Как да перете дъждобран в пералня?

Как да перете дъждобран в пералняКак да перете дъждобран в автоматична пералня, без да го съсипете, е сериозен въпрос и изисква задълбочен анализ. Подобно на други връхни дрехи, такова наметало е скъпо и изисква специални грижи. Преди да поставите артикул в барабана, трябва внимателно да разгледате етикета на продукта, да го подготвите, да изберете препарат и да зададете оптималния режим. Всички подробни инструкции и съвети от опитни домакини са дадени по-долу.

Инструкции за почистване на дъждобран в машина

Първото нещо, което винаги гледаме, е етикетът на производителя. Параметрите на пране зависят главно от материала на дъждобрана. Така олекотените материи като памук, лен и полиестер са най-непретенциозни и издържат без проблем на машинно почистване. Строго е забранено да зареждате кожени или вълнени изделия в барабан, в противен случай артикулът ще бъде безвъзвратно повреден. Етикетът ще покаже и всички условия за пране в машина:

 • деликатен режим с температура 30-40 градуса;
 • отказ от автоматично сушене;
 • минимално въртене или изключване.настроен на деликатно пране

След като настроите програмата на машината, можете да продължите с подготовката на самия дъждобран. Трябва да се инспектира, да се почисти със специален валяк и, ако е необходимо, да се третират проблемните зони с препарат за отстраняване на петна или сапунен разтвор. Не забравяйте да проверите всички нитове, да затегнете циповете и да обърнете продукта наопаки. В идеалния случай трябва да поставите връхните си дрехи в защитна мрежеста торба или в най-лошия случай в калъфка за възглавница или завивка.

Завъртете и изсушете

Не трябва да се използва автоматично центрофугиране. Усукването също е забранено, тъй като тънките тъкани бързо се деформират и губят първоначалната си форма.По-добре е да изплакнете дъждобрана на ръка, като добавите оцетна киселина или деликатен балсам за изплакване във ваната. След това леко натрошаваме материала, оставяме водата да се отцеди и го закачаме на „закачалки“ точно над ваната. Не забравяйте да изправите предмета, като премахнете всички вдлъбнатини и гънки.

Извършваме естествено сушене в проветриво помещение, на балкона или на открито. Основното е, че изпраният артикул не трябва да бъде изложен на пряка слънчева светлина. Няма нужда да сваляте наметката от „закачалките“ - поради вертикалното си положение, редовно изправяне и издърпване, наметката ще запази първоначалния си вид.третирайте дъждобрана с пара

Ако гънките и бръчките не могат да бъдат избегнати, можете да използвате парогенератор, уред за пара или обикновена ютия. Но помним правилата за гладене: предимно вертикално положение, температура максимум 100 градуса за полиестер и 200 за лен и памук. За да намалите рисковете, гладете само от грешната страна и през влажна марля.

Следвайте основните правила

Преди да започнете да перете, струва си да се запознаете с няколко основни правила за грижа за дъждобраните. Те са прости, но трябва да ги запомните.

 1. Дъждобрани от естествена коприна, вълна, вискоза и найлон няма да издържат на картечница. Разрешено е само ръчно пране и сушене с кърпи в хоризонтално положение.
 2. Продуктите от кожа, велур и с кожени вложки са забранени за машинно пране - възможно е само сухо или химическо чистене.

Информацията, посочена върху етикета на продукта, не трябва да се пренебрегва.

 1. Не можете да пестите от перилни препарати. Необходимо е да се закупят деликатни съединения без хлор, агресивни химикали и абразиви. Най-добрият избор биха били меките гелообразни текстури, създадени специално за вида тъкан, която имате.
 2. „Съставни елементи“ - колан, яка, качулка, ръб - се перат отделно.
 3. Необходимо е предварително химическо чистене, както и локално отстраняване на петна или замърсявания.
 4. Дъждобрана се пере отделно от останалите дрехи.
 5. Не превишавайте максималната температура от 40 градуса.
 6. За да избегнете ивици, изплакнете пелерината обилно, като смените водата поне 3-4 пъти.
 7. Не използвайте изкуствени източници на топлина, радиатори, нагреватели или вентилатори при сушене. Противопоказан при деликатни тъкани и пряка ултравиолетова радиация.

Също така е важно да наблюдавате процеса на измиване и да правите корекции, ако е необходимо. Така че, ако наметалото е загубило основния си цвят, след като е било в барабана на машината, по-добре е да се опитате да го възстановите. Смесете две супени лъжици 9% оцет с половин чаша вода, намокрете гъба с разтвора и внимателно избършете материала. За „профилактика“ оцетната киселина се добавя веднага по време на изплакването - тогава цветът става по-богат и по-ярък.

Нюансите на почистване на плат за дъждобран

Най-често дъждобраните се изработват от плат за дъждобран, така че предлагаме да разгледаме по-отблизо този материал. Това е плътна матова непрозрачна тъкан, която може да издържи не само на ръчно, но и на автоматично пране. Но има няколко нюанса.

 • Обърнете внимание на качеството на оцветяването. Ако няма подозрения, тогава настройваме нагряването на водата на 40 градуса. За предмети с привидно ненадеждно боядисване максималната температура трябва да се понижи до 25 градуса, в противен случай структурата ще се разслои и цветът ще се измие.
 • Не предприемайте ненужни действия. Забранено е не само машинното, но и най-внимателното ръчно пресоване. Не трябва да мачкате или търкате тъканта, в противен случай ще се появят гънки, гънки и натъртвания.Достатъчно е да изплакнете предмета и да оставите водата да тече свободно от влакната.
 • Сушете вертикално и естествено. Тук стандартните изисквания се повтарят: поставяме артикула в добре проветриво помещение или навън, окачваме го на закачалки и не забравяйте да го изправите.

Обръщаме голямо внимание и на гладенето. По правило производителят забранява изправянето на плат с гореща ютия. Но еднократните изключения са допустими, но само парене отвътре навън при ниски температури.

Пере се на ръка

Въпреки че повечето дъждобрани могат да издържат на пране в сушилня, по-добре е да се даде предпочитание на ръчното почистване. Работата с ръцете ви може да намали риска от деформация на материала, особено когато става въпрос за най-деликатните тъкани. Но ще трябва да положите много повече усилия и време. Дъждобраните се перат на ръка, както следва:

 • водата се изтегля във ваната при 30-35 градуса;
 • препаратът се разрежда във вода;
 • Артикулът се потапя в разтвора и леко се изплаква;
 • водата се източва, а дъждобранът остава на дъното за 20-30 минути;
 • банята се изтегля и към водата се добавя оцет или препарат за изплакване;
 • продуктът се изплаква.

Изплакването се повтаря няколко пъти, за да се осигури пълно излугване на гела от тъканните влакна.

Сушенето става по интересен начин. Изпраният дъждобран се увива в хавлиена кърпа и се оставя да попие влагата. След това основата се сменя на суха, след което носът, разпънат, лежи върху сушилня или маса в добре проветриво помещение.

Почистване от петна

Химическото чистене се счита за най-безопасното. У дома става така:почистване на дъждобрана

 • настърган сапун се разрежда във вода;
 • гъба се потапя в получения разтвор;
 • замърсените зони се третират;
 • Дъждобрана се избърсва с чиста влажна гъба и се подсушава.

Тежките петна ще изискват разтвор от амоняк и оцет. Освен това талк, картофено нишесте или сол се изсипват върху петната. Оставете почистващия препарат върху тъканта за 1-2 часа и след това го изчеткайте.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня