Кодове за грешки на пералня Leran

Кодове за грешки на пералня LeranСъвременните автоматични перални машини Leran са оборудвани със система за самодиагностика. Интелигентната програма открива проблеми и уведомява потребителя за тях, показвайки съответния код за грешка на дисплея. Нека да разберем какви грешки могат да причинят пералните машини от тази марка, къде да потърсим обяснението и какво да направим, за да коригираме повредите.

Нека дешифрираме кодовете на системата за самодиагностика

Можете да видите какво означават кодовете за грешки за перални машини Leran в инструкциите за оборудването. Ето защо, ако на дисплея се появи някакъв неразбираем символ, незабавно отворете ръководството за потребителя. Ако брошурата се изгуби, потърсете преписа в интернет.

Системата за самодиагностика на пералните Leran помага за бързото идентифициране и отстраняване на проблема.

Често потребителите, разбирайки какъв вид повреда показва пералната машина, решават проблема със собствените си ръце. Самата машина значително ускорява диагностичния процес. Ще ви кажем за какви грешки SMA Leran може да ви информира.Пералня Leran

 • F01 На дисплея се показва грешка, когато водата се излива в резервоара много бавно или изобщо не тече там.
 • F03 Кодът показва, че пералната машина не може да източи вода в канализацията.
 • F04, F05, F06, F07, F23 Ако възникне някоя от изброените грешки, машината „замръзва“, спирайки прането. Причината е повреда в елементите на контролния модул.
 • F13 Системата е спукана, устройството за заключване на люка не работи. Ако възникне такава грешка, Leran CMA няма да започне да мие.
 • F14 Вратата на пералната машина не се отваря. Тази грешка показва проблеми със заключващото устройство на люка.
 • F24 Кодът показва, че е открито препълване. Има твърде много вода в барабана.
 • UNB.Грешката ви информира, че прането в барабана е небалансирано. Този код се отстранява много лесно; просто разпределете елементите равномерно вътре в машината и започнете цикъла отново.

При различните перални машини символите за повреда може да се различават. При някои модели Леран вместо буквата "Е"съответният номер е предшестван от "грешка». За да избегнете объркване, препоръчително е да проучите инструкциите специално за вашата пералня.

Основни проблеми с машините Leran

След като разберете какъв вид повреда сигнализира машината, можете да започнете да отстранявате проблема. В повечето случаи можете сами да поправите „домашния асистент“. Ако говорим за сложни ремонти, например подмяна на полупроводници или запояване на писти на електронен модул, тогава е по-добре да се свържете със специалисти.

По-често от други, грешка F03 се появява на дисплея на пералните машини Leran. Този код информира, че машината не може да източи вода в канализацията. Причината за този неуспех може да бъде:

 • вътрешно запушване в дренажната система;
 • външно запушване (при запушване на сифон или канализационна тръба);
 • неправилно свързване или прегъване на дренажния маркуч;
 • повреда на помпата;
 • повреда на окабеляването на помпата.код F03 в пералня Leran

Какво да направите, когато видите грешка F03 на дисплея на SMA? Първо, трябва ръчно да източите водата от резервоара. За да направите това, използвайте тръбата за аварийно източване или главния маркуч за източване. Можете също така да изпразните машината, като развиете филтъра за боклук. За това:

 • изключете пералнята от мрежата и водоснабдяването;
 • подгответе просторен контейнер за събиране на вода с ниски страни;
 • намерете филтъра за боклук (той се намира зад вратата на техническия люк);
 • покрийте пода близо до пералната машина със сухи парцали;
 • поставете контейнер под устройството за събиране на вода;
 • Развийте филтъра на половин оборот, изчакайте, докато част от водата се излее в басейна;
 • извадете напълно „кофата за боклук“.

Ако дренажният филтър е развит и водата не напуска машината, това означава, че тръбата, идваща от резервоара, е запушена.

След това трябва да почистите филтъра за боклук и самия дренажен отвор. Ако има котлен камък върху намотката, отстранете отлаганията с четка. „Кошчето за боклук“ може да се мие само в топла вода; вряща вода може да доведе до деформиране на пластмасата.почистване на филтъра на пералната машина

Проверете дали общият щранг на сградата не е запушен. За да направите това, вижте как водата напуска мивката или ваната. Ако източването също е трудно, повикайте водопроводчик.

Напипайте маркуча за източване на CMA за запушвания. Ако намерите запушалка, откачете тръбата и я изплакнете под течаща топла вода. След това канализацията ще започне да тече свободно в канализацията и машината вече няма да показва грешка.

Ако грешка F03 се появи след няколко „шумни“ опита на пералната машина да източи вода, тогава проблемът е в помпата. Проверете помпата с мултицет. Изгорялата част не се ремонтира; ще трябва да закупите и инсталирате нов елемент.

Грешка F01, информираща, че водата не се излива в машината, може да показва:

 • кранът за вода е изключен;
 • недостатъчно налягане в тръбите;
 • запушване в системата за пълнене (отломките могат да се съберат в мрежестия филтър, клапана, тръбите);
 • повреда на сензора за ниво на водата;
 • повреда на контролния модул.Грешка F01 в пералня Leran

Първо, вижте дали спирателният вентил, отговорен за подаването на вода към машината, е затворен. След това отворете крана в банята или кухнята, за да се уверите, че има достатъчно налягане в тръбите. След това проверете маркуча за подаване на вода за запушвания и прегъвания.

Водата може да не потече в пералнята поради дефектен входен клапан. Намира се под капака на корпуса на SMA, близо до стената. Към него има свързани тръби, през които водата преминава в резервоара за прах.отстранете и измийте филтърната мрежа

Причината не винаги е повреда. Понякога мрежестият филтър, който се намира между входния маркуч и соленоидния клапан, се запушва. Затова първо проверете филтърния елемент. За това:

 • изключете захранването на SMA;
 • изключете крана, отговорен за водоснабдяването;
 • развийте входния маркуч от тялото на машината и източете останалата течност от него;
 • Издърпайте мрежата с помощта на клещи и изплакнете филтъра.

След това се проверява всмукателният клапан. Свалете горния капак на шайбата и проверете частта за повреди. Ако всичко е визуално наред, отстранете елемента, като изключите всички маркучи и кабели от него.

За да проверите, свържете входящия маркуч към входящия вентил и отворете спирателния вентил на тръбата. Ако сензорът работи правилно, той няма да изпуска вода. В противен случай елементът ще трябва да бъде заменен.

Грешка F01 може да се генерира от повреден пресостат. Дефектен сензор за ниво изпраща сигнал до контролния модул, че резервоарът е празен (дори когато не е). „Мозъкът“ показва съответния код.намираме превключвателя за налягане под капака на корпуса

За да проверите превключвателя за налягане, е необходимо да подготвите тръба с диаметър, равен на фитинга на сензора за ниво. След това отворете скобата и извадете маркуча под налягане. Поставете тръбата на това място и духнете силно в нея. Ако всичко е наред, ще чуете едно или три щраквания - така ще работят контактите.

Ако дисплеят на Leran CMA показва грешки F04, F05, F06, F07, F23, обадете се на техник - проблемът е в електронния блок за управление.

Не си струва сами да диагностицирате и ремонтирате контролния модул, без достатъчно знания и опит. Можете да повредите дъската още повече. Препоръчително е да поверите такава сложна работа на специалист.

Грешка F13 на перални машини Leran показва отворена врата на барабана. Може да има няколко причини:

 • дефектно устройство за заключване на люка;
 • счупена дръжка на врата;
 • повредена механична брава;
 • "хлабави" панти.

Необходимо е да затегнете страничните панти на вратата, да проверите и смените резето или самата дръжка. Ако проблемът е в UBL, устройството също трябва да се смени.

Код F14 показва проблеми с UBL. Само в този случай вратата на люка, напротив, не се отваря.Ще трябва сами да отворите машината и да смените ключалката.UBL е запушен

Всички компоненти се закупуват за конкретен модел SMA Leran. Можете също така да дойдете в магазина с демонтирана част и да поискате да намерите аналог.

Грешка F24 също е типична за Leran SMA. Преливането може да бъде причинено от:

 • дефектен клапан за пълнене (не се затваря дори когато резервоарът вече е пълен);
 • счупен превключвател за налягане (сензорът сигнализира, че няма вода, контролният модул не дава команда за завършване на изтеглянето на вода, възниква преливане);
 • повредена дренажна помпа (водата се излива в резервоара, но не се изпомпва в канализацията).Къде се намира помпата в пералнята?

Вече беше казано как да проверите електромагнитния клапан, превключвателя за налягане и помпата. По-добре е да извършвате диагностика от просто към сложно. Първо се проверява сензорът за нивото на водата, след това входящият клапан, след това дренажната помпа.

Няма нищо трудно при диагностицирането на SMA Leran. Вътрешната интелигентна система на машините помага да се стесни кръгът от възможни повреди. Повечето проблеми могат да бъдат разрешени сами, у дома, без помощта на специалист.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня