Необходима ли е съдомиялна за 4-членно семейство?

Необходима ли е съдомиялна за 4-членно семейство?Никой не може да каже със сигурност дали е необходима съдомиялна машина в къщата. Някои хора сами се справят с планина от мръсни и мазни съдове, докато други предпочитат да заредят дори един комплект съдове в машината. Но съвременната практика ясно показва, че желаещите да закупят кухненски помощник се увеличават всеки ден, особено ако в семейството има поне 4 души. Има ли смисъл от това, какви са предимствата и какво казват хората за съдомиялните – ще ви разкажем подробно в статията.

Всичко е въпрос на начин на живот

Много баби и домакини над 40 ще кажат, че мисълта за закупуване на съдомиялна дори няма да хрумне на спретнати и трудолюбиви хора. Младите и модерните имат различно отношение - неистовият ритъм на живот, интензивната заетост и желанието за почивка след тежък ден ясно показват необходимостта от актуализиране на кухнята. Освен това няма значение колко деца и възрастни има в семейството, тъй като не става дума за хора, а за спестяване на време и усилия. И така, съдомиялната машина е полезна в следните случаи:

 • Проблеми с топлата вода. Дори самотните хора трудно мият чинии, ако в къщата няма топла вода или редовно прекъсване на водоснабдяването. В тази ситуация машина, която може да се нагрее, лесно ще се отърве от мазнини и други замърсители.

Грешка е да се смята, че инсталирането на бойлер ще бъде по-изгодна и успешна алтернатива. Първо, водата ще отнеме много време, за да се загрее, второ, ще се излее бързо и трето, ще се изразходва много електроенергия.

 • Липса на време.Най-популярният аргумент в полза на съдомиялна машина ще бъде баналната заетост на всички членове на семейството, когато възрастните са на работа, а децата са на училище или в класове. В резултат на това всички се събират само за вечеря и не искат да харчат свободното им време да стоят до мивката и да мият чинии.Наистина ли искате да измиете такава планина с ръцете си?
 • Здравословни проблеми. По-лошо е, когато е физически трудно да прекарвате време до мивката. Алергии към гелове за съдове, заболявания на опорно-двигателния апарат, радикулит, ревматизъм, остеохондроза - всичко това диктува необходимостта от инсталиране на съдомиялна машина у дома.
 • Чести хранения. Съдомиялната машина е полезна и в семейства, които стриктно следят диетата си и културата на хранене като цяло. Хранят се 5-6 пъти на ден, винаги готвят прясно и отделят месото от зеленчуците. До края на деня може да се натрупа прилична купчина тенджери, дъски, купи и чинии, с които се справяте по-лесно, ако имате автоматична машина под ръка.
 • Грижа за вашите ръце. Много домакини се грижат за кожата на ръцете и ноктите си, които са неблагоприятно повлияни от препарата.

Всички описани ситуации стават още по-актуални, ако имате семейство от 4 души. Тогава заетостта и умората се увеличават пропорционално на броя на съдовете, които постоянно се цапат. Съдомиялната машина ще улесни рутината ви и ще намали натоварването на домакинството; какви други предимства има машината и дали можем да говорим за спестяване на консумация на енергия - ще го разгледаме по-нататък.

Машината помага ли ви да спестите пари?

Възниква остър въпрос за разходите за работа на съдомиялна машина. Често има мнения, че машината е много скъпа в ежедневието поради повишената консумация на енергия, консумация на вода и необходимостта от закупуване на скъпи специални препарати. За да разберете къде е истината и къде лъжите, нека помислим дали съдомиялната машина ви помага да спестите пари.

Първо, нека се докоснем до консумацията на вода.Трудно е да се изчисли количеството изразходвани литри при ръчно пране, но средно говорим за дневен прием от около 60 литра от водопровода. Пералнята харчи около 12-13 литра. в един стандартен цикъл, а по-икономичните модели могат да намалят обема до 7-8. Това не се отразява на качеството на измиване: специално проектираните пръскачки и дюзи, както и автоматичното отопление спомагат за по-рационалното използване на ресурсите.

Размерите на съдомиялната машина не влияят на степента на консумация - консумацията на вода се определя от системата и дизайна, които не зависят от съществуващите размери. Често има пълноразмерни модели, които харчат по-малко в режим на половин товар, отколкото с „цял“ цикъл в компактна машина.

трябва да харчите пари за средства за PMMСлуховете за високата консумация на енергия на съдомиялните са верни. Освен това спестената вода често не покрива увеличените сметки за електроенергия. Така много перални машини на минимални обороти консумират средно 0,8 kW/h, което се равнява на 70 kW на месец. Няма да можете без да харчите пари за специални препарати, капсули, таблетки или прахове.. Необходими са също препарат за изплакване, регенерираща сол и смеси против котлен камък. Дори изборът на местни и евтини марки няма да ви позволи да спестите пари.

Няма да лъжем - като цяло обслужването на съдомиялна ще бъде по-скъпо от стандартния метод. Но свободното време, прекарано със семейството, добре поддържаните ръце и доброто настроение понякога са по-важни от похарчените пари. Особено ако говорим за 4 човека.

Експерти за предимствата на машината

Цената на оборудването за миене на съдове обикновено е доста висока, така че преди да закупите, трябва да помислите внимателно и да претеглите плюсовете и минусите. С прости думи, трябва да решите сами дали машината ще облекчи ежедневните трудности или, напротив, ще усложни живота с нови проблеми. Така че, нека не бързаме да отделим чиста сума, а проучете предимствата и недостатъците на съдомиялните машини в кухнята:Съдомиялната почиства перфектно

 • Лесен избор на модел.Широката гама ви позволява да изберете оптимално подходящия модел по отношение на капацитет, размери, външен вид и други експлоатационни характеристики. Така че можете да изберете камера за 4-6, 8-12 или 18-20 комплекта ястия, в зависимост от размера на семейството и честотата на хранене. Като правило компании от 4 или повече души избират средно големи машини с 9-14 комплекта.
 • Удобно настаняване. Много хора се страхуват да купуват нови уреди, защото се страхуват да не претрупат и без това малката си кухня. Но компактността на съвременните модели ви позволява да инсталирате както пълноразмерна машина с ширина 60 см, тясна машина с ширина 45 см, така и малки, направени по индивидуални размери. Доволни сме и от възможността за вграждане под плот, в стенен шкаф или под мивка, което значително ще спести място.
 • Лесен за използване. Средната продължителност на един цикъл е 2-3 часа, което често кара домакините да променят решението си. Но това не е критично, тъй като времето за работа на машината се компенсира от автоматичния режим и висококачественото измиване. Освен това винаги можете да изберете нощна програма и да разтоварите съдомиялната сутрин.
 • Перфектно измити съдове. Най-важното е, че измиването на ръцете елиминира варенето, запарването и използването на агресивни препарати. Автоматичният режим, напротив, извършва пълна дезинфекция, което прави чиниите и чашите безупречно чисти. Но само устройства с клас на пране най-малко А могат да се похвалят с това качество на измиване.

Качеството на измиване се влияе не само от определеното ниво на почистване, но и от спазването на правилата за работа, включително правилното поставяне на съдовете върху стелажите и правилния избор на почистващи препарати.

 • Автоматично сушене. Друго предимство е, че няма нужда да бършете съдовете след използване на машината. Машината е оборудвана с кондензационно сушене или турбо сушене, което нежно обдухва заредените предмети.Това е особено вярно при миене на стъкло, кристал и порцелан.

Машината може да ви изненада и с допълнителни функции и програми. Те включват режими на накисване и предварително изплакване, позволяващи експресно пране за отстраняване на малки петна. В допълнение, машините могат да стерилизират консервни кутии, детски играчки, както и деликатно измиване на крехки материали.

Нека проучим мненията на хората

За да разберете най-накрая дали си струва да харчите пари за съдомиялна машина, ще ви помогне да проучите коментарите на други домакини. Избрахме няколко реални отзива от потребители, които вече са разбрали проблема. Сред тях са следните мнения:

Татяна, Краснодар

Отне ми много време, за да се реша да си купя съдомиялна, тъй като ми се струваше напълно безполезен лукс в живота. Но веднага след като го купих, съжалявах, че го бях мислил толкова дълго. Бях убеден да опитам автоматична пералня от сестра ми, която се „срещна“ с устройството си веднага след сватбата си. В къщата сме трима и избрахме компактна за 4 комплекта. На втория ден след придобиването благодарих на изобретателя за такова чудо на технологията. Сега прекарвам много по-малко време в кухнята: готвя, зареждам съдове и се грижа за други грижи без бързане. Признавам, бях много изумен колко пари харчех за миене на чинии.

Олга, Волгоград

Мислих дълго, сравнявах и оценявах, но все пак отказах да купя съдомиялна машина. Ние сме четирима в семейството и закупуването на нова техника би било нерентабилно. Изчислихме това: 1. Отнема много вода, което с нашата помпа ще доведе до висока консумация на енергия. 2. Машината сама загрява водата, което ще се отрази и на сметката за ток, докато аз използвам евтин газ. 3. Миенето на съдове на ръка е по-бързо, средно 5-6 минути, така че не искате да чакате два часа за програмата за миялна машина.

Людмила Алексеевна, Москва

Мисля, че всяко семейство има нужда от миялна машина, независимо дали е от 2, 4 или 6 души.В къщата сме четирима: трима възрастни и дете. Аз съм пенсионерка, по цял ден вкъщи и забелязвам, че много време се отделя за готвене, а още повече за миене на чинии. С появата на автоматична машина ще има по-малко притеснения и ще мога да играя с внучката си по-често. И като цяло е прекрасно, когато придобиете оборудване, което улеснява живота ви, позволявайки ви да прекарвате свободното си време по-полезно и приятно с други членове на семейството.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Галина Галина:

  Разбира се, който пести време и ръце е печеливш. Ако има и пари. Но мисля, че не е изгодно.
  1. Стойност на пералнята.
  2. Консумация на вода.
  Мръсните съдове не се зареждат. Все още трябва да се изплакне. И това също е консумация на вода. И никой не харчи ръчно 60 литра на ден, както беше описано в статията. И докато изплаквате, зареждате и след това разтоварвате. Освен това ще загубите време.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня