Почистване на пералня Candy

Почистване на пералня CandyНе е достатъчно просто да следвате правилата за работа на пералнята, за да не се повреди с времето. За да може машината да служи дълго време, трябва също да я почиствате редовно, защото ако не почистите „домашния помощник“ навреме, тогава в нея може да се появи неприятна миризма, мухъл и плесен. Освен това в контейнера за прах може да се образува котлен камък, а върху вътрешните компоненти може да се образува котлен камък. Разбира се, всичко това е вредно не само за домакинските уреди, но и за членовете на семейството, чието здраве ще бъде сериозно застрашено. Ще ви кажем как правилно да почиствате пералня Candy, за да избегнете подобни последствия.

Цялостно отстраняване на замърсявания

Преди всичко, преди да почистите барабана и други ключови компоненти, трябва да се уверите, че машината е празна. Това означава, че трябва да премахнете от барабана всички неща, които биха могли да се натрупат там за бъдещия работен цикъл. Много е важно да се извърши цялостно почистване на системата, като се грижи за чистотата на всеки възел. В противен случай просто няма да има осезаема полза от тази процедура. Под комплексно почистване имаме предвид премахване на всички замърсители от барабана и контейнера за прах, отстраняване на водата от гуменото уплътнение, почистване на дренажния филтър, както и използване на специални домакински химикали за цикъла на почистване.

В същото време не е необходимо да купувате скъпи технически почистващи препарати, защото можете да се ограничите до обикновени домакински химикали от магазина или дори домашно приготвени разтвори според народни рецепти.почистващи препарати SM Tiret

В малките супермаркети близо до дома ви винаги можете да намерите висококачествени домакински химикали, създадени специално за почистване на автоматични перални машини.Ако искате сами да създадете почистващ продукт, тогава трябва да обърнете внимание на лимонената киселина, содата и оцета.

Перилният препарат трябва да се изсипе в тава за домакински химикали или директно в барабана и след това незабавно да се стартира всеки дълъг и високотемпературен работен цикъл.

Следете внимателно напредъка на програмата. Ако чуете остър звук, подобен на звуков сигнал, тогава трябва незабавно да спрете работата на SM. Това може да се случи в ситуация, при която счупено парче котлен камък попадне в дренажната система. В този случай трябва сами да го премахнете от системата и след това да продължите цикъла.

Отстраняваме замърсителите от основните контейнери

Ще анализираме подробно всяка стъпка от почистването на вътрешните компоненти на пералня Candy. По време на профилактиката можете да използвате разтвор на лимонена или оцетна киселина или да вземете разтвор на белина. Домакинските химикали трябва да се добавят директно в барабана за пране и след това трябва да изберете цикъл с продължителност над 60 минути, при която водата се загрява до 70-90 градуса по Целзий. Много е важно по време на цикъла на почистване да няма дрехи вътре в устройството, които могат да бъдат повредени от агресивни битови химикали и високи температури.използвайте лимонена киселина

Когато програмата приключи, трябва допълнително да активирате режима на изплакване и трябва да направите това два пъти. Това е необходимо, за да се измият напълно всички останали домакински химикали от резервоара. Експертите съветват такова почистване да се извършва поне веднъж месечно, тъй като това винаги ще поддържа чисти вътрешните компоненти на „домашния помощник“.

Можете също така сами да почистите повърхностите на барабана. Как да направите това правилно?

 • Пригответе гъба или мокър парцал.
 • Избършете стените на барабана, за да ги навлажните.
 • Нанесете препарат върху гъба или парцал.
 • Обработете старателно всички замърсени зони.
 • Когато повърхностите са покрити с почистващия състав, оставете ги поне за един час, така че домакинските химикали да се абсорбират и да корозират отлаганията на мръсотия.
 • Отстранете всички останали замърсявания от повърхностите със суха кърпа.
 • Пуснете цикъла на изплакване няколко пъти, за да изплакнете перилния препарат от пералнята.

Почистване с Frisch Activ също е приемливо. Какво трябва да направя за това?

 • Добавете половин чаша от посочения продукт в съда с прах.

Мерителната чашка е включена в продуктите на Frisch Activ.

 • Втората половина от чашата с химикали трябва да се добави директно към барабана.
 • Изберете режим на пране с висока температура и също изключете изтичането на отпадъчната течност.Frisch-Activ за почистващи машини
 • Когато програмата приключи, оставете СМ да престои така поне половин час.
 • След това ръчно стартирайте дренажа.

И накрая, заслужава да се отбележи специалният режим на самопочистване, който имат някои съвременни перални машини. Изпълнението на такъв работен цикъл ви позволява да почистите оборудването от всякакви замърсители без манипулация от страна на домакинята. Освен това, ако потребителят не е използвал този режим дълго време, така че в системата се е образувал мащаб, тогава режимът на самопочистване може да бъде подобрен с помощта на Frisch Activ.

Дренажен маркуч и филтър

Независимо от степента на замърсяване на устройството, винаги е необходимо да се почистват всички елементи на дренажната система. Това се дължи на факта, че повечето от отпадъците се събират в маркучите, тръбите и филтрите. Как да почистите ефективно дренажния филтър?

 • Изключете машината от захранването.
 • Поставете сухи парцали или ненужни кърпи на пода.
 • Подгответе голям контейнер за събиране на отпадъчни течности.изплакнете добре филтъра
 • Отстранете филтъра, който се намира в долния десен ъгъл на корпуса, като го развиете отдясно наляво и съберете цялата вода в подготвена кофа или леген.

При някои модели перални машини Candy филтърът се закрепва допълнително с болт, така че първо трябва да го отстраните с помощта на отвертка.

 • Почистете добре дренажния филтър.
 • Отделно е необходимо да избършете седалката на елемента. Оттам трябва да се отстранят не само мръсотията, но и различни чужди предмети, например коса, копчета, кабели от сутиени и др.

Почистването на филтъра не завършва поддръжката на уреда, защото трябва внимателно да проверите и дренажния маркуч. За да направите това, трябва да го изключите от канализацията, както и от пералнята. След това трябва да изплакнете с мощна струя топла вода от чешмата. Също така не забравяйте за помпата, която също се нуждае от почистване. Можете да го перете по следния начин:

 • поставете автоматичния SM настрани;
 • отстранете работното колело на помпата;стигаме до помпата през дъното
 • внимателно избършете кухините на работното колело, вътрешните елементи на помпата и корпуса;
 • монтирайте работното колело обратно и след това го фиксирайте здраво със самонарезни винтове.

Трябва също да проучите ситуацията, когато домакинският уред все още има инсталиран филтър за пълнене, например, както в моделите Candy WISL. В този случай ще трябва да почистите старателно и мрежата на входния филтър. За да направите това, трябва да изключите водоснабдяването, да демонтирате маркуча за пълнене и да премахнете филтърната мрежа с помощта на клещи. След това просто изплакнете филтърния елемент под мощна струя чешмяна вода. Ако това не помогне, тогава трябва да използвате малка четка.

Тава за препарати

Почистването на барабана и дренажната система е само началото на процеса, тъй като следващият по план е почистването на резервоара за прах, който също трябва да се наблюдава внимателно. Това се дължи на факта, че след всеки цикъл домакинските химикали остават в него, залепвайки по стените. Поради това по време на работа в тавата се появява варовик, мухъл и дори плесен. Всичко това е изключително опасно за хората, тъй като вредните бактерии се разпространяват в цялата система, кацайки върху дрехите и прониквайки във влакната на тъканта. Ето защо е толкова важно редовно да почиствате дозатора за перилен препарат.

Експертите препоръчват почистване на резервоара за прах след всеки цикъл на работа, независимо от състоянието на самия елемент.

Дори тавата да изглежда чиста, тя трябва да се извади от „домашния помощник“ и да се изплакне с топла вода. В ситуация, при която стените са покрити с плака, елементът трябва да се накисва за няколко часа в разтвор на лимонена киселина. След като изтече времето, кюветата трябва да се почисти добре с четка или гъба с абразивна повърхност.как да почистите контейнера за прах

Ако и по този начин не е възможно да се премахнат замърсяванията, тогава ще са необходими по-силни средства. В този случай е разрешено да се използват домакински химикали за почистване на водопроводни инсталации и плочки. Никога не допускайте агресивни продукти да влизат в контакт с кожата ви, затова носете ръкавици, когато почиствате. Ако има мухъл в съда за прах, тогава е необходимо допълнително да използвате специални разтвори против мухъл.

Най-лошата ситуация е, когато дозаторът просто не може да бъде изваден от корпуса поради дебел слой котлен камък. В този случай можете да опитате да налеете топла вода в елемента и да опитате да го почистите с четка или малка четка.В случай на повреда трябва да използвате лимонена киселина, една опаковка от която трябва да се изсипе директно в контейнера за прах, а втората в барабана за пране. След това остава само да стартирате високотемпературния работен цикъл и да изчакате да завърши.

Поддържайте нагревателния елемент чист

Почистването на пералня Candy може да бъде по-трудно, ако във вашето населено място има много твърда чешмяна вода, наситена с метали и минерални соли, тъй като това ще се отрази негативно на пералнята. Бъдете подготвени за образуването на котлен камък върху ключови системни компоненти, като вашия бойлер. Колкото повече нагревателният елемент се покрива с твърди отлагания, толкова по-скоро ще се повреди.Нагревателният елемент е обрасъл с котлен камък

Редовното почистване на нагревателя ще ви помогне да се справите с това, което е най-лесно да направите с обикновена лимонена киселина. Количеството на продукта зависи единствено от степента на замърсяване на нагревателния елемент. Най-често ще бъде достатъчно да вземете пет торби с лимонена киселина, съдържанието на четири от които се изсипва в кюветата, а петата се изсипва директно в барабана. След това трябва да изберете работен цикъл с максимално нагряване на водата, например до 90 градуса по Целзий.

Тази процедура почти гарантирано премахва котления камък, така че домакинята може само внимателно да наблюдава процеса, за да предотврати запушването на дренажната система счупени парчета котлен камък. Ако вашето водоснабдяване е с лошо качество, тогава е препоръчително да извършвате подобна процедура поне веднъж на тримесечие. В този случай вместо лимонена киселина е допустимо да се използва оцет, който е по-агресивен, но в същото време по-ефективен. За да направите това, трябва да излеете приблизително 50 милилитра оцетна киселина в съда за прах и след това да започнете прането с висока температура на водата.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня