Компактни съдомиялни машини под мивка

съдомиялна под мивкатаОграниченото пространство в кухнята и нарастващият брой домакински уреди, поставени в нея, принуждават хората да измислят нови начини за интегриране на уредите. Един такъв метод е да инсталирате съдомиялна под мивката. Защо не? В крайна сметка в пералнята често няма нищо друго освен кофа за боклук, което означава, че пространството не се използва рационално. Нека да разберем коя съдомиялна машина може да се побере в този малък ъгъл.

Размери на компактни съдомиялни машини

Компактните съдомиялни машини могат да бъдат различни: вградени и свободностоящи. В същото време техните размери също се различават значително един от друг. Свободностоящите съдомиялни машини могат да имат следните размери:

  • височина - 44 см, ширина -50 см, дълбочина -55 см (например Candy CDCF 6);
  • височина - 45 см, ширина -55 см, дълбочина -50 см (например Bosch SKS 51E88);
  • височина – 60 см, ширина – 55 см, дълбочина -50 см (например Ginzzu DC281).

Както можете да видите, ширината на компактните свободностоящи модели съдомиялни машини варира от 50 до 55 см.

Размерите на вградените модели са малко по-различни от свободно стоящите:

височина - 44 см, ширина -55 см, дълбочина -50 см (Flavia CI 55 HAVANA);

височина - 45 см, ширина -60 см, дълбочина -55 см (Siemens SK 76M544).

Изводът е, че най-малкият компактен модел съдомиялна машина с ширина 50 см съществува само сред свободностоящите.

Коя съдомиялна е най-добре да се вгради под мивката?

съдомиялна под мивкатаКой модел може да се монтира под мивката? Тук размерът на мивката ще бъде от първостепенно значение. В малките кухни ширината на мивката не надвишава 55 см, за да спестите място и затова трябва да изберете модел малко по-малък от 55 см, за да може лесно се побира между стените на шкафа. Що се отнася до височината, в този случай дори по-висок модел от 60 см ще пасне идеално, ако е монтиран на пода и при условие, че сифонът е преработен.

Можете да изберете както частично вградени, така и свободностоящи модели. Съдомиялните за пълно вграждане под мивка не са толкова удобни, защото изискват отделна фасада и тогава вратите на мивката ще трябва да бъдат премахнати. Ако планирате да направите кухненски комплект едновременно с закупуването на съдомиялна машина, тогава не трябва да възникнат проблеми.

Някои хора вярват, че инсталирането на съдомиялна машина под мивката като цяло е забранено, но защо? Факт е, че водните комуникации минават под мивката и съществува риск влагата и водата да попаднат върху корпуса на съдомиялната машина и вътре. Но когато няма изход, трябва да поемете такъв риск, просто трябва да организирате всичко правилно.

Монтиране на съдомиялна под мивката

плосък сифонЗа да инсталирате съдомиялна машина в мивка, първо трябва да свържете всички комуникации. Първо решаваме проблема със свързването на канализацията - трябва да преработим сифона. В продажба има специални плоски сифони за монтиране на мивка над съдомиялна машина или пералня, например, както е на снимката. Инсталирането на такъв сифон не се различава от обикновения. Не забравяйте да спрете водата, преди да започнете работа.

важно! Поставете дренажния отвор на мивката, ако е възможно, в ъгъла, така че в случай на теч водата да не тече в съдомиялната, а настрани.

След като смените сифона, свържете дренажния маркуч на съдомиялната машина към него и, ако е необходимо, пералната машина, но за това трябва да има два клона в сифона. Сега свързваме тройник с кран към маркуча, който отива към миксера . Филтърът за поток е директно свързан към крана, но можете да го направите без него. Входящият маркуч на съдомиялната машина е завинтен към филтъра.

монтиране на съдомиялна под мивкатаСлед като комуникациите са свързани, внимателно поставете съдомиялната машина в мивката. Моля, обърнете внимание, че долният рафт, на който ще стои машината, трябва да бъде здраво закрепен и проектиран да поддържа тежестта на машината със съдовете. Ако това е свободностоящ модел, това ще завърши процеса на инсталиране.Частично вграденият модел може да се закрепи към страничните стени на шкафа с помощта на метални лайстни.

В допълнение към канализацията и водоснабдяването ще ви е необходим изход от 220 V за свързване; ако няма такъв наблизо, тогава не трябва да включвате машината в мрежата чрез удължителен кабел. По-добре е да поканите специалист, който ще инсталира такъв изход за вашата съдомиялна машина.

По този начин компактните съдомиялни машини под мивката са основно малки настолни машини, които са умело проектирани да бъдат скрити в мивката. Инсталирането на такава машина е изпълнено с някои трудности, но с правилния подход всички те са доста разрешими.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня