Как работи Aquastop в пералня?

защо аквастопът работи?Принципът на работа на аквастопа е доста прост - благодарение на специални сензори се записват всички течове, пробиви или преливания и се активира защитата на пералната машина. Автоматичната машина може да бъде напълно или частично защитена от изтичане на вода - различните модели имат свои собствени „чипове“. Нека да разберем как функционира системата AquaStop и колко важна е тя.

Аквастоп с частична защита

Когато изучавате характеристиките на различни модели автоматични машини, може да срещнете израза „частична защита срещу течове“. Какво означава този термин? Какво иска да каже производителят с това?

В машините, които са частично защитени от течове, има долна тава със специален сензор, който ще открие преливане.

Дъното на машината може да бъде пластмасово или метално. Предлага се за перални машини с частична и абсолютна защита срещу аварийни течове. Вътре в тигана има малък, лек поплавък и сензор с електрически ключ.

Когато резервоарът, тръбите, дозаторът или маркучите на пералнята започнат да текат, тавата се пълни с вода. Поплавъкът постепенно се издига, активирайки електрическия ключ. Сензорът се задейства, предава сигнал към контролния модул и „мозъкът“ спира цикъла на пране. В същото време микропроцесорът започва да се източва - помпата започва да изпомпва течност от машината.система за защита от течове в тигана

Съвременните перални машини, оборудвани с дисплей, ви уведомяват, когато системата AquaStop е активирана, като показват съответния код за грешка на екрана. В случай на такава неизправност ще трябва да изключите захранването на машината, да източите водата от тигана и да започнете диагностика на оборудването.Не забравяйте да идентифицирате и отстраните причината за проблема, така че ситуацията да не се повтори следващия път.

Машините с тава не винаги са защитени от течове. Бюджетните модели могат да имат дъно, но без поплавък и сензор. В този случай шайбата няма да реагира на теча. Тава с микропревключвател е само една от мерките, които предпазват пералното оборудване от аварийни течове. Допълнителен начин за закрепване на машината е специален входящ маркуч. Нека да разберем какви са неговите отличителни черти.

Защитен дизайн на маркуча

За да се предпази автоматичната машина от течове, е изобретен специален входящ маркуч. Дизайнът му се характеризира с наличието на механичен клапан. Издържа и на по-високо налягане - до 70 бара.

Ако основната конфигурация на вашата автоматична машина включва обикновен маркуч, той може да бъде заменен с маркуч със защитен капак.

Когато автоматичната машина няма тава, но е монтиран специален маркуч за подаване на вода, също се казва, че тя е само частично защитена от течове. В този случай системата ще реагира на външни пробиви, докато вътрешните „аварии“ ще останат без надзор.

В магазините има два вида маркучи, които се различават по дизайн. Принципът на работа на аквастопа е възможно най-сходен, така че кой маншон е предпочитан, няма значение. Това са устройствата:

  • с цилиндрично бутало, абсорбент и пружина;
  • с изместител, абсорбент и двойка магнити.

Входящият маркуч е „скрит“ в гофриране - специална пластмасова обвивка. В единия край е свързан към корпуса на пералнята, в другия има гайка и предпазно устройство за свързване на маркуча към изхода на водопровода. Как работи механизмът?

Отличителна черта на маркуча за аквастоп е наличието на бутало с пружина и абсорбиращо вещество. В нормално състояние водата спокойно преминава през изместителя, влиза в маркуча и след това в пералната машина. Когато налягането в системата е нормално, пружината не пречи на водния поток.устройство за аквастоп

Ако например входният маркуч се счупи, тогава благодарение на защитната гофрирана пластмасова обвивка водата няма да изтича, а ще остане вътре и ще влезе в защитното устройство. Наличният абсорбент в блока ще набъбне и ще разтегне пружината, отслабвайки нейния натиск върху буталото. По този начин балансът в системата ще бъде нарушен и подаването на вода ще бъде прекъснато от изместителя.

След активиране на защитната система, ревизионното ухо на маркуча за подаване на вода ще стане червено. Контейнерът, в който се намира абсорбентът, има този нюанс. Ето защо, ако машината изведнъж спре да се пълни, обърнете внимание на гофрирането. Ярка точка ще бъде улика за причината за замръзване на оборудването.

За да възобновите работата на машината, ще трябва да инсталирате ново гофриране. Маркучът за подаване на вода не може да се използва след активиране на защитната система; ще трябва да се смени. Намирането и закупуването на устройство не е трудно - те се продават в супермаркетите за домакински уреди.

Има и маркучи с предпазен клапан, чиято работа се управлява от два магнита. Принципът на действие ще бъде подобен на блок с абсорбиращо вещество и пружина. Когато има изтичане, вентилът се спуска и подаването на вода към оборудването се спира.аквастоп маркуч

В тази ситуация позицията на буталото се контролира от два противоположни магнита. Те се „гледат“ с едноименни стълбове.Когато системата е в равновесие, абсорбентът остава сух, разстоянието между магнитите е малко, което осигурява достатъчна сила за взаимното им отблъскване.

Ако маркучът се счупи и водата се излее в защитния блок, гранулите се накисват и абсорбиращата субстанция се разширява, като по този начин отслабва магнитното поле. Поради това буталото блокира водния поток. Това спира подаването на течност към автоматичната машина. Има още една разлика. Гайката на "магнитния" маркуч има храпов механизъм. Това прави възможно лесното му завинтване върху резбата на изхода за вода. За да завъртите такава гайка, трябва да затегнете и задържите палеца. Ако абсорбентът се намокри дори веднъж, маркучът също е непоправим и трябва да бъде сменен.

Входящ маркуч с електромагнитен клапан

По-добре е да обърнете внимание на съвременните автоматични машини с функцията за абсолютна защита срещу течове. В тези модели, в допълнение към тигана с поплавък, има специфичен маркуч за подаване на вода. Тогава е възможно оборудването да се защити както от външни, така и от вътрешни пробиви.

В машини с абсолютна защита срещу течове, специален маркуч за подаване на вода е предвиден по проект и е монтиран фабрично.

Този входящ маркуч за високо налягане е снабден с блок, в който са монтирани един или двойка електромагнитни клапани. Те са свързани последователно във веригата. Гилзата също е обвита в гофрирана пластмасова обвивка. Ултрамодерният маркуч съдържа следните елементи:дизайн на маркуча за аквастоп

  • ограничител на водния поток;
  • намотка (соленоид);
  • сърцевина;
  • термоактивна паста (компаунд);
  • диафрагма;
  • захранващ кабел;
  • контактен блок.

„Кутия“ със защитен „пълнеж“ се намира в края на входния маркуч, който е свързан към крана за подаване на вода.Точката на свързване се затяга с предоставената гайка. Електромагнитните устройства вътре в блока са пълни с компаунд. От термоактивната полимерна смола захранващият кабел минава по целия маркуч, в края му има блок с контакти, който е свързан към електрическата верига на автоматичната машина.

Когато маркучът и тялото на машината са защитени

Нека да разберем как работи абсолютната защита срещу течове. Прането започва стандартно: потребителят зарежда прането в барабана, избира желаната програма и стартира цикъла. След натискане на бутона "Старт" напрежението преминава към входния електромагнитен вентил на машината и блока на входния маркуч.

Амортисьорите се отварят и в пералнята се налива вода. Когато машината се напълни до необходимото ниво, управляващият модул ще изпрати сигнал до вентилите на машината и маркуча за подаване, те ще блокират водния поток. Тази ситуация възниква, ако пералнята работи в нормален режим.как изглежда системата аквастоп?

Да кажем, че маркучът за подаване на вода е спукан и започва да тече. Тогава част от водата ще отиде в резервоара, а част ще остане в защитната обвивка на ръкава. Тук абсорбентът ще се намокри и водният поток ще бъде блокиран от амортисьора. Освен това течността от гофрирането ще започне да тече под машината, в тигана. Поплавъкът ще се издигне, пералнята ще „замръзне“ и съответният код за грешка ще се покаже на дисплея. При някои модели източването се активира автоматично.

Има ситуация, при която резервоарът се спуква. В този случай е невъзможно веднага да забележите теча. По този начин водата ще изтече от резервоара и ако машината няма тава със защитен сензор, тогава наводняването не може да бъде избегнато. Когато има тава, водата ще се събира в нея. Поплавъкът ще се издигне, сензорът ще заработи и контролният модул ще затвори соленоидните клапани, за да спре водния поток.Благодарение на координираната работа на всички защитни механизми, наводненията могат да бъдат предотвратени.

Машините с пълна защита срещу течове все още имат недостатък. Така че, ако соленоидът изгори или диафрагмата в блока на входния маркуч е повредена, целият скъп маркуч ще трябва да бъде заменен. Тези разходи обаче със сигурност няма да бъдат толкова високи, колкото разходите за ремонт на вашия собствен и на съседния ви наводнен апартамент. Функцията AquaStop е полезно допълнение, за което си струва да платите допълнително.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня