Изгодна ли е съдомиялната машина или не?

полезен ли е PMM?Тези, които вече са закупили съдомиялна машина или просто искат да я купят, се интересуват от въпроса: полезна ли е съдомиялната машина у дома или ползата от нея не е нищо повече от мит, измислен от рекламодателите и производителите на домакинско оборудване за миене на съдове? Въпросът наистина е много сериозен, тъй като отговорът на него зависи от закупуването на съдомиялна машина или по-нататъшното й използване. Нека се опитаме да бъдем възможно най-обективни и да направим изводи въз основа на реални тестове.

Колко пари спестява една съдомиялна?

Има доста конвенции по този въпрос. Спестяванията ще зависят от модела на съдомиялната машина, интензивността на нейната употреба, тарифите за вода и електричество, състава и цената на почистващите препарати и солта и т.н. Решихме обаче да направим експеримент и изчислихме колко пари спестява съдомиялна Bosch SMV23AX00R на месец, обслужвайки семейство от 3 човека.

Къщата разполага с бойлер, така че сме изчислили предварително колко студена вода и ток харчи семейството за миене на чинии. Оказа се, че на месец семейството харчи 1,5 кубика студена вода на месец за ръчно миене на чинии (водата е ужасна, може да се направи по-икономично) и приблизително 29 kW електроенергия (+-5 kW). Въпреки факта, че членовете на семейството мият чиниите не с гореща вода, а с топла вода.

 1. 1 кубичен метър студена вода струва на семейство приблизително $0,1, а един kW електроенергия струва $0,1.
 2. $0,3 – вода, $1 – електричество.
 3. Добавете разходите и вземете $2.

Но това не са всички разходи. За да миете съдовете на ръка, ще ви трябва препарат и гъба. В рамките на един месец гъбата се разваля напълно, така че можем да включим цената на една гъба като разход, което е приблизително $0,1. Сега препаратът. Евтин перилен препарат може да бъде закупен за $1. Опаковката съдържа 0,5 литра продукт, което е достатъчно за около 3 месеца - $0,3. За да обобщим: $2.Ако не вземете предвид някои грешки в изчисленията, това е месечната цена за ръчно миене на съдове.

Сега нека изчислим колко пари са ви необходими, за да миете чинии за един месец с помощта на съдомиялна машина Bosch SMV23AX00R. При условие, че оборудването беше включено строго веднъж на ден вечер, за да измие съдовете, натрупани през деня, и работеше по обичайната програма за 2 часа 10 минути, то изразходва 63 kW електроенергия = $3 за 30 дни. Нашата машина консумира 11,7 литра вода на пране. Умножете по 30 дни, получаваме 351 литра, тоест 0,351 кубически метра. = $0,05. Нека съберем разходите за вода и електричество = $3.

Разбира се, това не са всички разходи. Все още не сме изчислили най-важната разходна позиция, а именно разходите за препарати и сол.

Нашето семейство използваше таблетки Somat за миене на съдове в съдомиялна машина. Те са евтини и се измиват добре. Кутия с 84 капсули беше закупена за $3. За един месец са изразходвани точно 30 капсули. Чрез прости изчисления изчислихме, че 1 капсула струва приблизително $0,03 = $1.

Това беше цената на перилния препарат. Сега нека изчислим цената на солта. Използвахме сол Elly, която струва 2$ за 3 кг. За месец са изразходвани малко под 1 кг сол. За да улесним изчисляването, нека закръглим разходите до 1 кг, което е приблизително $1.

Е, най-накрая стигнахме до най-интересната част, събирайки всички разходи. И така, $3 – вода и електричество, $1 – перилен препарат, $0,5 – сол. Точно толкова харчи съдомиялната Bosch SMV23AX00R за 1 месец работа. Общо: $2 – ръчно пране и $4 – машинно пране.

Сега нека изчислим колко пари са ви необходими, за да миете чинии за един месец с помощта на съдомиялна машина Bosch SMV23AX00R. Нашата машина консумира 11,7 литра вода на пране. Нека съберем разходите за вода и електричество до $3.

Разбира се, това не са всички разходи. Все още не сме изчислили най-важната разходна позиция, а именно разходите за препарати и сол.

Нашето семейство използваше таблетки Somat за миене на съдове в съдомиялна машина. Те са евтини и се измиват добре. Кутия с 84 капсули беше закупена за $3. За един месец са изразходвани точно 30 капсули. Чрез прости изчисления изчислихме, че 1 капсула струва приблизително $0,5.

Това беше цената на перилния препарат. Сега нека изчислим цената на солта. Използвахме сол Elly, която струва 2$ за 3 кг. За месец са изразходвани малко под 1 кг сол.

уау: $1 – ръчно пране и $4 – машинно пране.

Не можете да измиете без да си намокрите ръцетеPMM зареждане

И така, кое е по-добро: съдомиялна машина или ръчно миене на съдове? Трудно е да се правят изводи, защото не всичко се измерва с пари. Много семейства дори са готови да надплатят малко за определен комфорт. Толкова е страхотно да зареждате мръсни съдове в кошници и машината ще направи всичко вместо вас, дори не е нужно да мокрите ръцете си. Рекламният образ на щастлива домакиня просто изниква пред очите ви, но да се върнем към реалността.

Не всички съдове пасват идеално и се почистват перфектно в съдомиялната машина. Големите тави за печене, тави и вани или изобщо не се побират в машината, или се побират, но се почистват трудно. Трябва или да ги миете от нулата, или да ги миете в съдомиялна машина, което е двойно неприятно.

Продължавай. Не всички продукти могат да се мият в съдомиялна машина. Например, да кажем, че сте използвали месомелачка. Алуминиевите му части в никакъв случай не могат да се перат в машина, иначе ще почернеят и ще трябва да се изхвърлят, затова ги пера на ръка.

Дървени дъски за рязане, дървени лъжици и шпатули също ще се развалят в съдомиялната машина; те също се перат изключително на ръка. Всъщност има много примери. Това означава, че преди да включите машината, трябва да сортирате мръсните съдове. Някои неща трябва да се перат на ръка, а други в пералня. Като цяло ще трябва да намокрите ръцете си по един или друг начин, независимо дали имате съдомиялна машина или не. Да, и ще трябва да отделите време:

 • сортирайте съдовете;
 • поставяйте съдове в кошници;
 • измийте на ръка тези неща, които не могат да се перат в машина;
 • Измийте мивката и крана след това.

Самата съдомиялна също трябва да се мие от време на време, за да се отстранят замърсяванията, в противен случай спира да работи нормално, а това най-често се прави ръчно.

Митове за ползите от съдомиялната машина

След такива изчисления и разсъждения започвате сериозно да се замисляте дали да продължите да използвате съдомиялната машина или да миете съдовете на ръка. Тези, които все още нямат съдомиялна машина, вероятно ще се замислят два пъти, след като прочетат тази статия. Не бихме искали да бъдем противници на съдомиялните машини, но слушайки аргументите на продавачите на съдомиялни машини, не можем да не „включим трезвен поглед“. Някои от предимствата на оборудването за миене на съдове изглеждат много неправдоподобни.

 1. Съдомиялната машина заема малко място в кухнята. Това обикновено се казва за тесни съдомиялни машини с ширина на тялото 45 см. Всъщност фразата „няма достатъчно място“ има подчертан оценъчен характер, но ако погледнете малката кухня на средния руснак, искате да плачете. Не е като съдомиялна, трудно е да поставите микровълнова печка там. Предметите стоят един върху друг по такъв начин, че е невъзможно да се обърнат.
 2. Съдомиялната машина помага за спестяване на семейния бюджет. На това посветихме първия параграф на нашата статия. Твърдението, честно казано, е неоснователно.
 3. Съдомиялната машина ви помага да спрете да миете мръсни съдове на ръка. Дадохме няколко аргумента, които ни помогнаха да разберем, че пълното отхвърляне на ръчното миене на съдове е възможно само ако наемете икономка. Съдомиялната машина ще улесни задачата, но няма да можете напълно да се откажете от ръчното миене.

Така че може би някои от нашите изчисления и аргументи може да ви се сторят пресилени, но от друга страна не сме претендирали за 100% точност.Нашите изчисления първоначално бяха позиционирани като приблизителни, но дори и те показват, че работата със съдомиялна машина е несравнимо по-скъпа, отколкото ако миете съдовете на ръка. Направете свои собствени изчисления и се уверете, че сме прави. Късмет!

   

10 читателски коментара

 1. Граватар Алексей Алексей:

  Благодаря за изчерпателния отговор!

 2. Ghoul Gravatar Гуля:

  Благодаря, вече знам със сигурност, че няма да го купя.

 3. Граватар Александър Александър:

  1,5 кубика вода за ръчно миене на съдове на месец? Авторе на това изчисление, изми ли си чиниите изобщо?

  • Граватар Ирина Ирина:

   Колко кубчета?

 4. Граватар Петър Петър:

  Забравихте да вземете предвид цената на самия PMM. Ако имате късмет, тогава 25 000 за 10 години са още +200 рубли. на месец. Ако не, 2 пъти повече. А също и ремонт :)

 5. Граватар Алексей Алексей:

  Трудни, вие сте счетоводители. Взели ли сте дори предвид времето, което отделяте за миене на чинии? Изплаща се бързо. По-добре си почивайте през това време.

 6. Граватар Олеся Олеся:

  Изненада ме и фактът – 1,5 кубика на месец. Не ядат ли вкъщи? Да, за да измиете мазни съдове ви трябва поне течност за мазни съдове и изплакнете добре тази течност. И това не е един литър вода. За тези, които са пестеливи, ето един съвет: купете найлонови торбички, сложете ги върху чиниите и изхвърлете торбичката. Със супата наистина е по-сложно - но не я яжте, можете да спестите вода и електричество.

 7. Граватарът на Алех Алеха:

  Благодаря ви за статията! Ще го дам на жена ми да го прочете, за да ме остави на мира с тази покупка.

 8. Граватар Анонимен Анонимен:

  Поколението на младите след „нулата” са абсолютно зомбирани хора, живеещи от реклама и мислещи изключително в „тенденциите”. Те нямат абсолютно никакъв собствен мозък! Тъжно е, но е факт. И по целия свят

 9. Gravatar GMP GMP:

  Не са го изчислили правилно - в допълнение към консумацията на вода, трябва да изчислите и дренажа.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня