Как да изберем съдомиялна машина според параметрите?

Как да изберем съдомиялна машина според параметритеВсъщност изборът на съдомиялна машина се оказва по-труден от очакваното. Особено придирчивите купувачи удължават търсенето на нов „домашен помощник“ с месеци, търсейки идеалния вариант, който отговаря на всичките им изисквания. Особено трудно е да решат тези, които купуват такова оборудване за първи път.

Препоръчително е да изберете съдомиялна машина въз основа на нейните параметри. Тоест, първо трябва да помислите какви критерии са по-важни за вас: цвят, цена, размер, капацитет и т.н. Нека да разберем какви технически характеристики определено трябва да обърнете внимание.

Външен вид

Когато решите да изберете нова съдомиялна машина въз основа на нейните характеристики, решете кои показатели ще бъдат определящи за вас. Най-често най-важните фактори за купувачите са цената на машината, нейното функционално „пълнене“ и размер. Някои разглеждат потреблението на ресурси, наличността на дисплея и поддръжката.

Обикновено дизайнът на съдомиялни машини в същия ценови сегмент е приблизително еднакъв. В допълнение, вратите на вградените машини са оборудвани със специални крепежни елементи за окачване на фасадата. Тоест, тялото често е скрито в мебели. Ето защо малко купувачи обръщат внимание на външния вид на устройството.съдомиялна под мивка

Ако купувате свободностояща съдомиялна машина, външният вид ще бъде важен. Обикновено купувачите избират бяла техника, която се вписва в почти всеки интериор. Ако вашата кухня е проектирана в строг черен цвят, тогава е напълно възможно да изберете тъмен PMM - в магазините за домакински уреди има голям асортимент.

Размери на корпуса

При избора на „домашен помощник“ много внимание се обръща на неговия размер. В продажба има тесни съдомиялни машини с ширина 45-50 см и пълноразмерни машини (60 см). Височината обикновено е 85 см и може да се регулира с помощта на краката. Това е много удобно, ако трябва да поставите устройството точно под плота. Дълбочината на корпуса на стандартните модели е 60 см.

Основната разлика между тясната и стандартната съдомиялна машина е броят комплекти съдове, които могат да се зареждат наведнъж.

Обикновено не повече от 9-10 комплекта могат да бъдат заредени в тясна съдомиялна машина наведнъж. Ако говорим за машини с ширина 60 см, тогава там могат да се поберат до 17 комплекта чинии. Ето защо, ако семейството е голямо, по-добре е да изберете пълноразмерно оборудване.съдомиялна за вграждане

Когато кухнята е малка, можете да обърнете внимание на компактните съдомиялни машини. Те също са вградени и стационарни. Височината на такива машини е приблизително 45 см, което прави възможно поставянето им дори в малка стая. Поради малкия си размер те могат да поберат не повече от 5 комплекта съдове.

Изборът на вградена или стационарна машина е въпрос на вкус за всеки купувач. Помислете как виждате вашата кухня. Приемливо ли е устройството да е на видно място или искате да скриете „домашния помощник“ в някой от шкафовете?

Що се отнася до капацитета на съдомиялната машина, трябва да се съсредоточите върху нуждите на вашето семейство. Ако има 5 души, тогава тясна машина не е достатъчна - по-добре е да закупите пълноразмерна единица, която ви позволява да миете до 16 комплекта чинии наведнъж. Когато работеща семейна двойка планира да използва устройството, устройството ще бъде достатъчно за 7-8 комплекта.

Размер на кошниците и камерата за пране

Описанието на всяка съдомиялна машина винаги съдържа информация за колко уреди е предназначена.Този параметър ви казва колко прибори за хранене могат да бъдат заредени в камерата наведнъж. Днес на пазара има машини, които могат да побират от 4 до 16-17 комплекта ястия наведнъж.

Какво имат предвид производителите под понятието един комплект съдове за готвене? Това е комплект кухненски прибори от 7 части. А именно: три чинии (за супа, основно ястие и салата), лъжица, вилица, халба и чинийка за хляб.кошници в ПММ

Този индикатор е удобен за сравняване на различни модели съдомиялни машини. Позволява да се разбере коя машина има по-просторна работна камера. Информацията за броя на комплектите обаче е доста далеч от реалността, тъй като устройството включва и тигани и тенджери, а производителят не взема това предвид.

Компактните съдомиялни машини имат най-опростен дизайн. Имат само една кошница за съдове. Може да побере допълнителни съдове за лъжици, вилици и ножове.

Съдомиялните машини със стандартна височина (около 85 см) могат да имат един от следните „пълнежи“:

 • класически. Предполага наличието на две изтеглящи се кошници: долна за големи прибори и горна за по-малки прибори. В долната част има монтирана отделна тава за вилици и лъжици;
 • модерен. Тук говорим за три кошници: долна (за тенджери, тигани, тенджери), средна (за чинии, чаши) и горна (прибираща се тава за лъжици, вилици, ножове).

Помислете кой вариант би бил удобен конкретно за вас. При класическата подредба лъжиците, ножовете и вилиците се поставят вертикално в кошницата, при модерната подредба те се поставят хоризонтално в тавата.

Типове филтри и разпознаване на медии

Всяка съдомиялна машина има филтър, разположен в средата на основата на камерата за готвене. Той събира остатъци от храна, мазнини и малки отпадъци. Приблизително веднъж на всеки 2 месеца мрежата трябва да се отстранява и почиства, в противен случай циркулацията на водата в системата ще бъде нарушена.

Ако не искате периодично да почиствате филтъра, трябва да обърнете внимание на съдомиялни машини със самопочистващ се елемент. Тази мрежа не изисква ръчно пране. Машината ще направи всичко автоматично.Приказни таблетки

Основни продукти, използвани от потребителите на съдомиялни машини:

 • сол;
 • препарат за изплакване;
 • препарат за миене на съдове (прахове, таблетки, капсули, гелове);
 • състави за почистване на самата машина (за антибактериално третиране, предотвратяване на образуването на котлен камък и др.).

Препоръчително е да купувате съдомиялни машини, които могат да разпознават всички видове препарати.

Всяка съдомиялна машина може да разпознае сол, препарат за изплакване и прах. Ако планирате да използвате таблетки или капсули, потърсете модели със специално отделение. Евтините машини може да не са конфигурирани да работят с компресирани продукти.

Солта е задължителна, ако във вашия район има твърда чешмяна вода. Това се проверява лесно, ако използвате за варене нефилтрирана чешмяна вода. Отворете капака и погледнете вътре в чайника - следите от котлен камък по дъното и стените ще показват прекомерно ниво на твърдост.защо се нуждаем от сол

На капачката на резервоара за сол има стрелка. С негова помощ можете да регулирате колко продукт да поставите в машината. Ако водата е много твърда, по-добре е да зададете максималния обем. Ако е умерено, показалецът се премества в средата.

Някои съдомиялни машини могат автоматично да изчислят твърдостта на водата и въз основа на това да измерят точното количество сол. Това обикновено са премиум смарт модели и не са евтини.

Консумация на ресурси

Не забравяйте да обърнете внимание на класа на енергийна ефективност на машината и колко вода използва за един цикъл. Тези индикатори ще ви кажат колко икономична е съдомиялната машина. Препоръчително е да изберете модели с класове на енергопотребление от “A+” до “A+++”. Такива машини ще „изяждат“ значително по-малко киловати.

В описанието на съдомиялната машината производителят посочва както класа на енергийна ефективност, така и реалната консумация на киловати за работен цикъл. Дори на етапа на избор на оборудване можете да изчислите колко електроенергия ще консумира устройството месечно и да изберете опцията, която ви подхожда най-много.енергиен клас

Също така по време на тестовете се определя действителната консумация на вода за едно измиване за машината. Икономичните модели консумират не повече от 15 литра. Стандартните съдомиялни използват средно 20 литра вода, но това е по-икономично от миенето на съдове на ръка.

Магазините предлагат съдомиялни машини, които могат да бъдат свързани допълнително към топла вода. Такива машини осигуряват по-малко консумация на енергия, тъй като топлата вода се използва веднага за измиване. Много потребители обаче отбелязват, че качеството на почистване на съдовете в този случай е по-лошо.

Взаимодействие с потребителя

Всяка съдомиялна машина се управлява с помощта на набор от бутони, представени на таблото. Те могат да бъдат механични или сензорни. Също така някои модели са оборудвани с дисплей, където се показва цялата информация за етапите на цикъла.

Разбира се, съдомиялните с дисплей са по-удобни за използване.Екранът показва минутите до края на програмата, а в случай на повреда се показва код за грешка. Въпреки това, такива модели са по-скъпи от техните колеги без цифров дисплей.

Съдомиялните машини без дисплей имат различни индикатори на контролния панел. Всеки светодиод отговаря на определен режим на работа на устройството. Когато машината открие неизправност в системата, тя също уведомява потребителя за това, но чрез мигане на определени светлини.контролен панел на съдомиялна машина

На таблото има индикатори за сол и препарат за изплакване. Това прави удобно контролирането на пълненето на контейнера и добавянето на продукти в него при необходимост.

Много съвременни съдомиялни имат индикатор, проектиран на пода. За вградените модели това е светлинен лъч. Позволява, без да отваряте вратата, да разберете дали машината е приключила работа или не. Лентата свети, докато цикълът работи, след което изгасва или променя цвета си.

По-модерните съдомиялни дори проектират времето, оставащо до края на програмата, върху пода.

Обърнете внимание дали работната камера има вътрешно осветление. По-удобно е да зареждате съдове, когато бункерът е осветен отвътре. Но това е само допълнителна опция, която прави използването на устройството малко по-удобно.

Набор от основни и допълнителни режими

За много купувачи е много важно кои програми се съхраняват в паметта на съдомиялната машина. Често този фактор определя избора в полза на определен модел. От друга страна, обикновено, дори и при различни режими, домакините изпълняват 2-3 основни алгоритъма (бързо, стандартно или интензивно измиване), без да използват всички възможности на оборудването.

Нека да разберем какви програми могат да бъдат предоставени в модерна съдомиялна машина.Програми за съдомиялни Hotpoint-Ariston

 • Автоматичен режим.Самото оборудване определя оптималните настройки на цикъла, като измива приборите, докато ги счете за чисти. Такива машини са оборудвани със сензор за прозрачност на водата.
 • Био режим. Програма, създадена за пране със специални продукти, които съдържат биодобавки.
 • Експресно пране. Алгоритъм, предназначен за обработка на леко замърсени съдове.
 • Интензивен режим. Програма, предназначена за силно замърсени съдове. Водата се загрява до възможно най-висока степен. Идеален за измиване на тенджери, тави за печене, тигани и „изсушени“ чинии.
 • Деликатна програма. Идеален за обработка на крехки съдове, като чаши, кристал. Подходящ за измиване на прибори, които не издържат на високи температури.
 • Икономичен режим. Подходящ за миене на съдове със средна интензивност на замърсяване. Водата се загрява до 50-55°C, което осигурява намален разход на енергия (с 20-25%).
 • Изплакнете. Този режим е необходим за леко напръскване на съдовете, поставени в камерата, с вода. Това действие може да е необходимо, ако планирате да започнете цикъла по-късно, но се страхувате, че приборите за хранене ще „вкиснат“ през това време.

Някои машини имат програма за "половин товар". Трябва да се стартира, когато работната камера е наполовина празна. Това ще избегне загубата на вода и киловати.

Полезна функция е таймерът за отложен старт. Тази опция е налична в повечето съвременни съдомиялни машини. С негова помощ можете да зададете началния час на цикъла. Например, заредете машината преди лягане и я настройте да стартира след 3-4 часа. Забавянето е особено удобно, ако апартаментът има двутарифни измервателни уреди. Препоръчително е да изберете съдомиялни машини с пълна защита срещу течове; такива модели имат не само сензор за нивото на водата в тигана, но и специален маркуч за подаване, който бързо реагира на изтичане.

По-скъпите модели са оборудвани със сензор за чистота на водата. Такива машини могат самостоятелно да определят настройките на цикъла, като се фокусират върху степента на замърсяване на съдовете. Когато избирате, трябва да обърнете внимание и на нивото на шума, излъчван от оборудването по време на работа.

По този начин, в процеса на избор на нова съдомиялна машина, трябва да обърнете внимание не само на цената и капацитета, но и на производителя, набора от основни програми и специални функции, ефективността и поддръжката на оборудването. Би било добра идея да прочетете отзивите на клиентите. Това ще ви помогне да изберете перфектната съдомиялна машина.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня