Съдомиялна машина тип конвейер

конвейерна миялна машинаПрофесионалните съдомиялни машини са просто незаменими в големите заведения за обществено хранене. Има няколко вида машини в този клас, една от тях е конвейерната съдомиялна машина. Какви са неговите характеристики, предимства и недостатъци - това ще бъде обсъдено.

Характеристики на машини от този тип

Съдомиялната от конвейерния тип се различава от другите видове машини с непрекъснато миене на съдове. Това ви позволява да перете по-голям брой дрехи за кратък период от време. Същността на работата на съдомиялната машина е, че чиниите се поставят върху конвейерна лента, която ги дърпа през няколко отделения: измиване, изплакване и понякога сушене.

На етапа на измиване основната задача е да се отмие мръсотията колкото е възможно повече с вода, която се загрява до 50-60 градуса. В този случай водата се подава под силен поток от специални дюзи, които са разположени от различни страни. В съвременните модели съдомиялни машини дюзите са разположени в посоката на движение на тавите с съдове, което увеличава времето на тяхното взаимодействие с водата. На етапа на изплакване съдовете се обливат под налягане с вода, загрята до температура 80-90 градуса, което ви позволява да убиете до 90% от микробите и бактериите.

важно! Чиниите и приборите, измити в такава гореща вода, напълно отговарят на санитарните изисквания, за разлика от измитите на ръка.

При изплакване се използват специални средства, благодарение на които кухненските съдове изсъхват по-бързо и не оставят капки и петна по тях. Този етап на миене на съдове може да се състои от един, два или три цикъла. Най-простият вариант включва еднократно изплакване с много гореща вода. Има и двойно изплакване, при което перилният препарат първо се отмива с вода без примеси, а след това с вода с препарат за изплакване. Тройното изплакване включва изплакване с гореща вода, след това със студена вода и отново с гореща вода.

В някои случаи съдомиялната машина от конвейер е оборудвана с допълнителна секция, в която се извършва предварително изплакване. В усъвършенстваните модели на тези машини са инсталирани парни кондензатори, които могат да улавят водните пари, които се появяват по време на измиване.

Какви са те, техните плюсове и минуси

По дизайн конвейерните съдомиялни машини могат да бъдат разделени на следните групи:

 • лента;
 • касета.

ъглова съдомиялнаПри лентовите плочи плочите се поставят директно върху движеща се лента с „пръсти“. Това изисква двама души, първият от които поставя чиниите на входа, другият ги събира на изхода. При касетъчните съдомиялни предметите, които трябва да се измият, първо се поставят в специални тави (касети), а след това тези тави се поставят в съдомиялната машина. Всички съдомиялни имат специални тави за вилици, лъжици, ножове и други неща.

Лентовите съдомиялни машини могат да се монтират в студентски и ученически столове, в детски лагери и санаториуми, които изискват огромно количество съдове с еднакъв размер и форма. Такива машини имат права форма и заемат много място.

Касетъчните машини са по-компактни и могат да имат ъглова форма. Това позволява един човек да обслужва такава машина, което прави работата с нея удобна. Недостатъкът на касетъчните съдомиялни машини е очевиден, тъй като самите касети предотвратяват проникването на сместа от препарат и вода, намалявайки интензивността на измиване. Вторият им недостатък е, че касетите са консуматив. Те се износват доста бързо и трябва да се сменят.

За ваша информация! Конвейерна миялна машина с касети се използва в ресторанти и специални столове, където има по-голямо разнообразие от съдове, както по размер, така и по форма.

Конвейерните съдомиялни машини с висока производителност на миене на съдове имат висока консумация на енергия и вода. Те са предназначени за мрежа с номинално напрежение най-малко 380 V и следователно могат да се свързват само в специално оборудвани помещения.

Преглед

Нека да разгледаме няколко машини от този тип, сравнявайки ги по характеристики и цена.

 • Silanos T1500 DE е касетъчна машина, която измива 83 касети чинии за един час, което е приблизително 1494 чинии. Комплектът включва касета за 18 чинии, касета за чаши и още една за прибори. Размерът на касетата е 50х50см. Машината е изцяло стоманена и има електромеханично управление. Консумираната мощност е около 15, 25 kW. Цената на това оборудване е около $6456.
  Silanos T1500 DE
 • Elettrobar NIAGARA 2150 DAWY е италианска съдомиялна касетъчна машина със зареждане отляво надясно. Осигурява два цикъла пране на 55 градуса, изплакване на 80 градуса и сушене. Консумирана мощност 28,8 kW, при напрежение 400 W. Консумира около 200 литра вода на час работа. Средната цена е 10 860 долара.
  Електробар NIAGARA 2150 DAWY
 • Grodnotorgmash MMU 1000M е лентова съдомиялна машина, която поддържа както студена, така и топла вода. Можете да миете чинии, купи, подноси, чаши, което означава, че машината може да се използва в обществени столове. Машината е разделена на три секции, като в първата има почистване от големи замърсявания, във втората е измиване с препарат, в третата има двойно изплакване. При последното изплакване температурата е поне 85 градуса. Трябва да се отбележи, че тази машина има лесен демонтаж и достъп до части в случай на ремонт, стенен монтаж и филтър за радиосмущения. Средна цена: $7,700.
  Гродноторгмаш MMU 1000M
 • ELECTROLUX WTM250ELA 534113 – касетна машина от Швеция. Тази съдомиялна има 2 цикъла на миене на съдове с нагряване на водата от 55 до 700В. При изплакване нагряването достига до 84 градуса. Тази техника ви позволява да измивате от 280 до 4500 чинии на час. Машината е свързана към мрежа с номинално напрежение 380 V. Консумираната мощност е 44,2 kW, а консумацията на вода е 300 литра. Можем да кажем, че пералнята не е много икономична, и струва около $34,175.
  ELECTROLUX WTM250ELA 534113
 • MACH MST/021 е италианска конвейерна съдомиялна машина от неръждаема стомана.Ястията се сервират в касети; до 95 такива касети могат да бъдат обработени за един час. Консумирана мощност 29 kW. Машината се изключва автоматично и е оборудвана с помпа, гилотинна врата с ключ. Средна цена: $15 439.
  MACH MST021

Възможно е конвейерната миялна машина да не е подходяща за вашия бизнес. В същото време не можете да решите какво да купите. Трудно е да се каже коя техника ще отговори на очакванията ви, но можете да прочетете какви видове съдомиялни машини има?, може би тази информация ще ви даде правилните мисли.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня