Принципът на работа на пералнята е автоматичен

Принцип на работа на пералната машинаСъвременните домакински уреди са необходими, за да улеснят живота ни. Помага да освободим много часове от живота си и да ги посветим на нещата, които харесваме най-много. Освен това ни позволява да почиваме повече. Но не всеки се интересуваше как работи нашата технология. Не разбрах основните принципи на функционирането му. Между другото, тези принципи могат да бъдат доста интересни. И ако изглеждате любопитни относно различните технически иновации, които прогресът донесе в ежедневието ни, тогава тази статия също ще ви хареса.

Може би все още си спомняте моментите, когато сте перели дрехите си със собствените си ръце. След това го изплакнете два пъти. Първо в топла, а след това в студена вода. След това те бяха изцедени и окачени да изсъхнат. Това изискваше много време и усилия.

Сега е така! В днешно време, за да получите идеално чисто и приятно ухаещо пране, трябва само да го поставите в резервоара и да настроите цикъла на пране. И след известно време можете да го извадите! Само преди няколко десетилетия подобно пране можеше да изглежда като магия! И сега това е често срещано явление. Така че, нека да преминем към принципите на измиване.

Как работи пералнята?

Пералня с предно и вертикално зарежданеПералните машини се предлагат с предно и горно зареждане. Всички те работят на електричество. Центърът на пералнята е нейният барабан. Хвърляме в него мръсно пране. Върти се по време на пране. Поради това прането, което се измива, се спуска във водата. Водата лесно навлиза в барабана, тъй като в него има много малки дупки. Когато люкът е затворен, частта, където се извършва измиването, е запечатана.И ако машината работи правилно, тогава влагата не може да излезе.

Самото измиване няма специални тайни или трикове. Всичко се случва съвсем просто.

Нещата се озовават във вода, в която е разтворен прах за пране. След това барабанът се върти и прането се почиства механично чрез взаимодействие с получения разтвор. След приключване на основния етап на пране, замърсената вода се източва и се извършва изплакване и след това центрофугиране. Също така някои машини имат функция за сушене, която ви позволява да не закачате прането, а да извадите вече изсъхналото.

Зад барабана на машината има резервоар. Това е основният резервоар на вода. Барабанът действа като активна въртяща се част, която придава движение на прането. Поради това се получава измиване.

При машини с хоризонтално (предно) зареждане прането се поставя в отвора за люк, разположен в предната част на корпуса. Този тип е най-често срещаният в Русия и Европа. В Америка и много азиатски страни по-често се използват перални с горно зареждане. Структурата на последния е малко по-различна. Отгоре се поставя прането.

Резервоарът и барабанът на машината всъщност са основните елементи, пряко включени в процеса на пране. Но освен тях има и други също толкова важни подробности. Например, нагревателен елемент, известен също като нагревателен елемент, довежда водата до необходимата температура. И за управление на отоплението се използва термостат. Той измерва температурата и ви казва кога да спрете отоплението. Има и водоснабдителна и изпускателна системи. Те имат клапани, които позволяват течността да влезе, когато е необходимо. И го изваждат от резервоара, когато вече не е необходимо.

За да се осигури оттичане на вода, дренажната помпа (помпа) работи. А електронният контролен модул се грижи всичко да е наред.

Етапи на пране на дрехи

Програмни режими на пранеАвтоматичната пералня е домакински уред, който може самостоятелно да извършва всички процеси на пране от началото до края. Тя напълно контролира работата си в съответствие с параметрите, зададени от програмата. И ако работи правилно, тогава всички етапи на измиване ще протичат ясно и гладко. И ако се появят неизправности, тогава е време да се обадите на специалист или да се справите сами с тях. За щастие има нашия уебсайт washer.imadeself.com за това. Ще ви помогне да се справите сами с много повреди.

Прането започва със зареждане. За всеки случай ви напомняме, че преди да заредите прането, трябва да извадите всичко от джобовете си. След това добавете прах за пране. Трябва да се постави в специално отделение на дозатора. След това включете щепсела в контакта (между другото, това може да се направи по-рано). След това се уверете, че водата не е блокирана. Изберете необходимия режим на пране и го стартирайте.

Машината се ръководи от зададените параметри и без ваше участие започва да тегли вода и да измива. Дозаторът също се измива по време на процеса. И прахът се озовава в отделението с пране и вода. Термостатът позволява на нагревателния елемент да се включи и да загрее водата до необходимата температура. И когато има достатъчно вода в резервоара и тя достигне необходимото загряване, започва основното пране. По време на този процес барабанът се върти, премествайки прането в разтвор от вода и прах.

Полученият разтвор, заедно с въртенето на барабана, премахва мръсотията от нещата. След това се отваря специален клапан, дренажната помпа е свързана и водата изтича от резервоара. Когато водата изтече, клапанът за подаване на вода се отваря.И свежа, чиста вода пълни резервоара.

След като достигне необходимото количество, което между другото се следи от датчик за ниво, започва изплакването. Изплакването се повтаря няколко пъти. И когато необходимият брой повторения вече е завършен, цикълът на въртене започва. По време на цикъла на центрофугиране барабанът на машината се върти енергично. И водата преминава през дупката в барабана в резервоара. И вече се изпомпва от резервоара от дренажната помпа.

Някои модели перални имат функция за сушене. Ето какво се случва след центрофугиране. Ако тази опция не е предоставена във вашата машина или просто е деактивирана, след центрофугиране прането е завършено. И можете да извадите прането, когато ключалката на люка го позволява. Обикновено това се случва в рамките на три минути след края на измиването.

Как работи машината на видео

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня