Как работи вентилът в пералнята?

Как работи вентилът в пералнята?Почти всички съвременни перални машини са оборудвани с електромагнитни клапани. Именно тези устройства са отговорни за изтеглянето на вода в резервоара, като са подобрен „кран“ - затварящо устройство. Но за разлика от двигателя или помпата, клапанните механизми са практически непознати за потребителите на машини, което често води до тяхната повреда. Предлагаме ви да не стоите настрана, а да анализирате принципа на работа на вентила на пералната машина, неговата структура и видове. Това ще ви помогне да опознаете по-добре машината и ще спестите пари за поддръжка на оборудването.

За какво е това устройство?

Почти всички съвременни перални машини, независимо от ценовия сегмент и страната на произход, са оборудвани с електромагнитни клапани. Тези устройства със сигурност ще бъдат намерени на бюджетни модели от Indesit с Ariston и на скъпи Samsung, Bosch и LG. Местоположението и външният вид на клапанния механизъм могат да варират, но функцията и принципът на работа остават същите.

Електромагнитният вентил е основен елемент от системата за пълнене на съвременната перална машина.

Основната задача на входящия клапан е да контролира потока вода в резервоара на пералната машина. Накратко устройството работи по следния начин:схема на работа на всмукателния клапан

 • потребителят стартира програмата за пране;
 • платката изпраща команда към клапана за изтегляне на вода;
 • бобината на клапана се активира, мембраната се "отваря";
 • водата се взема от водопровода;
 • превключвателят за налягане контролира нивото на входящата вода, веднага щом се достигне необходимия обем, той докладва на модула;
 • таблото командва да спре наводнението;
 • клапанът се активира, мембраната се затваря и потокът вода спира.

С прости думи, вентилът действа като спирателен вентил в пералнята - кран. С негова помощ започва или спира събирането на вода в резервоара, през входния маркуч, дозатора и тръбната система. Работата на устройството се контролира от контролната платка.

Конструктивни елементи

Изучаването на неговия дизайн ще ви помогне да разберете по-подробно как работи клапанът. Това е малко устройство, бяло, синьо или сиво, разположено на мястото, където входният маркуч се свързва с пералнята. Устройството се състои от следните части:

 • кадър;
 • електромагнитна намотка със сърцевина;
 • пружина;
 • диск, фиксиран върху сърцевината (играе ролята на клапан, който блокира потока вода в машината).

Тялото на всмукателния клапан е изработено от устойчиви на висока температура полимерни материали, както и месинг и неръждаема стомана. Мембраната и уплътненията и гарнитурите, които осигуряват херметичност, са изработени от термоустойчива гума, гума или силикон. Основната роля играят електрически магнити - соленоиди, монтирани в бобината на ретрактора.разглобен всмукателен клапан

Опростеният дизайн на клапана за пълнене постоянно се подобрява от производителите. Опитвайки се да увеличат експлоатационния живот на устройството и да ускорят събирането на вода, компаниите експериментират с материали, покрития, форма и брой бобини. Но функцията и принципът на действие на клапанния механизъм остават непроменени.

Как функционира клапата?

Клапанът за пълнене работи от таблото за управление, като променя позицията "отворено" в "затворено". През повечето време механизмът остава неподвижен - на бобината не се подава напрежение, дискът се спуска надолу, мембраната и пружината се притискат към седалката. Всичко това гарантира херметичността на устройството и водата от водопровода не влиза в оборудването.

Веднага след като потребителят започне измиването, процесорът изпраща съответен сигнал към намотката на клапана. Електромагнитите се активират, прътът се прибира заедно с буталото, дискът се издига, отваряйки „входа“ в машината. Вода под налягане започва да тече в резервоара.

Набирането спира след следващия сигнал от модула. Той получава информация от превключвателя за налягане за края на комплекта и изключва подаването на електрически ток към намотката. Магнитното поле отслабва, мембраната се активира, пръчката се връща в първоначалното си положение и „клапата” се спуска. Системата разпознава пълен резервоар и стартира цикъла. И така при всяко пране.

За работа на вентила е необходимо напрежение от 220 V и тактова честота от 50 Hz.

Някои модели клапани имат свои собствени характеристики. По този начин, когато работите с остарели устройства с една намотка, се задейства лостът на механичния команден апарат. С негова помощ водата се изтегля първо в едното отделение на приемника за прах, а след това в другото. Съвременните клапанни механизми имат от две до пет бобини, което опростява пълненето на барабана и повишава устойчивостта на износване на устройството.

Видове устройства

Вентилите за подаване на вода се намират на почти всяка перална машина и работят на същия принцип, но често се различават по вид и други характеристики. Обикновено нормално затворените механизми се инсталират на машини, които работят от взаимодействието на ток и електрически магнити. Устройствата се различават по няколко критерия: от размерите и материалите до броя на бобините.видове всмукателни клапани

 • Брой намотки. „Старите“ машини бяха оборудвани с едноспирални вентили, докато модерните често имат 2-3, а често и 4 и 5 соленоида. Колкото повече магнити, толкова по-бързо работи устройството и толкова по-надежден е механизмът.
 • Материал на изработка.Тялото може да бъде пластмасово или метално, а уплътненията могат да бъдат направени от гума, силикон, каучук или флуоропласт.
 • Размер на фитингите за водоснабдяване. По-често има вентили, предназначени за свързване към маркуч ½ или ¾ инча.

Има универсални вентили с маркировка 1/90. Тези устройства имат един изход, разположен под прав ъгъл, докато фиксиращата плоча остава подвижна и може лесно да се регулира до желаната степен. Поради своята „преносимост“, устройството е подходящо за повечето машини с една макара.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня