Смяна на ремък на пералня Electrolux

Смяна на ремък на пералня ElectroluxПолезно е да знаете как да смените колана в пералня Electrolux със собствените си ръце. При машини с колекторен двигател гумата често пада и се поврежда, спирайки работата на цялата система. Няма нужда да се свързвате със сервизния център - лесно е да се справите сами с проблема. За да регулирате задвижването, трябва да знаете как правилно да смените и закрепите джантата. По-долу са дадени подробни алгоритми, обяснения и препоръки.

Проверка на задвижващия механизъм

Без частично разглобяване на машината е невъзможно да се види падналият ремък. Гумената лента е скрита от погледа зад задния панел на кутията, така че първо трябва да я премахнете с помощта на отвертка. Но можете да подозирате проблеми с шайбата, като забележите определени „сигнали“ от пералнята.

Първо, Electrolux може сам да докладва за дефектно устройство. Благодарение на модерна система за самодиагностика, таблото може да открие проблем и да покаже съответния код за грешка на дисплея. Дешифрирането на инструкциите ще изясни, че причината за повредата е подхлъзнат колан. Ако машината не е оборудвана с екран, тогава ще работи индикация и ръководството за потребителя също ще ви помогне да го „прочетете“.оценете състоянието на задвижващия механизъм

Второ, проблемите с устройството могат да се познаят от поведението на машината. Говорим за следните показателни „симптоми“:

 • прането е стартирано, резервоарът е пълен, двигателят бръмчи, но барабанът остава неподвижен;
 • моторът на машината бръмчи, след това внезапно спира и утихва, докато промените в действията се извършват на редовни интервали;
 • измиването започва, двигателят работи, но машината замръзва, не реагира на натискане на бутони;
 • барабанът се върти свободно на ръка, но двигателят не може да го ускори.

Ако има проблеми със задвижването, не можете да работите с Electrolux - това може да доведе до прегряване и повреда на двигателя!

Дори ако е налице един от посочените симптоми, трябва да алармирате, да спрете принудително стартирания цикъл и да проверите задвижващия ремък. Ще трябва частично да разглобите машината и да оцените състоянието на джантата и шайбата.

Опънете колана сами

опънете колана правилноСчупеният ремък не е причина да се свържете със сервизен център. Можете сами да върнете джантата на мястото й, основното е да се подготвите и да свикнете с нея. Но този „ремонт“ не може да се нарече лесен, тъй като затягането на ластика не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Ще отнеме много търпение, време и усилия, но дори и „начинаещ“ има шанс да го поправи без проблеми.

Еднократната повреда на колана не е голяма работа. Имате право просто да върнете падналата джанта на мястото й без допълнителни манипулации. Ако ластикът пада редовно, тогава не можете да го направите без подмяна. Но във всеки случай първо трябва да извадите лентата от кутията и да оцените нейното състояние.

Продължаваме според следните инструкции:

 • изключете захранването на оборудването и го изключете от други комуникации;
 • осигурете достъп до „гърба“ (движете се и разгъвайте);
 • отстранете „гърба“ от тялото;
 • намерете задвижващия ремък.

На всички перални машини с колектор, включително Electrolux, коланът винаги се намира непосредствено зад „гърба“. Опъва се върху шайбата на барабана и вала на двигателя. Ако няма ластик на определеното място, това означава, че е излетял от седалката си и лежи на дъното или на пода.

Падналият колан трябва да се отстрани и прегледа. На първо място, обръщаме внимание на съществуващите маркировки. Първоначалните му 4 цифри са фабричният диаметър на джантата в милиметри.Логично е, че втората стъпка е да се измери обиколката на колана и да се сравни с първоначалната стойност. Допустимо е отклонение до 2 см, ако е повече, тогава лентата се е разтегнала твърде много и трябва да се смени.

Ако коланът се е разтегнал с повече от 20 mm, той трябва да бъде сменен с нов.

За да смените или опънете отново разхлабен ремък, следвайте тези инструкции:

 • поставете гумената лента на вала на двигателя;
 • издърпайте голямото колело върху шайбата на барабана, завъртайки надясно.

Задвижващият ремък се поставя като верига за велосипед: важно е да можете едновременно да опънете ремъка и да завъртите шайбата. За първи път се препоръчва да поканите асистент - заедно ще бъде по-лесно и по-бързо да се справите със задачата. Трябва да сте подготвени за факта, че гумената лента, използвана на Electrolux, е стегната и трудно се поддава, което ще изисква много усилия от ремонтниците.

На „финала“ е важно да се уверите, че коланът е заключен в жлебовете. За да направите това, завъртете макарата 2-3 пъти, като прецените степента на напрежение. Ако въртенето е твърде стегнато, това означава, че диаметърът на джантата е малък и е по-добре да изберете по-хлабав вариант.

След проверка на колана завършваме ремонта. Фиксираме фона към тялото, като завиваме всички предварително отстранени винтове. След това поставяме пералнята на първоначалното й място и свързваме към мрежата, водопровода и канализацията. Не забравяйте да изпълните тестов цикъл и да оцените поведението на барабана и еластичната лента.

Повтаряща се повреда

Ако коланът падне повече от два пъти на всеки шест месеца, тогава една подмяна няма да е достатъчна за ремонт. Освен това гумената лента, която току-що сменихте, ще падне отново отдолу - проблемът не е в отслабена или повредена джанта. Най-вероятно има други проблеми с пералнята и падащият колан е тяхното следствие, а не причина.За да се определи „виновникът“, е необходимо да се извърши цялостна диагностика на устройството.

Повтарящата се повреда на колана може да показва няколко проблема едновременно. Те включват износване на самата гума, луфт в барабана, разхлабена фиксация на двигателя, счупени лагери, деформиран вал или повреден кръст. Нека разгледаме всяка „диагноза“ по-подробно.

 1. Гумено износване. Несмяната на ремъка навреме ще доведе до трайното му падане от шайбата. В този случай дори при бърза проверка на лентата ще се видят следи от износване: пукнатини, силно разтягане, дупки. Всичко това ясно ще покаже, че джантата вече не е подходяща за употреба и трябва да бъде заменена.
 2. Игра на барабани. По-точно барабанна ролка. Може би стойката на колелото се е разхлабила и структурата се е разхлабила. Смяната на гумената лента тук не е достатъчна - трябва да затегнете фиксиращия винт. Също така би било добра идея да прегледате джантата: ако е повредена или деформирана, трябва да я смените.
 3. Нефиксиран електродвигател. Първоначално всички части на Electrolux са здраво закрепени, но по време на работа компонентите се разхлабват. Особено ако оборудването е инсталирано неправилно и условията за неговото използване са нарушени. Постоянните вибрации влошават ситуацията, двигателят се разхлабва, което води до проблеми с ремъчната предавка. Проблемът се коригира чрез затягане на всички крепежни елементи на двигателя.
 4. Изкривен вал или шайба. Ако ремонтът е неуспешен, неопитни „майстори“ могат да повредят съседни части, когато ремонтират някои части. Например, огънете барабанно колело или вал. Понякога частите могат да бъдат изправени, но по-често те трябва да бъдат напълно заменени.
  Силуминовият кръст Electrolux е повреден
 5. Повредена напречна част. Повредата е рядка, но носи много проблеми.Причината за деформацията може да бъде или производствен дефект, или прекомерна вибрация, излъчвана от пералната машина по време на пране и центрофугиране. Във всеки случай частта трябва да се смени, в противен случай ситуацията ще се влоши от небалансиран барабан. Дисбалансът ще доведе до по-сериозни механични повреди.
 6. Износени лагери. Счупеният лагерен възел не е в състояние да осигури плавно въртене на барабана - валът ще започне да „танцува“ и да провокира „разминаване“. В този случай повредата на задвижващия ремък се счита за благоприятен изход. Други опции, дисбаланс или прекомерна вибрация, ще доведат до по-скъпи ремонти.

Често задвижващият ремък пада поради лош монтаж - важно е да фиксирате еластичната лента в предвидените жлебове.

Новият ремък не винаги пада отново поради сериозни проблеми в машината. По-често проблемът е неправилно подбран заместител - закупена е джанта от друга марка или грешен диаметър. За да избегнете грешки, се препоръчва да изберете оригинални резервни части от доверени продавачи, като се съсредоточите върху серийния номер на вашия съществуващ Electrolux.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня