Как да затегнете барабана в пералня

Как да затегнете барабана в пералняСлед няколко години активна употреба на пералната машина, някои потребители забелязват, че барабанът започва да се клати в различни посоки. За съжаление, този проблем не може да бъде решен чрез просто затягане на крепежните елементи. Обикновено причините за луфт са по-сериозни и понякога може да се наложи скъп ремонт на оборудването.

Нека да разберем как да затегнем барабана в пералнята, така че да спре да "свири". Какво да направим първо? Ще ви кажем какви повреди могат да доведат до разхлабването му.

Има ли наистина луфт в барабана?

Лека луфт в барабана е нормално. Монтира се при освобождаване на пералнята. В този случай работещата машина няма да издава никакви външни звуци, с изключение на леко бръмчене, когато резервоарът се върти.

Ако свиренето на барабана е придружено от силно почукване или други външни звуци, можем да говорим за повреда на MCA.

Ако машината започне да издава много шум по време на процеса на пране, ще трябва да потърсите проблема. Първото нещо, което трябва да направите, е да отворите вратата на люка и, като държите барабана, го преместете в различни посоки. След това завъртете резервоара по часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка. Ако тези действия са придружени от силно дрънчене и скърцане, тогава наистина има проблем.

Невъзможно е да се установи причината за неизправността, без да се разглоби кутията. Следователно, за да извършите допълнителна диагностика, ще трябва да погледнете вътре в машината. Най-често се наблюдава свирене на барабана и силен шум по време на работа на пералнята поради:

 • проблеми с противотежести;Противотежестта в машината се срути
 • повреда на амортисьори;амортисьорите се нуждаят от ремонт
 • износване на лагери и семеринг;счупи се лагер на SM
 • работи по втулката на барабана.счупена напречна втулка

Противотежестите са бетонни блокове, чиято основна функция е да потискат вибрациите. Тежестите могат да се износят с времето и да спрат да вършат работата си. Поради това резервоарът започва да виси и се получава силен удар поради удара на резервоара върху други вътрешни части.

Ако при проверка на пружините и амортисьорите се установи, че елементите са дефектни, ще бъде достатъчно да смените частите. Можете да закупите подобни компоненти в специализирани магазини. За да монтирате амортисьорите, ще трябва да разглобите машината и да я поставите на пода.

В повечето случаи причината са все още неповредени амортисьори или противотежести. Най-често луфтовете в барабана на пералнята са следствие от износването на лагерите и семеринга. Нека да разберем как да проверим устройството и да поправим SMA.

Смяна на лагер и семеринг

За да стигнете до лагерния възел, ще трябва почти напълно да разглобите корпуса на пералната машина, да издърпате резервоара и да намалите наполовина пластмасовия контейнер. Това е доста трудоемък процес, така че преди да предприемете ремонт, трябва реалистично да оцените силите си. По време на работа ще ви трябват следните инструменти:

 • две отвертки (кръста и шлицова);
 • отвертка;
 • чук;
 • удар;
 • клещи;
 • муфтови глави с различни размери.

Автоматичните перални машини могат да бъдат оборудвани със сгъваеми и лети резервоари.

Ако вашата пералня има неотделяем резервоар, ще трябва да го разрежете. Затова подгответе допълнително:

 • бормашина с диаметър 3 mm;
 • маркер или молив;
 • ножовка за метал.

Преди да разглобите пералнята, не забравяйте да изключите захранването на машината и да я извадите от водоснабдителната и канализационната система. След това плъзнете машината до средата на стаята, за да имате достъп до всички страни на кутията.По-нататъшният алгоритъм на действия ще бъде както следва:

 • свалете горния капак на MCA (той е закрепен с два самонарезни винта, разположени от задната страна на кутията);Как да свалите капака на пералня Zanussi
 • източете останалата вода от системата, като развиете филтъра за боклук (той е скрит зад долния фалшив панел или техническия люк);изпразнете пералнята за безопасност
 • откачете дренажните и входните маркучи от задната стена;
 • извадете резервоара за прах от машината;тава за пералня
 • отворете вратата на барабана, отстранете външната скоба, държаща маншета на люка;отстранете скобата от маншета на люка
 • поставете гуменото уплътнение в барабана;пъхнете маншета вътре в барабана
 • отстранете болтовете, закрепващи арматурното табло;
 • внимателно изключете кабелите от контролния панел и преместете устройството настрани;премахнете контролния панел
 • отстранете болтовете, държащи UBL, нулирайте контактите на блокера;премахнете UBL машината Gorenje
 • Развийте винтовете, закрепващи предния панел на пералната машина;
 • отстранете предната стена на автоматичната машина;отстранете предната стена на кутията
 • Развийте двата винта, държащи металната рамка на арматурното табло, разположено в горната част на корпуса, и го преместете настрани;
 • отстранете горната и долната противотежест (това са бетонни тежести);отстранете противотежестта, за да олекотите шайбата
 • изключете всички тръби от резервоара;изключете дренажната тръба
 • Развийте винтовете, които закрепват задния панел на SMA, отстранете стената;отстранете задната стена на кутията
 • отстранете задвижващия ремък от барабанната шайба;свалете задвижващия ремък
 • отстранете нагревателния елемент, като разхлабите гайката, която го държи, и разкачете окабеляването;развийте гайката на нагревателния елемент
 • изключете кабелите от електрическия мотор.

За да не допуснете грешка по време на процеса на повторно сглобяване, не забравяйте да направите снимки на това как са били първоначално разположени частите, контактни диаграми и т.н. Ако свържете дори едно окабеляване неправилно, машината няма да работи правилно.

Сега нищо не пречи на отстраняването на резервоара. Остава само да разхлабите амортисьорите, да се справите с пружините и да извадите устройството от тялото на SMA. След това проверете резервоара, за да видите дали са сгъваеми или не.извадете резервоара и барабана

Ако резервоарът е сгъваем, тогава ще бъде много лесно да го намалите наполовина. За да направите това, трябва да развиете болта, закрепващ шайбата на барабана, и да се справите с ключалките (това са болтове или ключалки), разположени около обиколката. След това контейнерът ще се "разпадне" на половинки.

В случай на неотделими резервоари, ще трябва да се „потите“. Такива контейнери се изрязват с ножовка точно по заваръчния шев. След завършване на ремонта, половинките се закрепват с влагоустойчив силиконов уплътнител и болтове.разглобяване на резервоара на машина Haier

Допълнителна работа се извършва с половината от резервоара, в който се намира барабанът. Металният контейнер трябва да се извади и да се остави настрана. Пред вас ще бъде пластмасова част, в центъра на която са разположени лагерите и масленото уплътнение.

Масленото уплътнение може да се издърпа с обикновена отвертка. Не се страхувайте да го скъсате - еластичната лента не може да се използва повторно. Лагерите се избиват от резервоара с помощта на чук и дрейф. Важно е да действате внимателно, за да не повредите „гнездото“ за кацане.смени семеринга

Преди да инсталирате нови лагери, не забравяйте да почистите седалката от ръжда, мръсотия и стружки. Металните пръстени също се пресоват с помощта на чук и дрейф. Отгоре е поставен семеринг.

Препоръчително е новите лагери и маслени уплътнения да се третират със специална водоустойчива смазка - това ще удължи техния експлоатационен живот.

След това се сглобява пералнята. Първо, барабанът се поставя на място и ролката се фиксира. След това половините на резервоара се закрепват заедно. За надеждност, дори ако контейнерът е сгъваем, по-добре е ръбовете да се третират с устойчив на влага силиконов уплътнител.

След като поставите резервоара в корпуса, можете да върнете на мястото му частите, отстранени по време на разглобяването: нагревателен елемент, задвижващ ремък, противотежести, панели и др. По-добре е да затегнете всички тръби с нови скоби.Когато приключите, пуснете пробно пране и наблюдавайте как работи машината. Шумът и тропането трябва да спрат.

Ако има проблем с втулката

Работата по подмяната на лагери и маслени уплътнения не винаги върви гладко. Неочаквано може да срещнете проблем, например да откриете износване на втулката на барабана. Това ще предотврати инсталирането на нови компоненти. Как сами да се справите с подобен проблем?

Ако върху втулката на кръста на барабана има „жлебове“, които могат лесно да се усетят, ще трябва да работите с него. В противен случай новото маслено уплътнение няма да може да осигури херметичността на устройството, водата ще проникне в лагерите и те ще се повредят още по-бързо. Как да се справим с производството?развитие на втулката SM

Тук трябва да се съсредоточите върху процента на износване на втулката. Ако дупката е малка, ще бъде достатъчно да полирате метала с нулев лак. Когато „жлебовете“ са доста впечатляващи, частта ще трябва да бъде набраздена.

Струва си да се разбере, че след нарязване на втулката диаметърът й ще намалее. Следователно масленото уплътнение ще трябва да бъде малко по-малко, отколкото беше. Например, вместо 30 mm уплътнение, може да се нуждаете от 28 mm пръстен. Важно е да приляга плътно към втулката на барабана.втулка SM

Ако втулката на паяка на барабана е сериозно повредена, трябва да помислите за смяна на частта. Днес магазините продават ремонтни комплекти за различни модели перални машини. Можете също да поръчате резервни части онлайн.

По този начин е напълно възможно да се елиминира обратната реакция на SMA барабана у дома, без да се прибягва до помощта на специалист. Основното е стриктно да следвате инструкциите за действие. След като правилно определите причината за проблема, няма да е трудно да се справите с него.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня