Как да почистите пералня от отпадъци?

Как да почистите пералнята си от отпадъциВсяка домакиня трябва да помни, че не можете да „стартирате“ автоматична машина, важно е редовно да се грижите за оборудването. Някои замърсявания на шайбите се виждат с просто око, докато други могат да бъдат открити само чрез „копаене“ по-дълбоко. Мръсотията се натрупва в дренажния филтър, гънките на маншетите, резервоара за прах, по тялото и др.

Така че в един „прекрасен“ момент пералнята да не откаже да работи, трябва да я обслужите своевременно. Нека да разберем как да почистим пералнята от отломки. Ще ви кажем колко често експертите препоръчват миене на отделни компоненти на машината.

Къде се натрупва боклук?

Автоматичната машина се замърсява почти навсякъде, но по-голямата част от боклука се натрупва на определени места. Именно тези най-уязвими части трябва да бъдат измити своевременно. Какви предмети трябва да се поддържат чисти?

 1. Дренажен филтър. Той улавя 90% от чуждите тела, които влизат в резервоара. Мръсотия, косми, конци и мъх също се установяват тук. Измиването на филтърния елемент е „жизненоважно“ за машината.
 2. Барабан маншет. Отломки се натрупват в гънките на уплътнението, мръсотия и отпадъчна вода се натрупват там. Ако не почистите гумената лента и не я избършете на сухо, тя ще се развали и на повърхността й ще се появи плесен.
 3. помпа. Косата и нишките се навиват около работното колело на дренажната помпа; понякога чужди предмети, които са се „плъзнали“ през филтъра за боклук, се забиват между неговите остриета. Ако помпата е блокирана, пералната машина вече няма да може да изпълнява правилно своите функции.
 4. Прахообразен приемник. Остатъците от почистващи препарати се утаяват по стените на дозатора, а тавата често е засегната от мухъл.Ако не измиете кюветата навреме, тя ще се покрие с дебел слой варовик.
 5. Дъно на резервоара. Отломки, които са „паднали“ през дупките на повърхността на барабана, също се натрупват тук. Достигането до тези „депозити“ е доста трудно, но възможно. Освен това е много рядко да се почисти дъното на резервоара.

След като сте разбрали къде се намира мръсотията, трябва да разберете как да я премахнете оттам. Почистването на пералнята от отпадъци е доста просто, всяка домакиня може да се справи с тази задача.

Почистване на филтърния елемент

Почти всички перални машини, било то Atlant, Bosch, Siemens, Indesit, имат филтър за боклук отпред, в долния ъгъл, отдясно. Устройството обикновено е скрито зад малък специален люк или декоративен панел. Лесно е да измиете елемент, алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • леко наклонете машината назад, така че да можете да поставите малък леген под нея (това е необходимо за събиране на вода, която ще започне да изтича при отстраняване на елемента);
 • надеждно монтирайте контейнера под корпуса;
 • отворете люка или отстранете панела, покриващ дренажния филтър;
 • Близо до кофата за боклук намерете маркуч, предназначен за аварийно оттичане на вода. Отворете тръбата и източете отпадъчните води от системата в контейнер, поставен под корпуса. Ако вашата пералня не е оборудвана с такава тръба, ще трябва постепенно да развиете капачката на филтъра, събирайки мръсната вода в леген;почистване на филтърния елемент
 • Издърпайте напълно филтъра за боклук, като завъртите щепсела от дясно на ляво;
 • проверете дупката, създадена след отстраняването на елемента. Осветете с фенерче в него, за да можете да видите работното колело. Ако около остриетата му има косми или нишки, не забравяйте да почистите частта;
 • Избършете стените на дупката с влажна кърпа;
 • почистете остатъците от филтъра, изплакнете устройството под течаща топла вода;
 • поставете филтърния елемент в „гнездото“, завийте щепсела, докато спре;
 • затворете люка или сменете декоративния панел.

Експертите препоръчват почистване на филтъра за боклук около веднъж на всеки 3 месеца.

Препоръчително е да извършите извънредно почистване на филтъра след измиване на предмети с дълъг косъм и меки играчки. Освен това, ако в къщата живее куче или котка, по-добре е да миете „кофата за боклук“ по-често – веднъж месечно.

Почистване на чекмеджето за прах

Таблата за перилен препарат е друго „уязвимо“ място във всяка пералня. Частиците прах постоянно се утаяват по стените на дозатора и ако контейнерът не се почисти навреме, той ще се покрие с дебел слой плака. Поради това се препоръчва кюветата да се измива след всяка употреба на оборудването.

Някои хора имат въпрос как да извадят контейнера с прах от корпуса. Всъщност всичко е просто:почистване на тавата за прах

 • издърпайте дозатора докрай във вашата посока;
 • Със свободната си ръка натиснете езичето, разположено над централното отделение на таблата;
 • Издърпайте кюветата още повече, докато се отстрани напълно.

Можете да почистите контейнера за препарат с лимонена киселина. За да направите това, вземете гореща вода (температура 50-60 ° C) в леген и добавете 250 грама лимон в нея. След това трябва да разбъркате течността, докато гранулите се разтворят напълно. Тавата трябва да се накисне в разтвора за няколко часа. След това трябва да извадите кюветата, да я почистите с четка, да я избършете с кърпа и да я изплакнете.

Когато почиствате контейнера за прах, можете да използвате специални домакински химикали или импровизирани средства: лимонена киселина, оцет, сода.

Чистият дозатор трябва да се избърше на сухо с парцал и да се постави обратно в корпуса. В нишата има специални водачи, точно по които трябва да поставите таблата.

Гума за люк

Отломки могат да се задържат в гънките на маншета на барабана. Обикновено се натрупва в долната част на гуменото уплътнение. Трябва внимателно да проверите уплътнението, като го разгънете с едната ръка и почистете мръсотията с другата.почистете маншета на люка

След почистване на маншета се препоръчва да напръскате цялата повърхност на ръба с бяло. Трябва да накиснете гъба в продукт, съдържащ хлор, и да използвате кърпа, за да преминете по гънките на уплътнението. След това затворете вратата на машината за 30 минути, за да работи композицията по-добре. След време дъвката трябва да се изплакне с чиста вода и да се избърше на сухо. Забранено е използването на продукти, съдържащи разяждащи киселини за почистване на маншета. Агресивните компоненти могат да повредят уплътнението.

Почистване на дренажната помпа

Почистването на помпата е по-трудно и обикновено изисква помощта на вашия съпруг за разрешаване на проблема. Дренажната помпа ще трябва да бъде извадена, разглобена и едва след това избърсана и извадена от нея. Преди да започнете работа, трябва да изключите захранването на пералнята, да я изключите от водоснабдяването и канализацията и да я преместите в центъра на стаята. По-нататъшният алгоритъм на действия ще бъде както следва:

 • източете останалата вода от системата, като развиете филтъра за боклук. Поставете елемента на място;
 • внимателно поставете автоматичната машина от дясната страна;
 • погледнете под дъното на пералнята. Трябва да намерите помпата (малък черен кръг), която е прикрепена към кохлеята;
 • направете снимка на електрическата схема на помпата;
 • изключете проводниците и контактите от помпата, развийте четирите болта, които я закрепват;
 • извадете дренажната помпа от машината, като леко разклатите тялото й;разглобете и почистете помпата
 • Проверете работното колело, за да се уверите, че няма остатъци по него. Ако косата е увита около остриетата или има заседнал мъх, не забравяйте да го отстраните от детайла;
 • разглобете дренажната помпа; за да направите това, развийте корпуса й.Почистете мръсотията от вътрешните елементи и сглобете отново модула;
 • фиксирайте помпата върху спиралата, свържете предварително отстраненото окабеляване към помпата.

Някои модели перални машини имат несменяема дренажна помпа. В този случай, ако помпата е силно запушена, поради което машината не може да изхвърля вода нормално, ще трябва да смените елемента с нов.

Може би, когато извадите помпата, ще видите, че работното колело започва да пада от тялото и да виси. Няма нужда да се опитвате да фиксирате пръстена с уплътнител или да го „поставите“ с лепило. В такава ситуация би било по-препоръчително да инсталирате работеща помпа.

Да проверим дъното на резервоара

Най-трудната част за почистване е дъното на резервоара. Подобна манипулация се изисква изключително рядко, например, когато има съмнение, че вътре е паднала тел от сутиен или друг опасен за пластмасовия контейнер предмет.

Най-лесният начин за отстраняване на остатъците от дъното на резервоара е през отвора в нагревателния елемент.

Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • изключете пералнята от контакта;
 • затворете спирателния вентил, отговорен за водоснабдяването;
 • източете останалата течност от системата през филтър за боклук;
 • преместете машината далеч от стената;почистете резервоара през монтажния отвор за нагревателния елемент
 • Развийте винтовете, държащи задната стена на кутията;
 • направете снимка на електрическата схема за свързване на нагревателния елемент;
 • изключете кабелите от нагревателя;
 • извадете температурния сензор;
 • разхлабете фиксиращата гайка и натиснете шпилката навътре;
 • Внимателно, с люлеещи се движения, отстранете нагревателния елемент от пералнята.

Полученият отвор е достатъчен, за да изчисти дъното на резервоара от отломки. Чуждите предмети се изваждат на ръка или с помощта на тел. Остава само да върнете нагревателя на мястото му, да го фиксирате, да инсталирате термостата, да свържете кабелите и да сглобите корпуса.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня