Коя съдомиялна е по-добра - Bosch, Siemens, Electrolux?

Съдомиялни Bosch, Siemens и ElectroluxСъдомиялните машини на марките Bosch, Siemens и Electrolux заемат 70% от брояча със съответното оборудване във всеки руски магазин, продаващ подобни продукти. Тези три марки заемат водещи позиции в рейтинга на потребителската популярност. Всяка втора закупена съдомиялна машина у нас според статистиката е на Bosch, Siemens или Electrolux. Възниква обаче логичен въпрос, съдомиялни машини, коя марка е по-добра, кой е лидерът в тази тройка? Нека се опитаме да го разберем.

Съдомиялни машини Bosch, Siemens, Electrolux: плюсове и минуси на марки

Несъмнено е много трудно да се сравнят обективно трите водещи марки съдомиялни машини. При повърхностен анализ на функционалността и техническите характеристики на основните модели на тези съдомиялни се оказва, че Bosh, Siemens и Electrolux имат подобни съдомиялни в три ценови категории.

Разбира се, има разлика, но на повърхностен поглед тази разлика е много незначителна. Оказва се, че всички тези производители произвеждат едно и също оборудване? Нека не бързаме със заключенията, защото всяка съдомиялна от трите марки има своите уникални характеристики, които съставляват техните предимства. Нека започнем с общопризнатите предимства на съдомиялните с марка Bosch.

 • Немска надеждност. Тази фраза обикновено се добавя от продавачите при произнасяне на името на марката Bosch, но не всичко е толкова просто. Ако съдомиялна машина Bosch е сглобена в Германия или поне в Полша, тогава няма въпроси - качеството е отлично. Но ако е сглобен в Китай, тогава можете да забравите за немското качество.
 • Ниска цена. Всъщност ценовата политика на производителя на съдомиялни машини Bosch е много демократична. Въпреки че присъства както в средната, така и във високата ценова категория, основният акцент вече е върху бюджетните модели.
  Съдомиялни Bosch, Siemens и Electrolux
 • Ергономичен дизайн.Компанията Bosch произвежда съдомиялни машини с универсален външен вид и много оригинален дизайн. Съдомиялната машина Bosch може да се впише еднакво добре както в оригинално проектирана кухня, така и в най-обикновена.

За ваша информация! Гъвкавата ценова политика, трепетното отношение към клиента и постоянното сътрудничество с водещи рекламни агенции са това, което характеризира собствениците на марките Bosch, Siemens и Electrolux.

Няма нужда да продължаваме дългия списък от предимства на марката съдомиялна машина Bosch, защото почти всички принадлежат на марките Siemens и Electrolux. При Electrolux обаче казват шведска надеждност. Оказва се, че когато сравняваме марки съдомиялни машини, ние „поехме по хлъзгав наклон“. Всъщност, като цяло, по отношение на съвкупността от предимства, тези марки са приблизително на едно и също ниво и за да определите победителя, ще трябва внимателно да сравните характеристиките на водещите модели съдомиялни машини на тези марки. Само в този случай ще бъде възможно да се разбере кой в ​​този момент успя да „изпревари“ конкурентите, макар и временно.

По какви параметри трябва да сравним моделите съдомиялни машини на тези марки?

Най-добре е съдомиялните да се сравняват въз основа на характеристиките, които са най-важни за потребителя. Тези характеристики включват:

 • капацитет;
 • консумация на вода;
 • Консумация на енергия;
 • шум;
 • система за защита;
 • вид сушене;
 • брой програми и функции.

Капацитетът на съдомиялната машина се измерва с броя стандартни съдове, включени в машината. По отношение на този параметър печелят машините под марката Electrolux, тъй като имат натоварване от 6 до 15 комплекта, докато Bosch и Siemens имат максимум само 14 стандартни комплекта съдове. Но си струва да се отбележи, че само в съдомиялните машини Bosch и Siemens компактните модели имат капацитет на зареждане от 6 и 8 комплекта, докато компактните машини Electrolux са предназначени само за 6 комплекта.

По отношение на консумацията на енергия съдомиялните машини от тези марки са в същата категория. Пълноразмерните модели консумират средно 0,8-1,05 kW/h, тесните модели консумират 0,7-0,83 kW/h, а компактните модели 0,6-0,7 kW/h. Необходимо е да се сравни потреблението на вода в различните типове в зависимост от вида на модела, което и направихме, като резултатът беше представен под формата на таблица.

Консумация на вода в съдомиялна машина

За ваша информация! Този анализ е извършен въз основа на информация от Yandex Market; бяха разгледани модели съдомиялни машини, налични за продажба към април 2016 г.

Според събраната информация можем да заключим, че Electrolux разполага с най-икономичните компактни модели. Но водите с пълен размер и с тесен поток са малко по-икономични от Bosch и Siemens.

Една от важните характеристики е нивото на шума, защото много хора включват съдомиялната през нощта или през деня, докато малките деца спят. Нивото на шум за съдомиялни машини Bosch варира от 54 до 41 dB, за Siemens от 52 до 41 dB, за Electrolux от 51 до 39 dB. Като цяло индикаторите не се различават значително един от друг, така че трябва да сравните конкретни модели един с друг. Също така е трудно да се избере най-добрата марка въз основа на защитната система. В крайна сметка и трите представителя имат съдомиялни машини с пълна и частична защита срещу течове, както и защита от деца.

По отношение на вида на сушене съдомиялните машини от Electrolux печелят, тъй като сред тях има машини както с естествено сушене (кондензация), така и с турбо сушене. Bosch и Siemens в момента нямат в продажба модели с турбо сушене.

И накрая, най-интересното е броят на програмите и различни допълнителни функции и опции, които правят работата на съдомиялната лесна и качеството на измиване високо. По отношение на броя на програмите като цяло и трите представителя не се различават, средно има 5-6 основни режима, включително бързо измиване, интензивно и икономично.Съдомиялните Electrolux обаче имат BIO режим (използване на биопрепарати) и режим Eat-Load-Run (бързо измиване за 30 минути).

Отличителна черта на съдомиялните машини Bosch и Siemens е наличието на следните допълнителни функции:

 • HygienePlus – обработка на съдове с вода и пара с висока температура;
 • IntensiveZone - измиването на силно замърсени съдове в долната кошница и леко замърсените съдове в горната кошница се различава по скоростта на подаване на вода и нейната температура;
 • Shine & Dry – специална технология за сушене, базирана на използването на минерала зеолит;
 • VarioSpeed ​​​​Plus – ускорява прането чрез увеличаване на консумацията на енергия, спестявайки време от 20 до 50%.

Несъмнено по отношение на внедряването на технологията Bosch и Siemens изпреварват Electrolux. Подобни технологии обаче влияят и върху цената на съдомиялната машина. Що се отнася до качеството на измиване, не може да се каже коя марка машина измива по-добре. Съдейки по потребителски отзиви, тогава има както положителни, така и отрицателни отзиви за всички машини; сред всички представители има модели, които се справят добре с мръсни съдове. За да получите повече или по-малко верни резултати, трябва да проведете проучване на конкретни модели съдомиялни машини. Качеството на прането ще бъде повлияно от много фактори:

 • програма за пране (продължителност, температура);
 • качество на перилния препарат;
 • форма на пръскачка;
 • степен на замърсяване на съдовете;
 • подреждане на ястия в контейнери.

Никой няма да проведе такъв тест в магазин при закупуване на кола, така че ще трябва да прецените качеството на измиването само по техническите характеристики. И колкото по-добри са тези характеристики, толкова по-голям е шансът качеството на измиване да бъде по-добро.

Преглед на водещите модели съдомиялни машини на тези марки

Сега дойде моментът най-накрая да вземем решение за лидера на триото Bosch, Siemens и Electrolux. Нека сравним конкретни модели съдомиялни машини от тези марки в три ценови категории. За удобство представяме информацията под формата на таблица.

Сравнителна таблица за съдомиялни машини

Първо, сравнихме най-популярния тип съдомиялни машини - тесни вградени. Според нас местата могат да се разпределят по следния начин:

 • 1-во място – Siemens SR 64E Това е добра бюджетна съдомиялна машина. Бързо измиване, автоматична програма и отделение за таблетки - всичко е предвидено в тази съдомиялна. В края на цикъла ще прозвучи звуков сигнал.
 • 2-ро място – Siemens SR 66T Ако не беше високата цена на този модел, той щеше да получи първо място, но едва второ. В допълнение към горното, този модел има функциите intensiveZone, varioSpeed, а също така има вграден сензор за чистота на водата и „лъч на пода“.
 • Третото място според нас спокойно може да бъде разделено от два модела Bosch SPV58M50 и Electrolux ESL 9457 RO. Но съдомиялната машина Bosch все още печели, тъй като има пълна защита срещу течове, докато Electrolux има само частична защита.

Също така решихме да сравним пълноразмерни модели съдомиялни за вграждане от различни ценови категории. Ето какво се случи.

Сравнителна таблица за съдомиялни машини

Лидерът сред избраните представители може да се нарече съдомиялната машина Siemens SN 66T095. Има оптимално съотношение цена-технически характеристики. В допълнение, тази съдомиялна машина, за разлика от своите конкуренти, има функция за автоматично разпознаване на твърдостта на водата. Атрактивното в този модел е вътрешното осветление на камерата.

Второ място може да се даде на модела Bosch SMV53N20, оборудван с регулируема кошница за съдове, както и функцията VarioSpeed ​​​​. Третото място е за друга пералня на Bosch на цена от $380. Има всичко необходимо, а цената за немска сглобка е много добра.

Нито една от съдомиялните Electrolux не попадна в челната тройка поради липсата на достатъчно надеждна защитна система и липсата на половин товар.

По този начин, във всички отношения, немските съдомиялни машини са лидери.По отношение на цената, в някои случаи моделите на Siemens са по-евтини от подобни модели на Bosch, но ако имате ограничен бюджет, можете да помислите за опцията за съдомиялна машина от Electrolux, особено за компактни съдомиялни машини. Във всеки случай зависи от вас да решите коя съдомиялна е по-добра; Основното нещо, което трябва да запомните е, че марката не винаги е гаранция за качество.

   

2 читателски коментара

 1. Граватар на радостта веселие:

  Статията е за нищо. Също така би било добра идея да вземете предвид разходите за ремонт в случай, да речем, на повреда на нагревателния елемент. Нагревателният елемент на Bosch е комбиниран в един блок с двигател и помпа. Подменя се целия блок. Исканата цена е подходяща.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня