Кодове за грешка DE и E2

Грешки DE e2 в пералня SamsungКодът, изписан на дисплея на пералната машина, информира за възникнала неизправност на една от нейните части. Кодът за грешка ви помага да разберете причините за повредата и действията, които трябва да се предприемат, за да я коригирате.

В много случаи, след като правилно дешифрира кода, потребителят самостоятелно се справя с проблема и извършва домашни ремонти. Много по-рядко се случва машина на Samsung да се повреди толкова зле, че да се наложи да се обадите на сервиз. Какво да направите, ако на дисплея се появи код DE или E2? Нека поговорим за това подробно.

Грешки при декодиране, причини за възникване

Да започнем с грешката DE, тя е свързана със заключващото устройство на люка. Тази грешка може да възникне, ако:

 1. Вратата беше отворена с прекомерна сила.
 2. Куката на заключващата брава е деформирана.
 3. Вратата на люка се е преместила поради висока температура или налягане, това обикновено се случва по време на процеса на кипене.

Грешка E2 в машина Samsung информира потребителя, че е невъзможно да се източи отпадъчната вода или източването е бавно, времето за изчакване на източването е надвишено. Причините за тази грешка може да са:

 • запушен дренажен филтър;
 • попадане на отломки в дренажната помпа или нейната повреда;
 • запушване на тръбата на помпата;
 • запушена канализация;
 • дефект в работата на сензора за ниво на водата;
 • неизправност на електронната платка.

При някои модели перални машини по същите причини може да възникне не грешка E2, а грешка 5E.

Ремонт на вратата на люка

Ако възникне DE грешка, първото нещо, което можете да опитате е да отворите вратата на люка и да я затворите отново. Ако грешката DE не е разрешена или вратата на люка не се отваря, ще трябва да проверите и смените заключващата ключалка. Но първо трябва да отворите вратата, всички начини да направите това са в статията за как да отворите пералня.

След като вратата е отворена, проверете ключалката и куката. Ако куката е деформирана, тогава причината за грешката DE е очевидна.Смяната на куката е много проста:

 • Развийте болтовете в кръг, които държат двете части на вратата на пералната машина заедно;
 • внимателно отстранете пластмасовата част;
 • развийте куката и инсталирайте нова;
 • сглобяване на вратата обратно.

Подмяната на заключващата ключалка, ако е необходимо, също не е трудна, основното е да закупите оригинална резервна част и след това правим всичко според инструкциите:

 1. вземете отвертка Phillips и развийте болтовете, държащи заключващата ключалка;
 2. С помощта на плоска отвертка много внимателно огънете пружината на скобата, която държи гумения маншет; има такава пружина под гумата отдолу.
  заключване на пералня
 3. след това издърпайте скобата обратно на часовниковата стрелка;
 4. преместете еластичната лента от ключалката;
 5. изваждаме ключалката през барабана и премахваме капака от него;
 6. изключете съединителите с проводници;
 7. свързваме новата оригинална ключалка и сглобяваме всичко в обратен ред;
  Брава за пералня Samsung
 8. изпълнете пробно измиване, за да проверите дали се появява грешката DE.

Почистване на дренажната система

Ако се появи грешка E2, можете да започнете проверката, като проверите дали дренажната система на машината е запушена. Най-простото нещо, което абсолютно всеки потребител може да провери, е дренажният филтър, който се намира зад малка вратичка в долната част на предната част на пералната машина. Отворете вратата, развийте капачката обратно на часовниковата стрелка и издърпайте филтъра малко към вас.

филтър за пералняНе забравяйте да поставите парцал близо до машината, така че останалата вода в резервоара да не се разлее на пода или да изтече под машината. Ако машината има пълен резервоар с вода, по-добре е първо да източите водата през аварийния дренаж, чийто маркуч е разположен до щепсела на филтъра.

Следващото нещо, което можете да проверите, без да разглобявате корпуса на пералнята, е канализацията. За да направите това, изключете маркуча от канализацията и го наклонете в кофа; ако водата изтича нормално от машината, това означава сто процента, че канализацията е запушена. Обадете се на водопроводчик и решете проблема.Ако водата не се оттича или не се оттича добре, тогава проблемът е в машината.

Да стигнете до помпата и тръбата, идваща от нея в пералня на Samsung, не е трудно. Това може да стане чрез дъното на оборудването, което или липсва, или лесно се развива. Алгоритъмът на работа може да бъде представен по следния начин:

 1. Изваждаме контейнера за прах от машината.
 2. Отцеждаме цялата вода в него.
  В машината не трябва да остава вода, тъй като при накланяне може да попадне върху таблото за управление, което при контакт с водата да се намокри и след това да изгори.
 3. Внимателно поставете пералнята настрани.
 4. От крайната страна развийте болтовете, държащи помпата.
 5. От долната страна разкачете клемите от помпата, разхлабете скобата и извадете тръбата.
 6. Сега намираме болтовете на помпата, които закрепват двете й части, развиваме ги и проверяваме работното колело. Тя трябва да бъде без косми, вълна и други остатъци.
 7. Проверяваме дали роторът на двигателя се върти; ако не, тогава най-вероятно намотката на дренажната помпа е изгоряла. В този случай купуваме нова помпа и я монтираме на мястото на старата.
 8. Ако помпата работи правилно, проверете тръбата, откачена от помпата, и я проверете за остатъци.
 9. Сглобяваме пералнята.

Как да проверите сензора за ниво на водата

пресостат за пералняАко дренажният път е в идеален ред и не се откриват запушвания, пристъпваме към проверка на сензора за ниво на водата или, както се нарича още, превключвател за налягане. Защо е необходимо да го проверяваме? Всичко е просто: ако превключвателят за налягане не изпраща сигнал до таблото за управление, че резервоарът е пълен с вода, тогава дренажната помпа не работи и водата не се оттича. Какво може да се случи с превключвателя за налягане:

 1. Основната и най-честа причина за неизправност са окислени клеми. Достатъчно е да ги почистите, обработите, свържете отново и грешката E2 ще бъде елиминирана.
 2. Окабеляването е изгоряло.В този случай се въоръжаваме с мултицет и проверяваме един по един всички проводници, преминаващи от помпата към превключвателя за налягане и от превключвателя за налягане към платката. Намираме дефектния проводник и го заменяме с нов. Работата е старателна, но никак не трудна.
 3. Изгоря симисторът за пресостат на таблото за управление.
 4. Ако точки 1-3 са били изключени по време на проверката, това означава, че превключвателят за налягане не работи правилно, необходимо е сменете датчика за нивото на водата.

Проверка на таблото за управление

Много рядко причината за появата на код E2 на дисплея на машина Samsung е неизправност на контролната платка. Това е най-сложната част от машината. Замяната му с подобна може да бъде проста, защото просто трябва да свържете отново сензорите от старата платка към новата.

важно! Един неправилно свързан проводник може да доведе до изгаряне на новата платка пред очите ви, така че трябва да бъдете много внимателни или да поверите тази работа на професионалисти.

Но има случаи, когато платката може да бъде ремонтирана чрез повторно запояване на няколко елемента върху нея. Определено не бихме препоръчали да извършвате този вид работа сами. По-добре е да се свържете със сервизен център. Контролната платка е скъпа част, така че в този случай ремонтът сами е риск.

В заключение отбелязваме, че повечето от неизправностите, докладвани от грешки DE и E2 на пералня Samsung, могат да бъдат коригирани независимо. Ето защо, преди да се паникьосвате, е по-добре да разберете проблема и едва след това да направите изводи.

   

4 читателски коментара

 1. Gravatar Hope надежда:

  Не можете да го поправите със самия E2?

 2. Граватар Серж Серж:

  Грешка dE - затвори отново вратата, всичко работи! Благодаря ти!

 3. Граватар Сергей Сергей:

  Благодаря за помощта!

 4. Граватар Юра Юра:

  Как да източа вода от автоматична машина Samsung?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня