Как работи амортисьорът на пералня?

Как работи амортисьорът на пералня?Смяната на амортисьора в модерна перална машина отнема около половин час, дори за потребители без опит в ремонта на домакински уреди. Този елемент на „домашния асистент“ обаче не винаги трябва да се променя, защото понякога може просто да бъде ремонтиран и по този начин да спести семейния бюджет. Ще проучим подробно принципа на работа на амортисьора на перална машина, което ще ви помогне да разберете по-добре устройството и самостоятелно да вземете решение за възстановяване в случай на повреда на амортисьорите.

Как работи амортисьорът?

Амортисьорите днес са тези, които най-често са отговорни за справянето с прекомерните вибрации, които възникват по време на пране и центрофугиране на пералната машина. Тази система за абсорбиране на удари работи заедно с пружини на окачването. Това устройство изглежда като същия стоманен цилиндър, само без прът с бутало вътре, защото само по себе си е бутало с отвори отстрани, необходими за премахване на въздушни ключалки.

Това бутално устройство съдържа една или двойка фрикционни подложки, чийто брой варира в пералните машини от различни модели и производители. Тези уплътнения са изработени от порест полимер, покрит със специална незасъхваща смазка, която позволява създаване на допълнително триене по време на движение. В този случай гумените втулки, разположени по краищата на цилиндъра и монтирания в него амортисьор, действат като крепежни елементи за амортисьори с дъното на автоматичния SM от едната страна, както и с дъното на резервоара за миене откъм друга страна. Има два вида амортисьори:Как са подредени амортисьорите?

  • Сгъваема.Те имат инсталирано сменяемо уплътнение, така че обикновено елементът може да бъде ремонтиран чрез просто замяна на остаряло фрикционно уплътнение.
  • Неразделим. Тези части са обработени с метал по краищата, така че няма да е възможно да премахнете деформираното уплътнение от тях, което означава, че ще трябва да закупите нови амортисьори и да ги инсталирате на мястото на демонтираните.

Опитайте се да купувате само оригинални резервни части, така че те не само да пасват перфектно на вашия „домашен помощник“, но и да служат дълго време.

Когато сменяте, трябва да вземете предвид и силата на удара, която има свои собствени граници, които могат да бъдат намерени на тялото на елемента. Най-често натоварването се измерва в диапазона от 50 до 150 нютона. Именно върху тези показатели трябва да се съсредоточите, когато купувате нов амортисьор - закупете продукти със същото максимално натоварване като неуспешния амортисьор. Ако следвате препоръките на производителя и инсталирате правилния амортисьор, вашата перална машина няма да превиши ограниченията за натоварване.

Как работи амортисьорът?

Изучихме принципа на работа на съвременните амортисьори, остава само да разберем как работи амортисьорът в пералнята. Този дизайн на пружинно бутало често може да се намери и в домакинските уреди. Изглежда като метален цилиндър с полимерна втулка, монтирана отгоре, която насочва пръта в кухината на цилиндъра.

Елементът е фиксиран върху барабана за пране с полимерни уплътнения или вложки, които са монтирани в горната част на пръта на амортисьора. В този случай буталото с уплътнение е фиксирано към основата на пръта. Уплътнението в този дизайн също е обработено много щедро със специална смазка, която създава допълнително триене и не изсъхва с времето.Какво точно прави амортисьор като този в една система?

  • Когато тялото на SM се колебае, прътът се движи линейно.
  • Това избутва буталото, което започва да се движи в метален цилиндър.Признаци за дефектен амортисьор на пералня
  • Лубрикантът забавя буталото, като му пречи да се плъзга свободно.
  • Когато налягането отслабне, прътът се връща в първоначалното си положение и спира.
  • Когато трептенето се възстанови, всички описани действия се случват отново.

Подготовката на отворите в стените на буталото ви позволява да избегнете създаването на въздушни джобове с допълнително съпротивление, тъй като при натискане върху буталото целият въздух свободно излиза през отворите, без да забавя или спира движението на буталото.

Тъй като амортизацията на „домашния помощник“ е свързана с постоянното триене на елементите един срещу друг, с течение на времето те ще се износят и ще се повредят. Когато дадена система се състои от няколко пружинни устройства, те обикновено се деформират едновременно, така че всички те трябва да бъдат сменени наведнъж, за да не се създава разлика в амортизирането на вибрациите на устройството. Окончателното износване на елемента настъпва след появата на празнина между елементите. Проблемът може да бъде идентифициран и по появата на прекомерни вибрации по време на пране и центрофугиране, както и по нехарактерното почукване на корито за пране по вътрешните повърхности на пералнята.

Често проблемът може да бъде отстранен чрез проста подмяна на уплътнението, но понякога амортисьорът се проваля след деформация или дори разделяне на няколко части, след което задвижващият ремък излиза и възникват други проблеми. В тази ситуация няма да е възможно да се избегне закупуването на нови амортисьори.Амортисьори за пералня

Трябва да се отбележи, че работата на амортисьорите в пералните машини не зависи от дизайна на амортисьора, тъй като устройствата често се различават не само в дизайна на елемента, но и в местоположението на неговата инсталация. Например, не всеки амортисьор има пружинна система, която държи резервоара на пералнята отгоре.

Що се отнася до амортисьорите, те също се различават по размер, местоположение и ъгъл на наклон. В някои машини ще намерите не две окачвания, които държат резервоара отгоре, а една голяма противотежест, която е свързана с резервоара с помощта на чифт малки пружини. В този случай стандартната амортисьорна система е двоен резервоар, поддържан от амортисьор отдолу.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня