Съдомиялната машина се изключва по време на работа

PMM се изключваИма много повреди. Само около 1/3 от неизправностите се идентифицират от системите за самодиагностика на PMM, а останалите остават на съвестта на сервиза на машината. Днес ще обсъдим ситуацията, когато съдомиялната машина се изключи по време на работа. Тази повреда не е толкова необичайна, но може да създаде много проблеми за потребителя. Нека идентифицираме основните причини за тази повреда и да видим как могат да бъдат отстранени.

По каква причина губи мощност?

Първо, нека дефинираме симптомите на повреда. В случая, който обсъждаме, съдомиялната машина се изключва спонтанно веднага след стартиране на програмата за измиване или след известно време. Програмата за пране не просто се нулира, машината е напълно изключена. Рестартирането е възможно след 10-15 секунди с помощта на бутона за включване/изключване. Защо това се случва? Какви щети могат да причинят такъв симптом?

  1. Повреда на захранващата система, причинена от електрическо претоварване.
  2. Проблем със защитата от пренапрежение.
  3. Нагревателният елемент или температурният сензор са повредени.
  4. Контролният модул е ​​повреден.

Вероятността причината за прекъсването на тока да е контролният модул е ​​много малка, но все пак не трябва да го отхвърляте напълно.

Има подобна повреда, която води до нулиране на програмата за пране. Имайте предвид, че такава неизправност има свои собствени причини и не трябва да се бърка с повредата, която обсъждаме. Така само ще се объркате и ще започнете да търсите причините на грешното място.

Проверяваме и ремонтираме

защита от пренапрежение за PMMИма смисъл да започнете проверката от изхода.Опитайте да свържете съдомиялната машина към друг контакт и вижте дали проблемът продължава. Ако машината работи нормално от друг контакт, няма смисъл да търсим повече, но ако симптомите продължават, продължаваме търсенето.

На следващия етап ще проверим захранващия филтър, който в Electrolux и други съдомиялни се намира в корпуса в основата на захранващия кабел. Първо помиришете основата на захранващия кабел. Ако оттам се усеща миризма на изгоряло окабеляване, вие сте на прав път. Отстранете защитния капак и проверете визуално вътрешността на предпазителя от пренапрежение. Има ли следи от сажди и топене? Чувствайте се свободни да смените предпазителя от пренапрежение.

Ако наистина е бил предпазителя от пренапрежение, не забравяйте, че той рядко е основната причина за проблема. Най-често предпазителят от пренапрежение е единствената бариера между сериозна електрическа повреда и електрическата система на съдомиялната машина. За да предотвратите това да се случва в бъдеще и да не се налага да сменяте отново защитата от пренапрежение, инсталирайте стабилизатор за съдомиялна машина. Това устройство ще предпази машината от подобни проблеми и ще осигури години стабилна работа.

Стабилизаторите на напрежението могат да осигурят защита не само на съдомиялната машина, но и на други важни кухненски уреди. Ако закупите мощно устройство, защитете няколко устройства наведнъж.

Ако машината се изключи по време на пране, струва си да се отбележи в кой момент е изключена. За да направите това, би било добра идея да проучите параметрите на основните програми. Опитни техници могат да определят причината за повредата по Нагревателен елемент PMMмомент на изключване. Случва се съдомиялната машина да се изключи, когато контролният модул даде команда на нагревателния елемент да загрее водата, изпомпвана в системата. Ако нагревателният елемент е счупен, това може да причини претоварване във веригата на машината и тя ще се изключи много бързо.

Ако изключването не беше настъпило, системата, след като тества нагревателния елемент, щеше да открие неизправност и щеше да генерира грешка с определен код, но се случи прекъсване на тока, което оставя само мистерии. Какво да правя? Нека проверим нагревателния елемент и в същото време температурния сензор. Най-удобният начин да стигнете до тези части е през страничната стена на машината, а за проверка ще ви е необходим мултицет.

Контролният модул се проверява последен, но не препоръчваме да се опитвате да получите достъп до него сами. Свържете се с професионалист, който бързо ще провери „електронния мозък“ на машината и ще направи присъда.

Така че съдомиялната машина може да загуби мощност по време на работа в резултат на претоварване. Като цяло това е разбираемо за обикновения човек, но какво причинява това претоварване все още не е установено. Следвайте нашите съвети и ще успеете. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня