Код на грешка UN6 на пералня Haier

Код на грешка UN6 на пералня HaierМного собственици на перални машини Haier са срещали код за грешка UN6 или UNb. Това е същата грешка, може да изглежда различно в зависимост от модела SMA. Обикновено обозначението се показва по време на етапа на пране или центрофугиране, машината замръзва и спира да работи.

Какъв вид повреда показва грешка UN6 на пералня Haier? Как да нулирам кода? Ще мога ли сам да отстраня проблема или ще трябва да повикам техник?

Нека дешифрираме проблема

Обикновено в този случай не се изисква сложен ремонт на пералната машина. Грешка UN6 показва, че системата за защита от дисбаланс е задействала. Не трябва веднага да се обаждате на сервизния център, в повечето случаи можете сами да отстраните проблема.

Дисбалансът на барабана е един от най-лесно коригираните проблеми на SMA Hyer.

На първо място, трябва да разберете защо е възникнал дисбалансът. След като разберете причината, можете да коригирате ситуацията. Какво трябва да направя, за да нулирам грешката UN6?

Първо отворете вратата на барабана и вижте дали прането е натрупано. Често малките неща се улавят в големи, например в завивки, така че възниква дисбаланс. Товарът отива предимно от едната страна на барабана и това задейства защитната система. Какво да правя:UNB грешка в пералня Haier

 • разпределете дрехите равномерно вътре;
 • започнете цикъла отново.

Друга причина за дисбаланс е претоварването на машината. Ако в пералнята е поставено твърде много мръсно пране, можете да очаквате кодът UN6 да се появи на дисплея. Важно е да се следи максимално допустимото тегло на товара, този индикатор ще се различава в зависимост от модела SMA Hayer. Извадете някои от нещата и започнете цикъла отново.

Често грешката UN6 се показва, когато, напротив, има малко неща в барабана. Например една тениска се изпира. Това е толкова вредно за машината, колкото и претоварването. Ето защо е важно да се спазва не само максималното, но и минималното тегло на товара.Нивелирайте пералнята

Код за грешка UN6 може да се появи поради неправилна инсталация на CMA. Дисбалансът ще се открива постоянно, ако машината стои на неравен и нестабилен под, например от ПДЧ или дърво. Необходимо е под устройството да има бетон или плочки. Също така е важно да изправите позицията на корпуса на пералната машина до нивото на сградата - за това краката на „домашния помощник“ са усукани.

Тези причини са най-често срещаните. Следователно, първото нещо, което трябва да проверите, е:

 • дали прането е струпано;
 • спазва ли се препоръчаното от производителя тегло на товара (както максимално, така и минимално);
 • Нивелирана ли е машината и върху каква подова настилка?

Ако не можете да разрешите грешката по този начин, тогава проблемът е по-дълбок. Какво друго може да причини дисбаланс? Как да поправите „домашен помощник“?

Проблемът се крие някъде другаде

Понякога дисбалансът не е следствие от баналното „струпване“ на прането или претоварването. В този случай ще трябва да прегледате шайбата по-внимателно. Нека да разберем какво друго може да провокира грешката UN6.

Ако машината ви е нова, не забравяйте да премахнете транспортните болтове. Тези скоби закрепват резервоара на пералната машина в едно положение, така че да не виси, докато устройството се транспортира. Те се намират в задната част на резервоара.

Категорично е забранено пускането на пералната машина с несвалени транспортни винтове.

Какви последствия може да има? Ако стартирате машината с транспортни болтове вътре, тя може напълно да се повреди.Моторът ще започне да върти барабана, докато контейнерът е закрепен с винтове.Защо са необходими транспортни болтове?

Пускането на пералнята с неотстранени транспортни ботове ще анулира гаранцията. Тоест няма да можете да разчитате на безплатен ремонт на вашата автоматична машина. Ето защо е важно да не забравяте да премахнете фиксаторите веднага след като SMA „пристигне“ у дома.

Следващата причина са дефектните амортисьори. Амортисьорите намаляват вибрациите и предотвратяват дисбаланса, така че ако са повредени, е възможна грешка UN6. Как да проверите дали има нужда от смяна на носачите:

 • изключете захранването на пералнята;
 • свалете горния капак на корпуса;
 • натиснете здраво резервоара;
 • внезапно махнете ръцете си;
 • наблюдавайте "поведението" на резервоара.причината са амортисьорите

Обикновено резервоарът трябва веднага да щракне на място. Ако контейнерът се люлее нагоре и надолу за известно време, това означава, че амортисьорите не се справят с функциите си. Ще трябва да се сменят амортисьорите. Ако причината е отслабването на фиксацията на стелажите, достатъчно е да фиксирате крепежните елементи по-здраво.

Друга възможна причина за грешка UN6 са повредени противотежести. Тежестите служат за осигуряване на стабилност на машината. Те са разположени в корпуса на пералната машина отгоре, отстрани и отдолу - това осигурява висококачествено фиксиране на резервоара от всички страни.

Когато противотежестите се деформират, машината започва да подскача силно по време на цикъла на въртене. В резултат на това модулът резервоар-барабан също се клати. Системата за самодиагностика се задейства, пералната машина показва грешка UN6.

Лесно е да проверите състоянието на противотежестите. Свалете горния капак на шайбата и задната стена. Ако блоковете имат забележими, сериозни дефекти: пукнатини, чипове, материалите за тежести ще трябва да бъдат сменени.противотежестите са зле фиксирани

Ако повредата на блоковете е малка, можете да я поправите сами. Например, малки пукнатини в противотежестите могат да бъдат покрити с циментова замазка.Можете също да използвате висококачествено PVA лепило за ремонт на тежести.

Следващата вероятна причина е повреден лагерен възел. В тази ситуация ще бъде забележим не само дисбалансът, но и други „симптоми“. Например, пералнята ще чука и вибрира много по време на работа, особено по време на фазата на центрофугиране. На гърба на резервоара могат да се образуват ръждиви ивици.

За да смените лагерите, ще трябва почти напълно да разглобите пералнята Hyer. Необходимо е да издърпате резервоара, да го разделите наполовина, да избиете старите пръстени и да натиснете нови. Работата е доста трудоемка, но ако следвате инструкциите, можете да я направите у дома, без помощта на специалист.лагерът ще се повреди по-бързо

Не забравяйте да се уверите, че пералнята е инсталирана правилно. Стабилното разположение на машината ще помогне за минимизиране на вибрациите и риска от дисбаланс. Най-добре е да поставите SMA върху бетонен под или плочки. Експертите не препоръчват поставянето на устройството върху линолеум, дървен под или килим.

Също така е важно да подравните тялото на „домашния асистент“. Трябва да регулирате позицията на пералня Haier с помощта на регулируемите крака. Също така е препоръчително да поставите специална антивибрационна подложка под машината. Това ще намали риска от плъзгане на устройството върху подовата настилка.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня