Причини за повреда на лагера в пералната машина

Причини за повреда на лагера в пералната машинаСмяната на лагери е скъп и трудоемък ремонт на автоматична машина. Капитанът трябва почти напълно да разглоби тялото, за да извади резервоара, да раздели контейнера на две части (което става по-сложно, ако конструкцията е монолитна), да смени компонентите и да извърши повторно сглобяване. Ето защо е по-добре да се опитате да избегнете такива щети. Нека да разберем какви са основните причини за повреда на лагера в пералната машина и какви превантивни мерки трябва да предприеме потребителят, за да удължи „живота“ на оборудването.

Какво причинява счупването на лагерите?

Въпросът защо лагерите са паднали измъчва собствениците на перални машини. Проблемът се разкрива внезапно и често изненадва собствениците. Има няколко причини, водещи до разрушаването на лагерния възел, но основната е повреда на уплътнението. Уплътнителната гума действа като защитна бариера - предотвратява навлизането на водни капки в лагерите. Когато се появят пукнатини по повърхността на уплътнението, херметичността на системата е нарушена.

Масленото уплътнение се поврежда по-бързо, когато пералната машина се използва в тежки условия. Най-лошият ефект върху уплътнението е водата с висока температура (90-95°C). Ако пуснете режим на кипене на пералнята веднъж, няма да има вреда, но постоянното включване на програмата с висока температура със сигурност ще ускори процеса на увреждане на защитната гума.не включвайте котлона често

Друга причина за повреда на масленото уплътнение е производствен дефект. Случва се в производството да забравят да обработят лагерния възел със смазка или да сложат твърде малко от нея. Също така, бързото изсъхване на уплътнителната дъвка може да се обясни с лошо качество на смазки, използвани по време на монтажа.

Ако има производствен дефект и масленото уплътнение е монтирано неправилно, лагерите ще „летят“ след година и половина до две при нормална работа на пералната машина.

Когато купувате оборудване, не можете веднага да разберете колко добре е сглобен лагерният възел. Вече у дома можете да премахнете задния панел на кутията и да проверите стената на резервоара. Ако върху него се виждат ръждиви петна, можете да съдите за фабричен дефект. По-добре е да върнете такава пералня в магазина.

Ако лагерите се повредят, това не винаги се дължи на повредено уплътнение. Понякога монтажът се „счупва“ поради повишено натоварване на барабана, причинено от систематичен дисбаланс. Причината за това са дефектни амортисьори, които не могат да се справят с амортизирането на центробежната сила. Поради това машината „скача“ из стаята при миене. Ако затворите очите си за проблема, след известно време е лесно да „загубите“ лагерите.

Не е за нищо, че производителят на перално оборудване посочва максималното тегло на прането, което може да се зареди в машината наведнъж. Постоянното претоварване на барабана с неща също причинява повреда на лагерния възел.

Освен това напоследък техниците в сервизните центрове забелязаха, че някои предлагани за продажба лагери са с много ниско качество. Ако закупите фалшификат, направен от непознат материал, не можете да се надявате на дълъг експлоатационен живот. Такива нещастни лагери ще работят максимум година и половина, след което потребителят отново ще трябва да започне ремонт на машината.

Как можете да разберете дали дадена част е счупена?

За потребителя е доста трудно да идентифицира неизправност на ранен етап. Колкото повече се износват лагерите, толкова по-очевидни ще станат „симптомите“ на повреда. Следните признаци ще показват, че лагерният възел е повреден:ръбовете на маншета са изтрити поради счупен лагер

  • шум и шум от смилане при въртене на барабана. Прането и центрофугирането могат да бъдат придружени от дрънчене и хрущене. Колкото повече обороти набира двигателят, толкова по-силни стават звуците, произвеждани от оборудването;
  • лошо въртене. Поради разрушаването на лагерите, двигателят не може да работи на пълна мощност, така че нещата в барабана остават твърде мокри;
  • повишена вибрация. Поради дисбаланса на барабана, машината буквално "скача" по време на работа;
  • люк маншет дефект. Когато барабанът започне да свири, ръбовете му износват гуменото уплътнение.

Ако забележите един от признаците на неизправност, по-добре е да проверите състоянието на лагерния възел. Ако диагностиката потвърди проблема, трябва незабавно да смените компонентите. Можете да поверите ремонта на специалист или, ако желаете, опитайте да го направите сами.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня