Преглед на полифосфатен филтър за пералня

Преглед на полифосфатен филтър за пералняПрекомерната твърдост на водата може да доведе до преждевременна повреда на пералната машина. За да се предотврати повредата на скъпи домакински уреди, е необходимо да се вземат мерки, които могат да защитят устройството. Инсталирането на полифосфатен филтър за пералня е отличен начин за омекотяване на водата, влизаща в устройството.

Как работи този филтър?

Първата стъпка е да разберете от какво се състои филтърният елемент и да разберете принципа на неговата работа. Дизайнът на полифосфатен филтър е много прост, това е устройство, състоящо се от:

 • колби с капак;
 • дренажен елемент;
 • пълнител - солни кристали.

Принципът на действие на филтърното устройство е следният: водата, постъпваща в пералната машина от водопроводната мрежа, преминава през кристали полифосфатна сол и се насища с тях. Благодарение на това взаимодействие върху повърхността на твърдите соли, първоначално присъстващи във водата, се появява специален филм, който ги „стяга“ и предотвратява образуването на котлен камък.

Водата, преминаваща през системата за пречистване на полифосфатен филтър, се превръща в промишлена вода и е забранена за пиене.

Какво може да се случи с нагревателния елемент на пералнята, ако не омекотите водата?Ако твърдата вода, влизаща в системата, не бъде омекотена, много елементи на автоматичната перална машина ще бъдат обрасли с котлен камък и нагревателният елемент на пералната машина много бързо ще се повреди. Поради образуването на котлен камък върху клапаните, интелигентността няма да може да регулира точно приема на вода. Ако върху нагревателния елемент се появи котлен камък, времето, необходимо за загряване на водата в резервоара до необходимата температура, със сигурност ще се увеличи, тоест консумацията на електроенергия ще се увеличи. Полифосфатният филтър ще предотврати тези проблеми и също така ще премахне необходимостта от почистване на клапаните за миене.

Допълнително предимство на филтърния елемент е възможността за разтваряне на съществуващия котлен камък. Друг плюс е, че при пране в мека вода ще имате нужда от много по-малко прах за пране и други препарати. Сега, когато разбирате предназначението на филтърното устройство и последствията, които със сигурност ще възникнат, ако не е инсталирано, отговорът на въпроса: необходим ли е този филтър, ще бъде много прост.

Може ли филтър да се свърже към кран?

Филтърните елементи, които пречистват водата, като я излагат на полифосфатна сол, се използват за пречистване изключително на технически течности. Това се дължи на токсичността на полифосфата. Освен това, ако температурата на водата, преминаваща през устройството, надвиши 40 °C, солните кристали ще се срутят и ще станат напълно неефективни.

Ето защо филтърът не може да бъде свързан към общ смесител, той може да се използва само за омекотяване и пречистване на техническа вода.

Колко време издържа една касета?

Също толкова интересен въпрос, който тревожи целевата аудитория, е: колко често да сменяте филтъра? Консумацията на полифосфат е много скромна - около 3 грама. на хиляда литра течност. Производителите съветват напълно да смените пълнителя в контейнера, когато кристалите на солта са намалели наполовина или след дълъг период на употреба съдържанието на колбата остава в първоначалния обем.

Статистиката показва, че средният експлоатационен живот на филтъра без смяна на носителя е приблизително 6 месеца.

Филтърният елемент се поставя директно пред пералното оборудване.При свързване на пералната машина във водопроводната тръба се прави специален кран за свързване на входния маркуч. Между изхода на водата и маркуча за подаване на вода е монтиран полифосфатен филтър. Има и друг начин, устройството може да се постави директно в тръбата за пълнене.

Преди монтаж полифосфатният елемент трябва да се измие с течаща вода. Тази процедура ще премахне малки солни кристали, които, ако попаднат в системата, могат да причинят запушване на клапаните на шайбата.

Преглед на най-добрите филтри

Представяме на вашето внимание няколко от най-качествените и надеждни полифосфатни устройства. Тази информация ще ви позволи да намалите времето, прекарано в търсене на подходящ филтърен елемент.

 • Гейзер 1PF. Устройство, предназначено да предпазва перални, бойлери и съдомиялни машини от въздействието на твърди соли. Филтърът предотвратява отлагането на варовик, увеличава експлоатационния живот на оборудването и значително намалява консумацията на миещи продукти. Контейнерът е изработен от прозрачен материал, което помага да се контролира оставащият пълнител в колбата. Цената варира от 250 рубли. и по-високи.
  Гейзер 1 PF
 • Aquafon Styron предпазва домакинските уреди от образуване на котлен камък. Монтира се между водопровода и SMA. Монтажът е много прост, поради стандартните размери. Полифосфатните кристали ще са достатъчни за триста цикъла на пране.
  Аквафор Стирон
 • Филтър WFST, BEST-2. Уред, доказал се в превенцията и предотвратяването на появата на котлен камък. Пълнителят е достатъчен за почистване на 20 000 литра течност.
  Филтър WFST BEST-2
 • ATMOR ATP. Продукт, характеризиращ се с надеждност, висококачествен полифосфатен пълнител и лесен монтаж. Цената варира от 300 рубли. и по-високи.
  ATMOR ATP

Надяваме се, че предоставената информация ще бъде полезна. Не забравяйте, че чрез инсталиране на полифосфатен филтър значително ще удължите живота на SMA, ще намалите консумацията на почистващи препарати, използвани в процеса на пране, и ще предотвратите повишеното потребление на енергия на пералната машина.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня