Как да поставите съдомиялна машина в сграда на Хрушчов?

Как да поставите съдомиялна машина в сграда на ХрушчовНе толкова отдавна много домакини мечтаеха само за съдомиялна машина, но не всяко семейство успя да я закупи. Днес съдомиялните машини са станали по-достъпни и все повече потребители искат да имат домашен помощник в апартамента си. Желанието да имате оборудване за миене на съдове може да се превърне в главоболие за собствениците на апартаменти в Хрушчов. Малките кухни затрудняват безпроблемното инсталиране на оборудване. Ще разберем как да поставим съдомиялна машина в жилищна сграда от ерата на Хрушчов и ще ви разкажем за най-приемливите и интересни решения.

Къде отиват всички кухненски уреди?

Всъщност е много трудно да се подредят всички необходими уреди в ограничено кухненско пространство. Къде да поставите печка с фурна, хладилник, съдомиялна машина, микровълнова фурна, кафе машина, блендер, мултикукър и други полезни технически изобретения? Не забравяйте за мебелите: мебели, трапезария и др. Трябва внимателно да планирате кухненското пространство, така че вътрешната среда да отговаря най-добре на нуждите и предпочитанията на членовете на семейството. Как да изберем подходящи места за всички кухненски уреди? Можете да намерите изход, ако:

 • внимателно разграничете пространството, планирайте го до последния сантиметър. Идеалният вариант е да персонализирате комплекта мебели, като вземете предвид точните размери на стаята. Необходимо е да се използва не само хоризонтално, но и вертикално пространство. Така на рафтовете на кухненския модул могат да се поставят малки домакински уреди, които ще се простират чак до тавана;внимателно планирайте кухненското пространство
 • закупете тясна съдомиялна машина, вградена в мебелите.Това ще отнеме не повече от 45 см и ще бъде покрито от фасадата на слушалките. Такива съдомиялни машини могат да бъдат „бутнати“ в петметрова кухня;
 • купете компактна настолна пишеща машина и я поставете в свободен ъгъл на плота. Такова изобретение заема много малко място;
 • изберете оборудване 3 в 1. Ще говорим за това какво е това устройство по-долу.

Не бързайте да се отказвате от закупуването на съдомиялна машина, има много възможности за инсталиране в ограничено пространство.

Както виждате, изход има. Ако опитате, можете дори да поставите съдомиялна машина в сграда от ерата на Хрушчов. Надяваме се, че препоръките и съветите, представени по-долу, определено ще ви помогнат да се справите с тази трудна задача.

Работете върху плана на вашата кухня

Струва ви се, че наистина няма къде да поставите съдомиялната. В по-голямата част от случаите това не е така. Правилното планиране на пространството може да увеличи функционалността на всяка стая. Правилните изчисления могат да направят чудеса и да направят това, което изглежда невъзможно. Ако грубият ремонт все още не е започнал в помещенията, тогава е необходимо да планирате всичко до местоположението на гнездата, източниците на светлина и точките на свързване към комуникациите.

Ако не можете сами да се справите с оформлението, винаги можете да поканите професионален дизайнер. Цената на консултацията варира в зависимост от уменията на специалиста, но при еднократно заплащане получавате подробен интериорен план, в който съдомиялната ще пасне безпроблемно.

Ако имате ограничен бюджет, разгледайте готови идеи в интернет, намирането на дизайнерски проект за стандартна кухня в сграда от ерата на Хрушчов не е трудно.

Подробни препоръки за планиране на кухненската зона са както следва:

 • поръчайте мебелен комплект специално за размера на вашето помещение, по индивидуален проект;
 • Планирайте какви уреди, различни от съдомиялната, ще бъдат поставени в кухнята. Ако е възможно, по-добре е да актуализирате печката, фурната и хладилника, като закупите най-тесните и компактни модели. Това ще спести достатъчно място за инсталиране на съдомиялна машина;
 • Някои видове машини могат да се монтират в шкаф под мивката. В краен случай можете да прибегнете до тази опция за поставяне;
 • не пренебрегвайте висящи рафтове и скоби. Като прикрепите допълнително място за съхранение към стената, можете да освободите един от долните шкафове на модула и да вградите там съдомиялна машина. На скобите можете да монтирате микровълнова фурна, мултикукър и др.

Мястото за съдомиялното оборудване може да се спечели чрез намаляване на дължината на отворената работна повърхност на комплекта. Плотът е направен сгъваем или прибиращ се. По този начин пространството, „изядено“ от съдомиялната, лесно се компенсира от допълнително място за готвене. Дори петметров кухненски бокс може да се превърне в стилна, многофункционална стая, „натъпкана“ с всички съвременни уреди. Можете да планирате пространството толкова професионално, че наред със съдомиялната можете да поставите и пералня.

Кой „помощник“ да избера?

Важно е разумно да изберете оборудване за миене на съдове, като се фокусирате конкретно върху вашата ситуация. Например тесните съдомиялни машини могат да спестят до 15 см, тъй като тяхната ширина е само 45 см, а не 60, както при стандартните модели. Днес можете да намерите оборудване, чиято ширина е по-малка от 45 сантиметра, така че изборът не е лесен.

За малко кухненско пространство тесните модели съдомиялни машини са приоритет за монтаж.

Ако във вашия случай, за да инсталирате машината, буквално 1 см не е достатъчен и е просто невъзможно да го спечелите, опитайте да премахнете звукоизолиращия слой от корпуса на съдомиялната машина. Разбира се, по време на работа оборудването ще издава по-силни звуци, но проблемът с липсата на няколко милиметра ще бъде лесно и бързо решен.изберете съдомиялна с подходящ размер

Друг вариант е компактна настолна съдомиялна машина. Много удобно устройство за много ограничено пространство. Допуска се инсталиране на оборудване върху плот. Използването на настолно устройство обаче води до някои неудобства:

 • малък капацитет на камерата, максимум 6 комплекта аксесоари;
 • невъзможност за почистване на големи кухненски предмети;
 • силен шум по време на работен процес.

Прекомерният звук е „болест“ на повечето модели от този тип оборудване. Ако използвате оборудването през деня, шумът няма да причини много неудобства.

Предимството на компактните модели е възможността за монтаж в окачени шкафове или директно на стената с помощта на специални скоби. Така машината изобщо няма да „открадне“ полезното пространство на малка кухня, а ще бъде също толкова функционална, колкото пълноразмерна съдомиялна машина. Компактните устройства се вписват идеално в шкаф под мивката, в който случай няма да има проблеми при свързването на комуникациите.

Купете комбинирано оборудване

Ако не сте се замисляли да инсталирате модерни кухненски уреди 3 в 1, значи е време да го направите. Какво общо има с това поставянето на съдомиялна и спестяването на кухненско пространство, ще попитате? Комбинираната технология ви позволява напълно да решите проблема с липсата на място за перално оборудване.

Пример за това е моделът Candy TRIO 9503, който съчетава стъклокерамична електрическа печка, фурна и съдомиялна. Три основни уреда във всяка кухня са успешно съчетани в един стилен корпус. Работната повърхност на печката е разположена най-отгоре, следвана от фурната, а в основата има съдомиялна машина. Съдейки по отзивите на клиентите, използването на устройство 3 в 1 е много удобно и напълно решава проблема с липсата на място в кухнята.Оборудване 3 в 1

Днес на руския пазар асортиментът от комбинирано оборудване е доста ограничен. Всъщност изборът се свежда до марката Kandy, която произвежда два вида оборудване 3 в 1: с газова или електрическа работна повърхност, но тези модели се характеризират и с голям брой положителни отзиви. Нека поговорим за недостатъците на този тип оборудване.

 1. Висока цена на копията. Въпреки че е спорно, цената всъщност ще бъде дори по-ниска от закупуването на печката, фурната и съдомиялната поотделно.
 2. Функционално ограничение. Компактното комбинирано устройство има малка фурна, която побира само 1 тава за печене. Съдомиялната също не може да се похвали с размерите си, максималният й капацитет е 6 комплекта чинии. Няма оплаквания относно работната повърхност на печката, тя, подобно на стандартната версия, има 4 горелки.
 3. Малко количество информация относно надеждността на оборудването. Тъй като продуктът се появи на пазара сравнително наскоро, е твърде рано да се прецени действителният експлоатационен живот на устройство 3 в 1. Тук можете да разчитате само на репутацията на марката производител.

Надяваме се, че след като прочетете статията, ще разберете как да инсталирате съдомиялна машина в Хрушчов. Всъщност е възможно да се оборудва малка стая с цялата необходима електроника и това се доказва от различни дизайнерски проекти за малки кухни. Внимателно проучете информацията, която е свободно достъпна, вземете една от идеите за кухненски интериор като проба и изберете най-тясното оборудване. Ако следвате всички препоръки, скоро определено ще има отделно място за нов „домашен асистент“.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня