Как да свържете мотор от стара пералня?

Как да свържете мотор от стара пералняОбикновено пералните машини, произведени преди 15-25 години, са оборудвани с колекторни или асинхронни двигатели. Инверторните двигатели вече са инсталирани на по-модерни машини и се използват за „вторични“ цели изключително рядко. Затова ще разберем как да свържете двигателя от стара пералня. Ще ви кажем какво трябва да знаете, какви са характеристиките на включването на различни видове устройства в електрическа верига.

Еднофазен асинхронен двигател

Можете да намерите този тип двигател само на много стари автоматични и полуавтоматични перални машини. Преди да опитате да свържете устройството, тествайте го с мултицет. Превключете тестера, за да измерите съпротивлението и намерете проводниците, които се „свързват“ един с друг. Останалите два терминала са двойка от втората намотка.

След това трябва да разберете коя намотка коя е. Това може да се направи „на око“ - напречното сечение на стартовите проводници е по-малко от работните. Все пак е по-добре да определите вида на намотката с мултицет.

Началната намотка ще произвежда по-голямо съпротивление, а работната намотка ще произвежда по-малко съпротивление.

Стартовата намотка е необходима за създаване на първичен въртящ момент. В повечето случаи той функционира само няколко секунди след стартиране на двигателя. Работната намотка е необходима за поддържане на магнитното поле на въртене, тя е „активна“, докато двигателят не бъде изключен от мрежата.

Във веригата на двигателя, в допълнение към два вида намотки, има и контактор или кондензатор с капацитет от 2 до 4 μF. Ако планирате да използвате двигателя без натоварвания, тогава можете да направите без тези спомагателни устройства. Как разбираме израза „без товар“?схема на свързване на еднофазен асинхронен двигател

Дизайнът на пералната машина предполага, че към вала на двигателя ще бъде свързана ролка с барабан. Двигателят трябва да върти "центрофугата" и в момента на включване изпитва повишено натоварване, така че веригата трябва да включва кондензатор или "захранване" към стартовата намотка. Ако планирате да използвате двигателя в по-„нежни“ условия, тогава спомагателните устройства, които улесняват стартирането, могат да бъдат пренебрегнати.

Ако сте сглобили ново устройство (например шмиргел или машина за рязане на ябълки), използвайки двигателя от стара пералня, и двигателят се нагрява твърде много дори след краткотрайна работа, трябва да вземете подходящи мерки. Може да има няколко причини за това „прегряване“:

  • счупени лагери;
  • намалена "пролука" между статора и ротора (поради това частите постоянно се търкат една в друга);
  • неправилно избран кондензатор, а именно неговият твърде голям капацитет.

Проверката дали кондензаторът е повреден е доста проста. Необходимо е да го изключите и тогава картината ще стане ясна. Ако случаят е такъв, капацитетът на стартовото устройство трябва да бъде намален.използвайте бутона на звънеца

Има еднофазни двигатели с не четири, а три терминала. Това е така, защото двете намотки вече са свързани в една точка една с друга. Във всеки случай, когато изваждате двигателя от пералнята, не забравяйте да погледнете как двигателят е свързан към него. Това ще ви помогне, когато създавате своя собствена електрическа верига за домашно устройство.

„Двигатели“ с четков комутатор

Такива двигатели се намират в повечето перални машини, произведени през последните 3 десетилетия. Колекторните двигатели нямат стартова намотка и не изискват включване на кондензатор във веригата. Те са в състояние да "приемат" както постоянен ток, така и да работят с променлив ток.

Колекторният двигател може да има от 5 до 8 пина, в зависимост от модела, но повечето от тях не са полезни за свързване на двигателя извън пералната машина.

Първо трябва да намерите клемите за свързване на сензора на Хол, те определено няма да са необходими при по-нататъшна работа на двигателя извън пералната машина. Въоръжете се с мултицет и измерете съпротивлението на проводниците. Намотките на тахогенератора ще дадат показания от около 60-70 ома.

Колекторите имат и термозащитен контакт. Произвежда нулево съпротивление. И това заключение може да се класифицира като „ненужно“.

За да включите колекторното устройство във веригата, трябва да се приложи напрежение към свободния извод на намотката. Вторият му край е свързан към дясната електрическа четка. Лявата четка е свързана към 220-волтово захранване. След такива манипулации моторът ще започне да работи и ще се върти едностранно.свързващи четки за промяна на посоката на въртене на ротора

За да промените посоката на движение на електродвигателя, ще трябва да смените четките. Така че десният ще се захранва от мрежата, а левият ще бъде комбиниран с намотаващия проводник.

Преди стартиране се препоръчва да закрепите здраво колекторния двигател, тъй като той ще започне да работи със силен удар и може да повреди окабеляването му.

В някои случаи може да е необходимо да се регулира броят на оборотите на колекторния двигател. За тези цели можете да използвате димер. В този случай мощността на устройството трябва да бъде по-голяма от тази на електрическия мотор.

Можете да закупите специален димер в магазини, които продават елементи на вентилационни системи. Тъй като такива устройства се използват за контролиране на скоростта на двигателите на захранващата вентилация и аспираторите.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня