Какво е полинокс в пералня?

полинокс в пералнятаПродавачите на перални машини често споменават странния термин „Polinox“, когато говорят за оборудването, което продават. Без много да се замисля става ясно, че това е някакъв нов материал. Но какви части на пералнята са направени от този материал и как това се отразява на нейната работа?

Отрицателното веднага идва на ум, защото всеки знае, че съвременните автоматични машини работят много по-малко от пералните машини, произведени преди 10-15 години. Може би всичко е заради този Polynox, нека да го разберем.

Какъв вид материал?

Polynox не е нищо повече от търговското наименование на полипропилен, чиито характеристики са леко променени поради специални химически добавки. В пералнята този материал се използва за направата на резервоари, а напоследък резервоарите Polynox станаха много разпространени. Каква е причината?

 • евтино е;
 • лесен за обработка;
 • изработените от него части имат добри характеристики.

Polynox не е единствената пластмаса, от която са направени резервоарите на съвременните автоматични перални машини. По-специално, в пералните машини от Electrolux, резервоарите са направени от Carboran - това е малко по-издръжлив и пластмасов материал, но също така струва почти 1,5 пъти повече. В почти всички перални машини от Kandy ще намерите резервоар, изработен от Silitek. Това също е пластмаса, която по своите свойства е почти неразличима от Polynox, така че по отношение на експлоатационните характеристики Polynox и Silitec са приблизително еднакви.

За ваша информация! По-лесно и по-евтино е да се правят части за перални машини от пластмаса, което означава, че производителят ще може да продава перални машини на много по-ниска цена.

Пластмасови резервоари

полинокс резервоарМотивацията на производителя, който се стреми да намали разходите за перални машини, е разбираема.Колкото по-ниска е цената, толкова по-ниска е крайната цена на продукта, което означава, че продуктът става по-привлекателен за потребителя и се купува по-често. Но какъв вид пералня ще бъде, в която такава важна част като резервоара е изработена от пластмаса? Ще бъде ли надежден и издръжлив? За да отговорим на тези въпроси, нека разгледаме плюсовете и минусите на пластмасовите резервоари и, според традицията, да започнем с плюсовете.

 1. Пластмасата вибрира по-малко, което означава, че пералнята издава по-малко шум по време на работа.
 2. Пластмасовият резервоар има по-малко пренос на топлина, което означава, че водата, загрята в него за измиване, остава гореща по-дълго.
 3. Пластмасата е лек материал, което означава, че перална машина с пластмасови части ще бъде по-лека.
 4. Polynox не ръждясва и не гние от влага, в този смисъл неговата издръжливост е извън съмнение.
 5. Polynox е много по-евтин от метала, така че ако закупите пералня с пластмасов резервоар, веднага спестявате до 8% от цената му.

Пластмасовите резервоари имат не само предимства, но и недостатъци. Основният недостатък е относително по-ниската устойчивост на механични повреди. Специалистите по ремонт на перални често установяват, че пластмасовите вани се напукват от удари. Те често се повреждат от потребителите, когато сами ремонтират пералнята (те ги пробиват с отвертка или пускат бетонна противотежест върху резервоара). Ремонт на резервоар за пералня може да бъде доста скъпо по-късно.

резервоар за пералня

За щастие, производителите непрекъснато работят върху формулите на пластмасите, които използват в производството на перални машини, така че най-модерната пералня вече има много по-издръжлив резервоар.

След 3-5 години машините с пластмасови части няма да отстъпват по издръжливост на пералня с резервоар от неръждаема стомана.

Метални резервоари

повреден резервоарВисококачествената неръждаема стомана е традиционен, отдавна доказан материал за резервоар за перална машина. Просто погледнете старите съветски полуавтоматични перални машини, които сега се намират в почти всеки гараж или навес.Пералнята не работи отдавна, но резервоарът й от неръждаема стомана продължава да живее и освен това изглежда като нова. Издръжливостта не е единственото предимство на резервоара от неръждаема стомана.

 • Стоманените резервоари са изключително издръжливи и устойчиви на механични повреди.
 • Такива резервоари не се страхуват от почти никакви агресивни химикали и високи температури.
 • Поради влагата върху тях не се образуват мухъл и плесен, а микробите също се размножават по-малко върху тях.

Металните резервоари също имат много недостатъци. Основният недостатък е високата цена и колкото по-качествена е стоманата, толкова по-скъп е резервоарът. Металните резервоари имат значително по-висок топлообмен, което означава, че водата в тях ще се охлади по-бързо и ще изисква повече енергия за загряването ѝ. Също бичът на металните резервоари е вибрацията. Когато барабанът се върти бързо, резервоарът също ще дрънчи доста силно, така че не можете да мечтаете за тиха машина със стоманен резервоар.

Забележка! Жица от сутиен, случайно попаднала в пластмасовата вана на пералнята, може да я пробие; това няма да се случи с резервоар от неръждаема стомана.

Какъв е изводът? И изводът е, че няма защо да се страхуваме от съвременните технологии. Пластмасовият резервоар далеч не е най-лошият вариант; той има много повече предимства, отколкото недостатъци, и колкото повече време минава, толкова по-добри стават пластмасовите части. В крайна сметка резервоарът от неръждаема стомана има и много недостатъци!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня