Как работи пералня Zanussi

Как работи пералня Zanussi„Умните“ помощници за домакинство са предназначени да опростят ежедневието и да разнообразят живота на човека, освобождавайки му време за комуникация, саморазвитие или пълноценна почивка. Вместо часове, прекарани в пране, можете да се разходите с децата си, да отидете на изложба или да помислите за много други полезни и важни дейности. И пералнята се грижи за нещата. На пръв поглед изглежда като сложен механизъм. Всъщност принципът на работа на автоматичната пералня се основава на елементарни взаимодействия и алгоритми. Нека да разгледаме примера на технологията Zanussi.

Взаимодействие на части вътре в корпуса

Потребителите са запознати с основните функции на пералните машини и могат лесно да ги управляват: да зареждат пране в барабана, да добавят перилен препарат, да избират желаните режими на пране на контролния панел и да проверяват за блокиране за деца. Майсторите знаят за нюансите на работата на устройството, неговите вътрешни механизми и процеси. Те могат да говорят с ентусиазъм за дизайна на оборудването, по-специално за това как работи машината Zanussi.

Има барабан, който се затваря с люк или врата. Барабанът премахва замърсяванията, изплаква и центрофугира прането. Това е възможно благодарение на ротацията. Барабанът се задвижва от двигател с ремъчно задвижване.

В пералните машини Zanussi този сложен механизъм работи по следния начин:

  • електродвигателят се върти със зададена скорост;
  • специален ремък (задвижване), свързан към двигателя, предава скоростта от двигателя към шайбата на барабана;
  • последният е прикрепен към кръста, държащ барабана;
  • въртенето възниква поради наличието на лагери.

Барабанът на пералнята е затворен в пластмасова вана. Това е мястото, където се задържа водата. Докато се върти, барабанът не докосва стените на резервоара, което избягва триенето и задръстването на части.

как си взаимодействат частите на SM Zanussi

Специален входен клапан е отговорен за подаването на чешмяна вода. Пропуска известно количество вода и след това се затваря. След измиване течността трябва да се отцеди. За да направите това, помпата се задейства по време на изплакване и центрофугиране. За да може „умното“ оборудване самостоятелно да определи колко течност остава вътре, то е оборудвано с превключвател за налягане или сензор за нивото на водата. Нагревателният елемент загрява течността, а температурата й се следи от друго устройство - температурен датчик.

Всички процеси, протичащи вътре в пералната машина, се регулират от контролния модул. Задава параметрите на измиване и осигурява прецизното им изпълнение: пуска нагревателя, контролира данните от термостата и сензора за ниво на водата, както и работата на електродвигателя.

Алгоритъм на работа

Zanussi е автоматична машина, която самостоятелно изпълнява и следи всички етапи от грижата за прането. Като всеки механизъм, той не е имунизиран срещу повреди. Сериозните неизправности изискват да се свържете с професионални техници, а потребителите могат да отстранят някои неизправности сами. За да направите това, трябва да имате представа за алгоритъма на работа на всички перални Zanussi. Преди да изберете и стартирате желания режим на пране, барабанът се пълни с пране.

важно! Трябва да проверите дали няма малки твърди предмети върху артикулите или в джобовете ви, като монети или брошки, които биха могли да се закачат в барабана.

Прах, гел и препарат за изплакване се добавят към тавата, предназначена за перилни препарати. Всеки от тях има собствено отделение.По време на работа на пералната машина те се измиват от тавата с вода. Подготвителният етап приключва тук. За да стартирате устройството, всичко, което трябва да направите, е да го свържете към захранването и да проверите дали кранът е отворен.

Схема на пералня Zanussi

Машината самостоятелно изпълнява пълния цикъл на пране, от добавяне на вода до центрофугиране на прането. Може да работи в няколко режима, като предлага определени параметри и алгоритми на действие. Нагревателният елемент загрява водата до зададената температура, барабанът се върти и прането се изплаква в разтвор с препарат.

След завършване на основния етап на измиване, отпадъчните води се отвеждат през специална тръба и маркуч с помощта на помпа. И чистата вода отново се подава към резервоара за изплакване. Нивото му се следи от пресостат. Тези действия се повтарят няколко пъти. След това пералнята започва да върти. За да направите това, барабанът започва да се върти с висока скорост и течността се отстранява от резервоара чрез дренажна помпа. След като устройството автоматично се изключи, потребителят може да извади чистото пране от барабана.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня