Предимства и недостатъци на инверторен двигател в пералня

Предимства и недостатъци на инверторен двигател в пералняВсеки домакински уред, дори изобретен и внедрен преди много години, никога няма да спре да се подобрява, стига употребата му да е уместна. Това важи за пералните като нищо друго. Благодарение на това постоянно подобрение е изобретен инверторният двигател. В статията ще разберем дали подобна иновация е била полезна или не, като идентифицираме основните плюсове и минуси на инверторен двигател в перална машина.

Характеристика на инверторен двигател

Когато инверторните двигатели са изобретени за първи път, те са били използвани в производството на микровълнови фурни, както и в системи за вентилация, отопление и климатизация. Машините с инверторен двигател се наричат ​​още устройства с директно задвижване; тяхната функционалност е много по-широка от тази на техните предшественици - машини с колекторни двигатели. Основната способност на този тип двигатели е трансформирането на променлив ток в постоянен ток.

важно! Принципът на работа на инверторния двигател се основава на електромагнитна индукция.

В колекторните двигатели токът се насочва чрез триене на графитни четки една в друга, което значително увеличава разходите за енергия. В новия тип двигател няма триене между елементите; токът се насочва директно от инвертора.как работи инверторен двигател

Директното задвижване означава, че в конструкцията на двигателя няма задвижващ ремък. Моторният диск е прикрепен към барабана чрез вал без ремъчно задвижване.

Положителни и отрицателни аспекти на такива „двигатели“

Всичко описано в предходния абзац звучи много готино, но по същество е свързано с физиката и носи малко полезна информация за обикновения потребител, чийто комфорт трябва да е на първо място. Имат ли предимства пералните с инверторни двигатели, приложими в ежедневието? Определено да, и то доста.

 • Липсата на графитни четки и задвижващ ремък е определено предимство, тъй като тези части се износват много бързо и трябва да се сменят редовно. Инверторният двигател не е оборудван с тези елементи и следователно не изисква допълнителна поддръжка.
 • Машините с инверторен двигател имат гаранционни карти до 10 години, това е много повече от тези с CM с колекторни двигатели.инверторен двигател за перални Samsung
 • Икономична консумация на енергия. Това важи особено за електричеството. Има две причини за това: първо, както вече беше споменато, липсата на триене между елементите значително намалява консумацията на електроенергия, и второ, инверторните двигатели могат независимо да регулират мощността си в зависимост от много параметри, което отново елиминира излишната консумация на електроенергия.
 • Без шум. Спецификата на работата на инвертора е такава, че машината се държи много тихо в сравнение с предшествениците си.
 • Няма проблеми със скоростта на барабана. Колекторните двигатели работят „разкъсано“, поради което барабанът често се забавя, това не се случва с инверторни двигатели, роторът функционира много ясно.
 • По-нежно измиване. Инверторите регулират не само скоростта на въртене, но и цялостната плавност на движенията на барабана, посоката и обратната честота, което ви позволява да перете дрехите по-деликатно.

За съжаление няма дизайн без недостатъци, така че SM с инверторен двигател също ги има.

 • Надценка. Въпреки че такива двигатели струват пари, когато проблемът с бюджета е особено належащ, моторите с четки ще имат ценово предимство.
 • Завъртете твърде бързо. Когато скоростта е твърде висока, съществува риск от повреда на прането в барабана.

Разбира се, преди да закупите пералня с инверторен двигател, трябва внимателно да проучите всички плюсове и минуси, но всичко, написано по-горе, предполага, че все още има повече предимства.

Сравнете с други двигатели

Общо има три вида двигатели, използвани при сглобяването на перални машини.Ще ги разгледаме всички и ще ги сравним помежду си.

 • Колекционер. Такива двигатели се състоят от метална сърцевина, самия комутатор, четки и задвижващ ремък. Четките насочват ток към движещите се елементи на двигателя. Недостатъците включват шума на работа и периодичната необходимост от подмяна на части. Предимствата са лекота на работа и бързо ускоряване на барабана.какви са видовете двигатели на SM?
 • Асинхронен. Тези двигатели се позиционират като алтернатива на колекторните двигатели по отношение на по-нисък шум, но тяхното използване изисква много допълнителни елементи.
 • Инвертор. Високотехнологични двигатели, способни да комбинират високо качество на пране, икономична консумация, лекота на работа и надеждност. В същото време те практически не правят шум и не изискват допълнително оборудване. услуги и допълнителни устройства.

Сега почти не можете да намерите асинхронни двигатели, но пералните с колекторни и инверторни двигатели се продават в почти равни дялове. Ако типът на двигателя е важен за вас при покупката, не забравяйте да проверите тази информация.

Колко често се срещат инверторните двигатели в пералните машини?

LG беше първият, който пусна перална машина с инверторен двигател. Те нарекоха иновативната технология "Direct Drive", което всъщност може да се преведе на руски като "директно задвижване". Компанията обеща, че подобреният двигател ще даде на потребителите нови възможности за работа на барабана и контрол на прането. Качеството на почистване се повишава заедно с нивото на грижа за прането.

Да вземем един от моделите перални машини на LG. Както вече споменахме, инверторните двигатели независимо регулират въртенето на барабана въз основа на теглото на прането, вида на тъканта, зададения режим и др. Въз основа на това избраните и много други перални машини с инверторен двигател LG имат 6 режима на работа на барабана.

 • База.
 • Леко поклащане. Обикновено се използва, когато е активиран режимът за предпране.
 • Реверсия. Въртенето на барабана в различни посоки позволява на перилния препарат да се разтвори по-бързо.
 • Превъртане.
 • Изглаждане.Въз основа на името, той се използва в деликатни програми.
 • Насищане. Барабанът се движи, така че перилният препарат да се разпредели равномерно между съдържанието на барабана.

Забележка! Съвременните машини на Samsung от серията "Crystal Standard", в допълнение към инверторния двигател, имат технология за пране с мехурчета, която ви позволява да перете дрехите по възможно най-добрия начин, дори и в студена вода.

Като цяло, ако сте привърженик на европейската технология или такива гиганти от Азия като Samsung и LG, в арсенала на всички тях определено можете да намерите пералня, оборудвана с двигател от инверторен тип. Така че това не е единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато купувате. Не забравяйте да вземете предвид следните 5 фактора.Перални LG и Samsung с инвертори

 1. Енергиен клас. Обозначава се с буквена маркировка от A до G, където A е най-високият клас, т.е. машината използва енергия най-икономично. A+ и A++ са текущите най-високи класове на консумация на енергия.
 2. Максимален обем на зареждане. Няма да можете да спестите пари, ако трябва да перете дрехи на малки порции (например, ако сте закупили машина с товар от 3 кг за голямо семейство).
 3. Функционалност. В днешно време има толкова много функции и опции, които не са налични в пералните машини. В идеалния случай вашето устройство ще контролира баланса в барабана и ще следи нивото на пяната, ще отложи старта и ще работи в „нощен“ режим. Колкото по-богата е функционалността, толкова по-щастлив е потребителят.
 4. Размери. Като правило, място в къщата се подготвя предварително за SM. Когато купувате единица, уверете се, че нейните размери са подходящи за вас.
 5. Ниво на шум. Неудобно е да живееш, постоянно чувайки шума от пералнята на заден план. Идеалните параметри за работен обем са около 75 децибела по време на центрофугиране.

Когато отговаряте на въпроса дали си струва да закупите CM с инверторен двигател, основното е да разберете дали високите технологии са важни за вас. Ако да, продължете и го вземете.Ако искате да спестите пари, можете да избирате от отдавна доказани SM с колекторен двигател.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня