“, които ще бъдат добра помощ за малкия и среден бизнес.

MACH MB/9235. Тази италианска съдомиялна машина от преден тип е в състояние напълно да автоматизира грижата за съдовете в професионалната кухня на кафене, столова или ресторант. Една кетъринг компания не може без такова оборудване, тъй като е много компактно и продуктивно. Размерите на тази машина са само 410x495x650 мм, почти равни на размер на съдомиялна за вграждане, който е предназначен за битови нужди. В същото време MACH MB/9235 е в състояние да изпере 800 предмета само за 1 час. Основните предимства на модела.

 1. Икономичен разход на ток, вода и препарат за миене на съдове

важно! Ако използвате професионални препарати, препоръчани от производителя на съдомиялната MACH MB/9235, разходът им рязко намалява.

 1. Много висококачествени части от неръждаема стомана или високотехнологични сплави - без пластмаса.
 2. Процесът на миене на съдове е напълно автоматизиран, човешкото участие е сведено до минимум (поставяне и изваждане на съдове).
 3. Много удобно и интуитивно управление.
 4. Специална защита срещу механични повреди при пране.
 5. Възможност за работа от обикновено домакинско захранване от 220 V.

Машина за миене на чаши (съдомиялна) MACH MB9235Освен всичко друго, съдомиялната има резервоар за миене с капацитет 9,5 литра, бойлер 4 литра и консумира 2,2 литра вода на цикъл. Ако машината се стартира в режим на изплакване, един цикъл ще продължи 150 секунди. Ако зададете режим на пране, изплакване, сушене, времето на цикъла се увеличава значително в зависимост от избраната програма. Средна цена: $790.

МПК-700К-01. Професионална куполна съдомиялна машина от местен производител е идеална за заведения за обществено хранене. Размери 740х850х1490 мм. Машината изпира 700 артикула на час. Основните предимства на модела.

 • Удобни контроли.
 • Поддържане на нивото на водата в резервоара.
 • Удобен резервоар със заоблени ъгли.
 • Контрол на температурата в котелното отделение.
 • Без пластмаса, частите са изработени от висококачествена неръждаема стомана.

За ваша информация! Тази съдомиялна машина изисква свързване към промишлено захранване от 380 V.

Куполна съдомиялна MPK-700K-01Машината разполага с резервоар с вместимост цели 30 литра и бойлер с вместимост 10 литра. Комплектът с куполната машина включва касетка за чинии, кутия за чаши, кутия за вилици, лъжици и ножове. Средна цена: $1280.

АБАТ МПК-1100К. Друга куполна „съдомиялна машина“ от местен производител, но с много по-голяма производителност. Възможност за пране на 1100 артикула на час, с размери 725x830x1490 мм. Тази производителност ще бъде достатъчна за големи заведения за обществено хранене. Основните предимства на този модел съдомиялни машини.

 1. Миене на съдове на 400С и изплакване при 850СЪС.
 2. Напълно автоматизирана доставка на препарати за изплакване и миене.
 3. Машината е изцяло сглобена от висококачествени метални части, дори бутоните на контролния панел са стоманени.
 4. Супер кратки цикли на пране и изплакване, минимум 60 секунди.
 5. Две отделни циркулационни системи за миене и изплакване на съдове.

Съдомиялна тип купол AVAT MPK-1100KМашината разполага с резервоар за 30 литра вода, в който може да се постави кошница за съдове 500х500 мм. Има и бойлер 10л. Съдомиялната машина изисква свързване към 380V индустриално захранване.

Обобщавайки, отбелязваме, че сме убедени, че за предприятия и организации, които се занимават с планини от мръсни съдове, обикновената домакинска съдомиялна машина няма да работи; ще трябва да си купиш индустриален. Но ако направите това, няма да съжалявате, тъй като такава машина ще работи под голямо натоварване в продължение на много години, тъй като всички нейни части са изключително устойчиви на износване. Разбира се, никой не е имунизиран от производствени дефекти, но именно за такива случаи производителят предлага гаранция и сервиз.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня