Смяна на ремък в пералня Zanussi

Смяна на ремък в пералня ZanussiАко смяната на ремъка на пералня на повечето марки не е трудна, то при Zanussi задачата става много по-сложна. Факт е, че машините на този производител се отличават с нестандартен и дори „сложен“ дизайн на тялото. Това оказва значително влияние върху извършваните ремонти. Но нищо не е невъзможно - замяната на задвижващия ремък със собствените си ръце на Zanussi е напълно възможна. Просто трябва да не се отклонявате от дадените инструкции.

„Излагане“ на задвижващия механизъм

Ако при повечето перални машини, за да премахнете задната стена, е достатъчно да развиете няколко винта и да издърпате тялото, но при Zanussi всичко е различно. За да получите достъп до задвижващия блок, ще трябва да намалите пералнята наполовина, което ще изисква определени действия. Първо, трябва да подготвите шило, плоска отвертка, отвертка и гнездова глава 7 или 8. След това пристъпваме към разглобяване, като следваме следните инструкции:

 • изключете оборудването от електрозахранването и водоснабдяването;
 • завъртете тялото на шайбата настрани;
 • намерете болта в центъра на страничната стена;
 • използвайте шило, за да вземете „капачката“ и да разкриете болта;
 • с глава 7 или 8, в зависимост от модела на пералнята Zanussi, развийте крепежните елементи;
 • повторете отвиването на болта от другата страна;

Преди всякакви ремонтни дейности, пералнята трябва да бъде изключена от захранването и от водопровода!

 • развийте винтовете, закрепващи „гърба“ отдолу и отгоре;отделяне на каросерията на автомобил Zanussi
 • извадете дренажния маркуч;
 • свалете горния капак, като го натиснете от вас;
 • обърнете внимание на мястото, където захранващият кабел "влиза" в пералнята;
 • използвайте плоска отвертка, за да повдигнете „езичето“ от лявата страна на елемента, който държи захранващия кабел, и го натиснете навън;
 • развийте четирите винта, закрепващи металната лента под горния капак;
 • Внимателно отстранете задния панел.

Всичко! Непосредствено зад задната стена ще видите барабанната шайба, а върху нея има опънат задвижващ ремък. Ако гумената лента се счупи или падне, „колелото“ ще бъде празно и джантата ще се намери на дъното. По-нататък ще разгледаме как се оценява и сменя състоянието на колана.

Монтаж на колан

Преди да се сбогувате със стария си колан, трябва да оцените състоянието му. Ластикът не винаги се откъсва от скрипеца поради повреда или разтягане - понякога причината е висока скорост или отслабено напрежение. Затова първо повдигаме джантата и я оглеждаме за пукнатини и други дефекти.

как да затегнете ремък върху ролкаВтората стъпка е да се оцени колко далеч се е разтегнал ластикът. На повърхността на колана трябва да се поставят фабрични маркировки, първите 4 цифри от които показват оригиналния диаметър. След като запомнихме числата, измерваме обиколката на джантата и сравняваме индикаторите. Ако разликата е равна или надвишава 2 см, тогава елементът не може да се използва - само се заменя.

Новият колан трябва да е оригинален и да отговаря на маркировките на стария. За да го изтеглите върху скрипеца, трябва да действате в определена последователност.

 1. Поставете ремъка срещу ролката на барабана (голямо колело).
 2. Докато въртите шайбата обратно на часовниковата стрелка, поставете гумената лента плътно върху колелото.
 3. Спуснете леко ремъка от ролката, като го държите с една ръка.
 4. С другата си ръка поставете колана върху вала на двигателя, така че еластичната лента да „отиде“ по-близо до двигателя, поне 2 разреза.
 5. По аналогия с велосипедна верига, завъртете шайбата на барабана по посока на часовниковата стрелка, като държите колана, докато еластичната лента напълно стъпи на колелото.

Ако всичко е направено правилно, тогава опъването на колана ще премине бързо и без ненужни проблеми. За първи път е по-добре да се обадите на асистент - по-лесно е да действате с „четири ръце“. След това пералнята Zanussi се сглобява в обратен ред.

Защо възникват проблеми с колана?

За да предотвратите превръщането на смяната на ремъка в постоянен проблем, се препоръчва да „работите върху грешките“. С прости думи разберете защо гумената лента излетя от шайбата на пералнята Zanussi. Няколко неизправности в работата на машината биха могли да доведат до този резултат.

 • Носен колан. Най-честата и разбираема причина. При продължителна и интензивна употреба еластичната лента може да "износи" експлоатационния си живот, да се разкъса или разтегне.задвижващият ремък се скъса
 • Дисбаланс. Претоварен барабан се измества при въртене, удря се в резервоара и води до други премествания и вибрации. Задвижващият ремък може да не издържи на такъв натиск и да изскочи от мястото си.
 • Счупени лагери. Лагерният възел осигурява плавно въртене на барабана. Ако „пръстените“ са износени, тогава машината започва да вибрира силно, валът се разхлабва, а с него и шайбата. Гумената лента също не издържа и се скъсва.
 • Използва се рядко. Ако машината се използва рядко, гумените елементи, включително задвижващия ремък, изсъхват. В резултат на това следващия път, когато започнете да перете, еластичната лента не издържа, протрива се или се счупва.
 • Неуспешен ремонт. Понякога по време на ремонт неопитни „майстори“ успяват да повредят елементи на трети страни - напречна част или шайба. В този случай възелът „барабан-вал“ страда силно и се разхлабва, а повредата на задвижващия ремък е само първоначалният тревожен симптом.

Не е трудно да се подозират проблеми със задвижващия ремък. Първо, на модерния Zanussi автоматична система за самодиагностика ще докладва за проблем с устройството. Дисплеят ще покаже съответния код и измиването няма да започне, докато проблемът не бъде отстранен.

Второ, поведението на пералнята Zanussi ще се промени. Но тук има много вариации. Понякога машината стартира без проблеми, но не се върти достатъчно бързо или издава необичайно бръмчене.В някои случаи системата не ви позволява да включите измиването, тъй като двигателят не може да ускори пералнята до необходимата скорост. В същото време самият барабан може лесно да се върти на ръка.

Няма да можете да управлявате Zanussi без задвижващ ремък - или ще трябва да го смените сами, или да се обърнете към професионалисти. Основното нещо е да не забавяте ремонта и не забравяйте да проверите съседните елементи, тъй като ако гумената лента падне, тя може да докосне близките сензори и проводници.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня