Съдомиялни за малка кухня

съдомиялна машина в малка кухняИма ли видове съдомиялни за малки кухни? Този въпрос може да се намери в различни тематични форуми в интернет и, за съжаление, хората не получават изчерпателен отговор на него. Това е доста странно, защото отговорът е на повърхността, въпреки че всичко зависи от индивидуалните характеристики на конкретна малка кухня, тъй като едно е просто да имаш малка стая със стандартна правоъгълна форма и съвсем друго да имаш стая с нестандартна конфигурация. И така, за съдомиялни машини за малка кухня.

Ако съдомиялната машина не се побира в кухнята

Кой не мечтае за пълноразмерна съдомиялна машина, която веднъж завинаги ще реши вековния семеен въпрос: чий е редът да мие чиниите? Единственият въпрос е къде да поставите съдомиялната машина в малка кухня, където двама души трудно се обръщат, маневрирайки между хладилника и електрическата печка. Какво да правя? Трябва ли да се откажа от идеята или да използвам разума си, както винаги? Ние сме за втория вариант, още повече че този проблем е напълно разрешим.

В къщите, построени от Хрушчов, има много малки кухни, но дори и в такава кухня можете правилно да организирате пространството, което ще ви позволи да инсталирате съдомиялна машина и друго необходимо оборудване.

Има няколко начина за решаване на проблема. Не всички от тези пътеки са нискобюджетни, но ние ще разгледаме всичко и вие ще изберете най-подходящия вариант за себе си.малка кухня

 1. Изчислете пространството в кухнята, така че съдомиялната да пасне. Доста често си мислим, че няма как да поставим съдомиялна в малката си кухня.Когато обаче започнем да изчисляваме всеки сантиметър от пространството, се оказва, че пространството все още може да бъде издълбано. Ако не обичате сами да се занимавате с изчисления, поканете опитен дизайнер.
 2. Помислете за закупуване на уреди за вграждане. Вградената съдомиялна не заема допълнително място в кухнята. Ако всичко е изчислено правилно, тогава може да се постави в специално направен за него шкаф или да се пъхне под плота, така че съдомиялната машина да не пречи.
 3. Миниатюрна миялна машина. Това, разбира се, е радикално решение, но ефективно, защото малка съдомиялна машина няма да заема много място, което означава, че може да се постави в малка стая, където свободното пространство е проблем.

Вградена технология

Съдомиялната машина в малка кухня може да бъде неудобство, да не говорим за факта, че може просто да не се вписва в интериорната композиция. За някои хора интериорните въпроси са от първостепенно значение, така че производителите са разработили вградени съдомиялни машини специално за тях.

Напълно вградените съдомиялни машини са стандартни, тоест с ширина 60 см, и тесни, с ширина 45 см. Тесните машини също могат да бъдат класифицирани, но няма да се спираме на това сега. Ако се интересувате, какви видове тесни съдомиялни за вграждане има?, гласи едноименната публикация, която по-рано публикувахме на нашия уебсайт.

От гледна точка на спестяване на място тесните съдомиялни машини са по-добри, но те губят от капацитет, а освен това е трудно да се мият големи съдове в тях.

вградена съдомиялна в малка кухняМашините за пълно вграждане са доста неугледни на вид.Горната част на тялото е покрита с топлоизолационни материали, а фасадата е парче боядисан метал с куки и резета. Всичко ще се промени, когато съдомиялната е на мястото си. Вратата ще бъде с мебелна фасада, която ще бъде напълно съвместима с останалата част от мебелите в кухнята, а цялото тяло ще бъде скрито в мебелна ниша, която трябва да подготвите предварително.

В този си вид съдомиялната машина ще бъде неразличима от която и да е друга част на кухненския модул, но просто отворете вратата и веднага ще имате достъп до кошниците на резервоара за миене, в които можете да поставите мръсни съдове. Много удобно. От гледна точка на грижата за оборудването също няма проблеми - избърсах праха от фасадата на мебелите и работата е готова.

Миниатюрно оборудване

компактна съдомиялна машина в малка кухняАко не знаете как да поставите съдомиялна машина в малка кухня, без да правите ремонт или смяна на мебели, погледнете компактните модели машини и веднага ще разберете всичко. Всъщност, с модерното ниво на технологично развитие, собственикът на малка кухня не е задължително да се откаже от някои предимства и да мие съдовете на ръка. Можете да си купите компактна съдомиялна машина и да се наслаждавате на живота, защото можете да поставите такова оборудване на различни места:

 • върху плот или маса;
 • на щанда;
 • на хладилника;
 • окачете на стената с помощта на специални скоби.

Цените на компактните съдомиялни машини са доста разумни, така че почти всеки може да си ги позволи.

Размерите на компактните съдомиялни машини са наистина впечатляващи, средните им размери са 55x50x44 см, а теглото им е само около 20 кг. Натъпкването на такъв „домашен асистент“ дори в малка кухня не е проблем, но такова оборудване ще има много ограничена функционалност.Първо, той е твърде малък, за да миете голям брой чинии и чаши в него. Една компактна съдомиялна машина може да измие максимум 6 комплекта чинии.

Второ, невъзможно е да измиете голяма тенджера, тиган, тава или чаршаф в такава съдомиялна машина, така че няма да можете напълно да забравите за ръчното миене. Такава съдомиялна машина с ограничена функционалност няма да ви позволи да направите това.

Хибридно решение

Има още едно скъпо, но доста оригинално решение на проблема с поставянето на съдомиялна машина в малка кухня - закупуване на хибридни уреди. Какво означава? Това означава, че можете да закупите газова или електрическа печка, която ще има вградена фурна и съдомиялна. Звучи като фантазия? Нищо подобно, такова оборудване отдавна се продава доста успешно на пазара на страните от ОНД. Предимствата на хибридната технология са очевидни.

 1. Няма нужда да монтирате плота, фурната и съдомиялната поотделно, което ще ви спести не само сантиметри, метри пространство в кухнята.
 2. Няма нужда да подскачате из кухнята, за да използвате този или онзи уред - всичко е на едно място и всичко е удобно.
 3. Хибридните уреди ще ви струват малко по-малко от нов котлон, фурна и съдомиялна машина.

хибридна технология

Нека обаче не се лъжем, освен предимствата, тази техника има и недостатъци и те трябва да бъдат описани. Първо, това е доста сложна техника, винаги има значителен риск тя да се провали. Второ, почти всеки сегмент от хибрида, било то съдомиялна машина или фурна, с изключение може би на плота, има ограничена функционалност. Фурна за един лист, съдомиялна машина за 6 комплекта, като цяло, същият проблем, който вече беше описан по-горе във връзка с компактните уреди.

Обобщете. Колкото и тъжно да звучи, няма универсално решение на проблема с поставянето на съдомиялна машина в малка кухня. Всяко решение има недостатъци, но някои недостатъци могат да бъдат толерирани, докато други са напълно неприемливи. Във всеки случай окончателното решение е ваше. Надяваме се, че успяхме да ви дадем малко храна за размисъл, успех!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня