Шлайфане в четките на мотора на пералната машина

Шлайфане в четките на мотора на пералната машинаКолекторният двигател на пералната машина е надежден и прост по дизайн, но периодично изисква ремонт. Говорим основно за смяна на електрически четки - те трябва да се сменят с нови през няколко години. В противен случай двигателят започва да искри, прегрява и се проваля. Преди подмяната е необходимо да се шлифоват четките на двигателя на пералната машина. Как да направите това и защо - нека го разгледаме по-подробно.

Опции за регулиране на четките

Новите четки имат дълги карбонови върхове, които са най-добре "напаснати" към двигателя на пералната машина. Има няколко начина за смилане на "въглища". Изборът зависи от вида на двигателя, инсталиран в машината, предпочитанията на потребителя и наличните инструменти. Първата опция за „прилягане“ е най-често срещаната. Инструкциите са както следва:

 • Използвайте пила и груба шкурка, за да разтриете електрическите четки, като регулирате размера на върховете спрямо двигателя;
 • фиксирайте прътите на двигателя;
 • поставете стъклена шкурка под четките (тя е фиксирана с „работната“ страна към въглищата по цялата повърхност на двигателя);
 • регулирайте арматурата с ръцете си, така че хартията да влезе в контакт с електрическите четки;
 • почистете колектора от въглищен прах (със суха кърпа, в идеалния случай с въздушна струя);смилане в четките на двигателя
 • стартирайте механизма с товар не повече от 30% от работната мощност;
 • Отново отстранете праха от корпуса на двигателя със сгъстен въздух (в противен случай има опасност от късо съединение на механизма).

За да шлайфате електрическите четки на двигателя на пералната машина, ще ви е необходима груба шкурка.

При втория метод регулирането на електрическите четки се извършва с помощта на лента от шкурка за стъкло.Навива се около двигателя и здраво се фиксира към тялото. След това въглеродните пръти се поставят в кутии и се въртят около неподвижна котва. Важно е да се поддържа посоката, в която се върти механизмът в генератора.

Има и трети вариант за прилепване: поставете шкурка със зърнеста страна нагоре върху мотора и я разтрийте върху тялото 2-3 пъти. В същото време натиснете въглеродните четки върху платното. Регулирането приключва, когато прътите легнат плоски върху колектора. Не забравяйте да обърнете внимание на размера на шкурка - тя трябва да е по-широка от въглищата.

Защо е необходимо това?

Регулиране на електрическите четки е необходимо както при монтиране на нови пръти за замяна на износени, така и когато са неравномерно износени или карбоновите върхове са неправилно скосени. Това е необходимо за правилната работа на двигателя, без искри, шум и вибрации. В противен случай може да възникне късо съединение или друга повреда на двигателя.

За да смените четките навреме, трябва редовно да диагностицирате двигателя. Първо, преценете дължината на въглеродните накрайници. Второ, измерете еластичността на пружинния механизъм в кутиите. Пружините се проверяват с лостов динамометър. Ако скобите не са достатъчно еластични, прътите вибрират повече и двигателят се поврежда по-бързо.Важно е да изберете правилните електрически четки

Важен нюанс е да изберете правилните електрически четки. Те трябва да съответстват на марката на колектора, да се въртят свободно по оста и да прилягат плътно към корпуса на двигателя.

Как можете да разберете дали четките не са използвани?

Шлайфането в четките е задължителна процедура при смяната им. Ако въглеродните пръти не са регулирани или направени неправилно, двигателят ще работи неизправно. Следователно следните „симптоми“ показват недостатъчна настройка:

 • искрене;
 • нехарактерно бучене;
 • прегряване на механизма;
 • повишена вибрация на машината.

Когато прилепването се извършва правилно, се осигурява равномерно разпределение на напрежението върху работните повърхности. Благодарение на последното двигателят работи по-тихо и по-добре, мощността се подобрява и експлоатационният живот на механизма се увеличава. Можете сами да се справите с електрическите четки, без да прибягвате до помощта на специалисти. Основното нещо е стриктно да следвате инструкциите и да спазвате правилата за безопасност.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня