Как да използвате пералня Atlant?

Как да използвате пералня AtlantФронталните перални машини имат много общи неща, така че домакините, които преди това са използвали машини от други производители, могат лесно да се справят с машините, сглобени от беларуската компания. Въпреки това, все още има някои нюанси и характеристики, присъщи на технологията на определена марка. Ще разберем как правилно да използваме автоматична пералня на марката Atlant и как правилно да подготвим оборудването за употреба.

Плюсове и минуси на машини от тази марка

Пералните машини Atlant се произвеждат от 2003 г. насам. Беларуската компания със същото име е специализирана изключително в сглобяването на единици, закупувайки компоненти от чуждестранни производители. Ако говорим за предимствата на машините от тази марка, можем да подчертаем:

 • достъпна цена на оборудването;
 • адаптивност на оборудването към твърда чешмяна вода, „пикове“ на електричество;
 • надеждност на машината;
 • висококачествено измиване, отговарящо на клас „А”;
 • широка функционалност. Софтуерът за перални машини Atlant предоставя различни добавки, опции и функции, които позволяват извършването на пране с всякаква сложност;
 • прост интерфейс и удобно управление на устройството. Цифров екран или ясен дисплей позволява на потребителите да наблюдават работния процес;
 • ниско ниво на шум. Разбира се, машината ще се чуе, но звуците няма да нарушат спокойствието на членовете на семейството и особено на съседите;
 • ефективност на повечето модели Atlant. На първо място, това се отнася до ниската консумация на енергия. Между другото, не всички перални машини са толкова икономични, така че когато купувате, трябва да обърнете внимание на този индикатор;
 • широка гама от оборудване. Сред Atlas е лесно да се намерят най-тесните модели, които са подходящи за малки пространства;дълга гаранция
 • дълъг срок на работа без поддръжка;
 • възможност за заключване на контролния панел при пране. Това ще избегне случайна намеса в работата на оборудването;
 • ремонтопригодност на машините.Машините са много лесни за ремонт; необходимите части могат да бъдат закупени в магазини или в интернет, а цената на резервните части е ниска.

Това са общи предимства; предимствата на конкретни модели трябва да се анализират отделно. Ако говорим за недостатъците на атлантите, трябва да подчертаем:

 • Не е добро завъртане. Водата се изпуска според стандартните стойности на клас „D“ и това са практически най-ниските показатели. Някои машини вибрират силно по време на процеса на центрофугиране, така че те „скачат“ из стаята, премествайки се значително от първоначалното място на инсталиране;
 • оборудвани с колекторни двигатели. Такива двигатели са много по-ниски от инверторните двигатели по отношение на надеждност, ефективност и издръжливост;
 • липса на сензор, следящ нивото на пяната в барабана. Това може да причини отделни повреди и да доведе до изтичане;
 • несъвършенства в дизайна на отделните модели. Например отварянето на вратата е съпроводено с изливане на малко количество вода на пода. Освен това между барабана и ребрата му често се натрупват отпадъци.

Преди да купите конкретна пералня Atlant, трябва внимателно да прочетете нейните характеристики и да проучите реални отзиви на клиенти. Това ще ви помогне да разберете всички плюсове и минуси на устройството предварително.

Преглед на програмата

Правилното използване на пералня изисква внимателно проучване на всички режими на пране. Това е необходимо, за да зададете правилно програмата в зависимост от вида на тъканта и интензивността на замърсяване.

Най-бюджетните модели на Atlant имат поне 15 специални режима, които ви позволяват да изберете оптималните параметри на измиване.

Софтуерът на беларуските машини ви позволява да работите с неща, изработени от различни тъкани, вълна и дори естествена и изкуствена кожа. Подробно описание на програмите, както и допълнителни опции, са представени в инструкциите за оборудването. Нека поговорим накратко за основните режими на пране, които се срещат в машините Atlant.преглед на програмата

 • Памук.Програмата е идеална за пране на спално бельо, памучни дрехи, хавлии и др. Можете да изберете степента на загряване на водата - от 30°C до 90°C. Продължителността на цикъла варира от 1,5 до 2,5 часа.
 • Синтетика. Такива тъкани лесно се деформират и подлежат на проливане. Следователно в този режим течността се нагрява до максимум 60°C; можете също да изберете 40°C. Програмата отнема приблизително 2 часа, за да завърши, като се върти на максимална скорост.
 • Деликатен. Режим за пране на дрехи от коприна, сатен, кашмир и други „чувствителни” материи. Цикълът продължава около час, водата се затопля до 40 градуса. Предене не е предвидено, барабанът се върти бавно и леко.
 • Предпране. Започва, когато нещата са много мръсни. Машината ще започне първо подготвителното пране и след това основното пране. Важно е да не забравите да изсипете праха във втората секция на тавата.
 • Интензивно измиване. Подходящ за дрехи от издръжливи тъкани, които не подлежат на деформация. Водата се загрява до 95°C, цикълът продължава 2 часа. Започва, когато трябва да премахнете стари или трудни за отстраняване петна от прането.
 • Експресно пране. Подходящо за леко замърсени дрехи. Обработката ви позволява да освежите нещата и да се справите с миризмите. Прането продължава от 15 до 45 минути. Температурен диапазон – 30-40°C.
 • Бебешки дрехи. Програмата е идеална за пране на “бебешки” аксесоари – пелени, гащички, долнички. Водата се затопля до високи температури. Предвидено е и продължително изплакване за пълно отмиване на праховите частици.
 • спорт. Режимът е създаден за обработка на костюми и комплекти за спортни тренировки. Маратонките и маратонките също могат да се хвърлят в барабана за почистване.
 • Комбинирано пране. Когато стартирате тази програма, не е необходимо да сортирате предварително прането си. Подходящ както за памучни, така и за синтетични тъкани. Но все пак трябва да наблюдавате цвета на нещата, за да предотвратите оцветяването на светлите дрехи.
 • Нощно измиване. Осигурява изключване на всички звукови сигнали, намаляване на шума и вибрациите.
 • Биофаза.Режимът стартира, ако върху тъканта е поставено органично или протеиново петно, а именно от вино, козметика, растения и др. Отстраняването му е много трудно, но с тази програма и ензим е напълно възможно.
 • Лесно гладене. Предполага се отслабен цикъл на центрофугиране, в резултат на което дрехите остават леко влажни, което улеснява последващото гладене.
 • Изплакване. Нещата се почистват от останалия сапунен разтвор. Детергентните съединения се отстраняват не само отгоре, но и отвътре на тъканните влакна.
 • Завъртете. Ако в края на програмата прането е много влажно, можете да започнете да центрофугирате отново. Процесът ще продължи около 5 минути.

Преди да използвате пералнята, по-добре е внимателно да проучите инструкциите и да разберете характеристиките на всеки режим. Трябва също така да разберете какви допълнителни опции и функции са налични във вашия Atlanta. Това ще ви помогне да постигнете максимален ефект на пране.

Свързване и подготовка за работа

След като пералнята бъде доставена от магазина, трябва внимателно да отстраните оригиналната опаковка и да развиете транспортните болтове. Тези винтове закрепват барабана, предпазвайки конструкцията от повреда по време на транспортиране. За да може автоматичната машина да издържи възможно най-дълго, трябва да я свържете към домашните комуникации и електрическата мрежа, като следвате основните правила.свързване на пералня Atlant

 • Електрическа връзка. Важно е да се гарантира, че нивото на напрежение в мрежата отговаря на стандартите. Ако има някакви несъответствия със спецификациите на машината, по-добре е да инсталирате стабилизатор. Удължителният кабел (ако се използва) трябва да издържа на мощност в диапазона 2500-3000 W.
 • Водопроводни тръби. Стандартно тук се използва воден тройник. На мястото, където входният маркуч е свързан към тръбата, също е монтиран спирателен вентил. Препоръчително е да инсталирате филтър за пречистване на входящата вода.
 • Канализация.Възможно е организиране на временен изход; в този случай дренажният маркуч на машината се насочва към ваната или мивката и се фиксира със специална кука. Този метод има едно предимство - минимален разход на време. Недостатъците включват вероятността от наводнение, ако ръкавът излезе, и нехигиенични условия. По-добре е да работите усилено веднъж и да свържете дренажа за постоянно. За да направите това, използвайте специален дренажен сифон или изпразнете директно в канализационната тръба.

Схемите за свързване на пералната машина към комуникациите са описани в инструкциите.

При организирането на дренаж е важно да се поддържат нормативни разстояния. Точката на свързване на дренажния маркуч към сифона трябва да бъде разположена на ниво 50 см от пода. В противен случай водата може да напусне машината чрез гравитация. Освен това, ако не следвате препоръките, отпадъчната течност може да навлезе в пералната машина и неприятна миризма от канализацията може да влезе.

Първото използване на уреда трябва да се извърши под строго наблюдение. Пробното пране започва с празен барабан. По време на цикъла се записва дали има течове, как се събира водата и колко бързо се ускорява барабанът.

Важно е първото пране да се извърши без пране, но с перилен препарат. Това е необходимо, за да се измие цялата фабрична мръсотия от системата и да се премахне специфичната миризма на ново оборудване.

След това можете да поставите прането в машината и да стартирате програмата. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • сортирайте нещата, заредете партидата в барабана (без да надвишавате максимално допустимото тегло);
 • затворете плътно вратата;
 • заредете прах, балсам, белина (ако е необходимо) в секциите на дозатора;
 • натиснете бутона „Вкл.“;
 • използвайте селектора, за да изберете желаната програма;
 • щракнете върху "Старт".

Ще се покажат етапите на цикъла. Когато работата приключи, машината ще издаде характерен звуков сигнал.Резултатът от прането зависи пряко от качеството на използваните препарати; трябва да се обърне специално внимание на това.

Почиствайте редовно вашата машина

За да може машината Atlant да издържи възможно най-дълго, без да изисква ремонт, е важно да се грижите за нея. Необходимо е своевременно да почистите пералната машина, да я „изплакнете“ отвътре, да я проветрите и да премахнете отлаганията.

Пералната машина трябва да се поддържа правилно след всеки цикъл на пране.

За да може процесът на почистване да протече безопасно, трябва да изключите машината от захранването и да затворите крана за подаване на вода. След това избършете всички външни повърхности на уреда с влажна, чиста кърпа. Трябва също да сте сигурни, че сте извадили контейнера за прах, изплакнете го с топла вода, подсушете го и едва след това го поставете обратно на място. Вратата на пералнята винаги трябва да е леко отворена, за да се предотврати застояването на влажен въздух вътре.Редовно почистваме машината Атлант

Повърхността на барабана също трябва да се почисти. След всяко използване на машината е достатъчно да я избършете с мека, мокра кърпа. Маншетът на вратата на люка се почиства със суха кърпа. Пералната машина трябва периодично да се „изплаква“ отвътре, за да се предотврати образуването на котлен камък върху основните компоненти и елементи на машината. За да направите това, можете да закупите специални почистващи съединения или да прибягвате до народни средства, например лимонена киселина или сода и оцет.

Също така е важно да измиете филтъра за отпадъци. Служи за защита на дренажната помпа и „улавяне“ на чужди предмети, които са влезли в системата (хартия, монети, копчета). Честота на почистване – веднъж на 6 месеца. Филтърният елемент се развива от корпуса, измива се със студена вода и се монтира на място. Освен това филтърът трябва да се изплакне след пране на вълнени дрехи с дълъг косъм.

Водоснабдителната система също има 2 филтъра: във входящия маркуч и в тръбата. Препоръчително е да ги почиствате веднъж годишно, под напор на вода, с помощта на четка.

По този начин няма нищо сложно в използването на автоматичната машина Atlant. Важно е внимателно да проучите инструкциите за оборудването, да свържете правилно оборудването към комуникациите и да му осигурите подходяща грижа по време на по-нататъшна работа.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня