Грешки на пералня Whirlpool без дисплей

Грешки на пералня Whirlpool без дисплейАвтоматичните машини Whirlpool могат да уведомяват потребителя за повреди по два начина. Пералните машини, оборудвани с дисплей, показват съответния код за грешка на екрана. В този случай е лесно да се разбере каква повреда е възникнала в системата - просто дешифрирайте обозначението, като използвате инструкциите.

Машините, които нямат дисплей, индикират проблем чрез светещи индикатори на контролния панел. Тук ще трябва да наблюдавате какви светлини светят и да стигнете до извода кой елемент от машината е повреден. Нека да разберем как да дешифрираме грешки на перални машини Whirlpool без дисплей.

Да се ​​занимаваме с електрическите крушки

Светодиодите на контролния панел на по-старите модели Whirlpool се намират над копчето за превключване на програмите. Трябва да преброите електрическите крушки отляво надясно. И така, първият индикатор ще бъде „Няма подаване на вода“, вторият ще бъде „Предпране“, третият ще бъде „Измиване“, четвъртият ще бъде „Изплакване“, петият ще бъде „Задържане на водата“, шестият ще бъде “Drain/Spin”, седмият ще бъде “Door Open”. Що се отнася до по-ниските, осмият се счита за диод „Чист филтър“, деветият е „Сервиз“.

номера на крушки

Именно чрез мигането на някои от тези девет светлини технологията показва повреда, възникнала в системата. Необходимо е да преброите кои светодиоди светят и да разберете какъв вид неизправност се показва от перална машина Whirlpool без дисплей.

Основни кодове

Ако вашата пералня Whirlpool изведнъж спре да работи, не забравяйте да обърнете внимание на таблото. С помощта на светодиоди машината ще покаже кода на грешката и значително ще стесни обхвата на възможните проблеми. За да възстановите устройството, ще трябва да разберете каква повреда е възникнала в системата и да извършите ремонта сами или с помощта на техник.

Трябва да преброите електрическите крушки отляво надясно и много внимателно, за да не объркате серийния номер на светодиода.

Нека да разгледаме основните кодове за неизправности за перални машини Whirlpool и светодиодите, съответстващи на всяка грешка.

 • F Светодиоди 4 и 9 светят (светлини за изплакване и обслужване). Показва неизправност в отоплителната система. Ако в рамките на определеното време водата в резервоара не достигне зададената температура, машината генерира тази грешка. За да премахнете повредата, ще трябва да диагностицирате веригата на елементите, да поддържате контактите или да смените окабеляването.
 • F Лампите 4, 6 и 9 светят. Пералната машина показва дефектен температурен сензор. Трябва да разберете съпротивлението на термостата с помощта на мултицет и, ако е необходимо, да смените частта.
 • F Светят на 4, 5 и 9 диода. Разузнаването не може да получава сигнали от оборотомера. Тази грешка ще бъде придружена от бавно въртене на двигателя. Най-често проблемът е в датчика на Хол. Понякога е достатъчно просто да върнете падналата шайба на мястото й, в някои случаи елементът трябва да бъде заменен. Изключително рядко F06 показва прекъсване на комуникацията във веригата тахометър – двигател – модул.
 • F Четвъртият, петият, шестият и деветият индикатор светват. Докладва за нарушения във веригата за управление на двигателя. Ще трябва да проверите основния модул. Триакът, отговорен за работата на двигателя, може да е повреден, тогава подмяната на полупроводниковия елемент ще помогне. Вторият вариант е, че цялата платка е дефектна и трябва да се преинсталира.

Ако е необходим ремонт на главния блок за управление, по-добре е да се свържете със специалисти, за да не повредите оборудването още повече.

 • F Третият и деветият дисплей светват. Машината Whirlpool информира за повреда на нагревателния елемент. Нагревателят не винаги се счупва, понякога това се дължи на прекъсване на окабеляването му или окисляване на контактите. Веригата на термостата може да е прекъсната - затова проверете сензора и окабеляването. В допълнение, грешка F08 може да показва дефектен превключвател за налягане или повреда на контролната платка. Това ще изисква допълнителна диагностика на оборудването.
 • F Машината е открила твърде много вода в резервоара. „Преливането“ може да бъде причинено от счупен сензор за налягане, дефектен входящ клапан или неизправност на главния електронен модул. В зависимост от причината, смяната на превключвателя за налягане, клапана за пълнене или ремонта на контролната платка ще помогне за разрешаването на проблема.
 • F Неизправност на двигателя. Двигателят с тази грешка обикновено спира да работи поради повреда на температурния сензор или повреда на триака. Ако компонентите не могат да бъдат ремонтирани, ще е необходима пълна подмяна на електродвигателя или контролната платка на пералнята. водовъртеж.
  как се показват кодовете за грешки
 • F Машината информира за проблема „отвън“. Код F11 показва недостатъчно напрежение в мрежата. Ако параметрите не отговарят на стандартите, по-добре е да се свържете с електротехник.
 • F Третият, четвъртият и деветият диод светят. Машината информира, че прането се извършва в студена вода, не се затопля до определената степен. Може да има няколко причини за неизправността. Първото е залепването на релето, което управлява парното. Този компонент на контролната платка ще трябва да бъде заменен. Второто е, че нагревателният елемент е изгорял или има повреда на тялото му. Проблемът се решава чрез подмяна на тръбния елемент. Третият е прекъсване на проводниците, свързващи нагревателя и процесора, след което е необходима поддръжка на контактите.Четвъртият е повреда на температурния сензор.
 • F Индикатори 3, 4, 6 и 9 светят. Машината не може да пълни - водата или не се пълни, или влиза много бавно в резервоара. Тази грешка може да се появи, ако няма достатъчно налягане в домашните комуникации, запушен приемник за прах, мръсен входящ филтър или запушен входящ клапан. Ще трябва да изчакате, докато ситуацията със снабдяването с течност се подобри или да почистите кюветата с препарат или мрежестия филтър.
 • F Светодиоди 3, 4, 5 и 9 светят. Информира за повреда на процесора. За да разрешите проблема, ще трябва да презаредите микроконтролера или да смените целия модул.
 • F Наблюдава се светенето на 3, 4, 5, 6 и 9 крушки. В пералните машини Whirlpool тази грешка означава повреда на двигателя. Вероятно ще е необходимо да смените четките на преобразувателя и да инсталирате нов тахометър. Може би проблемът е в нарушение на „съобщението“ между двигателя и контролния модул. Понякога е необходим ремонт или подмяна на електронния блок.
 • F Машината сигнализира за повреда в системата за управление. Може да помогне за коригиране на ситуацията или чрез проверка и възстановяване на контактите, или чрез ремонт на отделни секции на платката, или чрез пълна подмяна на командния блок.
 • F Устройството обикновено замръзва по време на цикъла. Понякога оборудването изобщо отказва да се включи. Кодът показва проблеми със системата за захранване. Вероятни причини: недостатъчно напрежение в домашната мрежа, дефектен кабел, повреден щепсел, счупен контакт, дефектен захранващ филтър на пералната машина.
 • F Показва неизправност на таблото за управление. В повечето случаи рестартирането на пералното оборудване помага да се коригира ситуацията. Ако не можете да нулирате кода за грешка, ще трябва да диагностицирате електронния модул и евентуално да го поправите или смените.
 • F Индикатори 2, 4, 6 и 9 светят.Машината не стартира поради отказ на контролния модул да работи. Най-вероятно веригата „процесор-табло“ се е счупила. Ще трябва да проверите контактите и проводниците. Понякога е необходим ремонт или подмяна на контролера.
 • F Този код за грешка може да показва две напълно различни неизправности наведнъж. Първият е неизправност в работата на нагревателния елемент. Второто е невъзможността да се изтегли вода поради запушен резервоар за прах. Ако проблемът е в тръбния нагревател, ще трябва да смените елемента или да регулирате окабеляването между него и контролната платка. Ако е в кюветата за препарат, обикновено почистване на тавата ще помогне.

За да почистите тавата за прах, извадете я, като натиснете върху пластмасовото ухо, разположено в отделението за препарат за изплакване.

 • F Светодиоди 2, 4, 5, 6 и 9 светят. „Мозъкът“ на Whirlpool SMA получава сигнали или когато резервоарът е празен, или когато е пълен. Най-вероятно почистването или подмяната на превключвателя за налягане ще помогне.
 • F Втората, третата и деветата светлина мигат. Оборудването информира потребителя, че системата, която контролира обема на водата в резервоара, не функционира. Алармата за пълен барабан продължава повече от една минута.
 • F Четири индикатора светят: 2, 3, 5 и 9. Системата за самодиагностика информира, че двигателят не се върти. Причината може да е или в самия двигател, или в модула за управление.
 • F Наблюдава се светенето на лампи 2, 3, 5, 6 и 9. Технологията сигнализира, че електродвигателят се върти само в една посока. Вероятно е изгоряло релето на мотора на платката.
 • F Светят индикации с номера 2, 3, 4, 9. Електрическият двигател не работи - върти се на недостатъчна скорост или изобщо не започва да функционира. Причината за тази неизправност обикновено е релето на намотката на статора. Трябва да инсталирате нова част.

Както можете да видите, една и съща грешка може да означава различни повреди.Ето защо е необходимо внимателно да се разбере проблемът и да се извърши допълнителна диагностика на оборудването. Обяснението на кодовете за грешки е представено в инструкциите за пералната машина. водовъртеж.

Специални кодове

В допълнение към основния, има допълнителен списък с кодове за грешки, издадени от техниката Whirlpool. Представено е и в ръководството за потребителя. Нека да разберем за какви неизправности и неизправности в оборудването говорим.

 • FH(F01). Свети само първият светодиод. Машината уведомява, че водата не "влиза" в системата. Възможно е да има няколко причини за това: ниско налягане в тръбите, затворен спирателен кран, запушен входен вентил, самооттичане (ако дренажният маркуч е свързан неправилно, резервоарът се пълни и след това се изпразва). В допълнение, проблемът може да се крие в счупен сензор за ниво, повредено окабеляване или неизправност на електронния модул. Алгоритъмът на действията за ремонт на пералната машина ще бъде различен във всеки случай.
 • FA(F02). Светлини 5 и 9 се наблюдават мигащи. Това означава, че функцията “Аквастоп” е активирана. Най-често това се случва поради изтичане. Разхерметизиране на системата се наблюдава при повреден резервоар, дефектен маншет на вратата на люка, счупени тръби и др. По-рядко проблемът е неизправност на контролния модул.

Ако машината Whirlpool тече поради „напукан“ резервоар, по-добре е да откажете ремонт на устройството и да помислите за закупуване на нова пералня.

 • FP (F03). Индикатори 5, 6 и 8 светват едновременно. Машината информира за повреда в дренажната система - течността не се изхвърля от резервоара в канализацията. Възможни причини: повреда на помпата, запушен дренажен маркуч или филтър за боклук, повреда на главното табло за управление.
 • Фод (F18). Лампички 2, 5 и 9 светват. Машината спира да работи поради прекомерно образуване на пяна.Възможно е да се използва грешен прах или да се превиши много дозата на перилния препарат. Трябва да изключите устройството, да изчакате, докато "сапунената" капачка изчезне и да източите водата от системата, като стартирате съответния режим.
  Пример за код за грешка на Whirlpool
 • FDL. Пералнята показва, че устройството за заключване на вратата е счупено. Ще трябва да проверите контактите на блокера. Ако всичко е наред с тях, трябва да смените UBL.
 • FDU. Люкът не е затворен достатъчно плътно. Можете да опитате да натиснете вратата с коляно и ключалката ще работи. Ако това не помогне, UBL трябва да се смени.
 • bdd. Кодът е типичен за „вертикали“. LED 2, 3, 4, 5, 6 и 9 светят. Устройството информира за лошо затворени клапи на барабана. Трябва да процедирате по следния начин: задръжте бутона „Нулиране“ за 3 секунди. Барабанът трябва да се отвори. След това повдигнете капака на пералнята, затворете отново вратите и активирайте желания режим.
 • F Много рядък код, който се среща само при съвременни Whirlpool. Информира, че софтуерът не е актуализиран през интернет. В тази ситуация трябва да се свържете с вашия доставчик или специалисти от сервизния център.

Дешифрирането на грешки ще помогне да се стесни обхватът на възможните повреди. Това ще улесни връщането на машината към „живот“. В зависимост от сложността на предстоящия ремонт, трябва да решите дали да извършите работата сами или да се обадите на сервизен център.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня