Кодове за грешки на сушилня LG

Кодове за грешки на сушилня LGЗащо съвременните сушилни имат система за самодиагностика? В случай на повреда, интелигентността незабавно открива повредата, спира цикъла и уведомява потребителя за проблема чрез показване на код за грешка. Всички грешки в сушилните LG са обяснени в инструкциите за оборудването. Нека разгледаме по-отблизо какво означава всяка комбинация от символи.

Нека дешифрираме цифрови и азбучни стойности

Важно е да дешифрирате правилно кода за грешка, издаден от сушилнята. Разгледайте инструкциите, там са описани всички комбинации, записани в паметта на системата за самодиагностика. След като разберете какъв проблем докладва машината, можете бързо да отстраните проблема.

Инструкциите за сушилнята LG описват всички кодове за грешки, които устройството може да генерира.

Нека разберем какви проблеми може да показва сушилнята:LG панел за сушене

 • d80, d90 или d95 - тези грешки показват проблеми с отстраняването на въздуха от сушилнята; трябва да проверите изпускателната система;
 • FO (Filter Out) – код показва неправилна инсталация на филтъра за мъх;
 • PS – уведомява Ви, ако напрежението в електрическата мрежа не отговаря на стандартните параметри. Машината ще спре да работи, за да избегне повреда на електрониката;
 • dE – информира за неправилна работа на ключа на вратата;
 • tE1 или tE2 – грешки показват повреда на термистора;
 • tE3 – показва грешка в работата на термистора; ще трябва да тествате полупроводника с мултицет;
 • E13 - това обозначение показва запушен маркуч за източване. Също така причината може да е, че водата в картера замръзва;
 • nP – уведомява, че няма напрежение, сушилнята не може да започне работа, тъй като не се захранва от електрическата мрежа;
 • HS – код показва неправилна работа на датчика за влажност;
 • Добавете вода – проблем с водоснабдяването.

След като разберете какъв проблем съобщава интелектът, можете да започнете да ремонтирате сушилнята. Понякога рестартирането на оборудването помага да се изчисти грешката.Това обаче ще бъде препоръчително само в случай на еднократна повреда на системата. Ако наистина има неизправност, тогава само отстраняването на проблема ще помогне за възстановяване на работата на сушилнята.

Защо моята сушилня внезапно се изключва?

Типичен проблем със сушилните на LG е внезапното изключване на машината. Често причината не е в самото устройство, а във външни фактори. Проблемът може да е:

 • дефектен контакт;
 • липса на напрежение в електрическата мрежа;
 • грешки, направени по време на монтажа и свързването на сушилнята.захранващ кабел

Първо трябва да се уверите, че машината е „захранена“ правилно. Не използвайте удължителни кабели или адаптери - сушилнята трябва да бъде включена директно в контакт. В този случай напрежението в точката на захранване трябва да бъде на ниво от 200-240 волта.

За захранване на сушилното оборудване е препоръчително да поставите индивидуално окабеляване с необходимото напречно сечение на кабела.

Следващата причина сушилнята внезапно да се изключи е неправилното напрежение в мрежата. Може да е ниско или, обратно, твърде високо. За да защити електрониката на машината, интелигентността принудително спира работата на устройството.

Пренапреженията на тока в мрежата са опасни за сушилнята. Внезапните пренапрежения могат да доведат до повреда на контролния модул. Затова се препоръчва да свържете сушилнята чрез стабилизатор на напрежението, който ще защити „домашния асистент“.модул за управление на сушилнята

И накрая, проблемът може да е в самия контакт. Как мога да проверя това? Свържете друг електрически уред, като сешоар или чайник, към захранващата точка. Наблюдавайте работата на домакинските уреди.

Ако изключването се е случило за първи път, това може да се дължи на краткосрочна системна повреда. Опитайте просто да рестартирате устройството. Изключете захранващия кабел на сушилнята от контакта, изчакайте половин час и включете машината. Върнал ли се е кодът за грешка? Това означава, че всичко е наред с устройството, причината наистина е случайна грешка.

Изключване поради липса на топлина

Защо иначе сушилнята ще се изключи? Ако температурата, необходима за сушене на дрехите, не бъде достигната за определено време, „мозъкът“ открива проблем и спира машината. Температурният режим може да бъде нарушен поради:

 • неправилна работа на нагревателния елемент;
 • повреда на температурния сензор;
 • нарушения на оттичането на кондензат;
 • неизправност на вентилатора;
 • повреда на контролния модул;
 • активиране на системата за защита от прегряване.Сушилня LG спира да нагрява

В този случай сушилнята ще трябва да бъде ремонтирана. Ако пералнята е нова и все още е в гаранция, не трябва да се опитвате да я поправите сами. Незабавно се обадете на специалист от сервизния център на LG, техниците ще занесат устройството за диагностика и безплатно ще отстранят проблема.

Ако гаранционният срок е изтекъл отдавна, можете да опитате да ремонтирате сушилнята сами. Кодът за грешка, издаден от устройството, ще стесни обхвата на възможните повреди. Всичко, което трябва да направите, е да проверите възможните „виновници“ и да смените елементите.

Как да проверите сушилнята и да откриете причината за повредата

Пълната диагностика на устройството ще ви помогне да разберете защо сушилнята не работи правилно. Машинните части се тестват със специален уред – мултиметър. Също така ще трябва да имате под ръка кръстати и минусови отвертки - те ще бъдат полезни за разглобяване на корпуса.

Не забравяйте да изключите захранването на сушилнята, преди да започнете диагностиката.

Възможните повреди се отстраняват една след друга. Препоръчително е първо да проверите термостата. Алгоритъм на действие:

 • отстранете задната стена на корпуса на SM, като развиете болтовете, които го държат;Пералня без задна стена
 • намерете температурния сензор (термостатът е с овална форма и се намира близо до вентилатора);
 • откачете всички проводници от термистора (които го свързват с нагревателния елемент);
 • измерете съпротивлението на температурния сензор с мултицет.

Как се измерва съпротивлението? Омметърът се превключва в съответния режим, след което неговите сонди се прилагат към контактите на термистора (тези места, от които са откачени проводниците). Устройството трябва да показва „0“. Ако тестерът показва стойност, близка до нула, това показва, че правилният ток протича през температурния сензор.

Смяната на термистора ще бъде необходима в случаите, когато мултиметърът дава стойност, много по-голяма от нула или клоняща към безкрайност. Температурният сензор не може да бъде ремонтиран. Ще трябва да закупите и инсталирате нов елемент.

Електронният модул на сушилнята също се проверява с мултицет. Последователност:

 • свалете горния капак на машината;свалете горния капак на кутията
 • намерете главния блок за управление (това е малка платка с много кабели, свързани към нея);
 • проверете дъската за дефекти: подуване, следи от сажди;
 • превключете тестера в режим на омметър;Сушилна дъска LG
 • измерете съпротивлението между полупроводниците, отговорни за работата на нагревателния елемент (за повечето модели LG това са щифтове 5 и 6);
 • тествайте всички други щифтове, за да се уверите, че контролният модул работи правилно.

Ако няма съпротивление между контактите или, напротив, стойността клони към безкрайност, тогава работата на модула е нарушена. Контролната платка ще има нужда от ремонт. Може да се състои от:

 • почистване на контакти и писти;
 • подмяна на полупроводници.

В краен случай се променя целият модул. Обаче обикновено обикновено премахване на проводниците или запояване на пистите помага за решаването на проблема. Без опит в работата с електроника е по-добре да не навлизате в „мозъка“ на сушилнята, а да поверите въпроса на специалисти.възстановяване на таблото за управление

Ако основната сушилня, нагревателният елемент и термостатът работят напълно, проверете сушилнята за течове. Преди всичко проверете маншета на люка. Ако уплътнението има пукнатини или други очевидни дефекти, сменете гумата.

Проверете и качеството на уплътнението. Водата трябва да се събира вътре в системата, в специален контейнер за кондензат.Ако влагата напусне сушилнята, „мозъкът“, след като открие това, веднага ще изключи машината.

Оттичането на конденза е нарушено, когато филтърът за мъх е запушен. Ако вашата сушилня внезапно се изключи, проверете дали контейнерът не е запушен с отломки. Този проблем обикновено е придружен от FO грешка. Филтърният елемент трябва да се почиства след всяка употреба на SM, тъй като в него се събира много прах.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня