Грешка tE на пералня LG

tE грешка на LG SMНа абсолютно всяка перална машина LG може да възникне грешка tE. Вярно е, че при модели без дисплей няма да можете да го разпознаете веднага, тъй като при такова оборудване грешките се обозначават с комбинация от електрически крушки. Колко лоша е тази грешка? Възможно ли е да го нулирам? Ще бъде ли възможно самостоятелно да се открие причината за появата му? Сега ще отговорим на всички тези въпроси.

Възможни причини за неизправност

Едно хубаво нещо е, че грешка в пералнята LG tE рядко напълно парализира работата на оборудването, така че можете да го перете. Има обаче едно условие: ще трябва да рестартирате програмата за пране и да изберете пране в студена вода. Защо? Да, защото tE кодът показва проблеми с нагряването на водата или по-точно показва проблем във веригата, която отговаря за загряването на водата. Логично е да предположим, че ще трябва да проверим цялата верига от нагревателни елементи, докато открием повреда, иначе няма друг начин. Ще трябва да проверите:

 • нагревателен елемент;
 • термистор;
 • захранващо окабеляване;
 • контролен модул или по-скоро полупроводникови елементи, които контролират отоплението.

Частичен демонтаж

Невъзможно е да започнете да проверявате горните части, без частично да разглобите пералнята LG. Разбира се, „частично разглобяване“ е силна дума, трябва да премахнете само един елемент от кутията, но все пак. Какво да правя?

 1. Първо, трябва да изключите захранването на пералнята, в противен случай може да получите токов удар, когато работите с нагревателния елемент и термистора.
 2. Също така е препоръчително да изключите подаването на вода към машината и след това да разкачите маркучите за подаване и източване.
 3. След това трябва да издърпате машината от нишата и да я обърнете със задната стена към вас.
 4. Вземаме отвертка Phillips и развиваме крепежните елементи, които държат капака на технологичния люк, разположен в задната стена.
  изглед отзад на SM LG
 5. Използвайте плоска отвертка, за да повдигнете специалните ключалки и да свалите капака.

След като получите достъп до частите на машината, можете да вземете мултицет и да го настроите в режим на омметър. Ще извикаме детайлите на отоплителния кръг.

Проверка на термистора

Откъде да започна? Първо, нека премахнем окабеляването от термистора. Внимателно изключете контактите. След това инсталираме сондите на мултиметъра върху окабеляването и извикваме всеки проводник един по един за повреда. Ако проводниците са непокътнати, нека звъним на самия термистор. Ако откриете проблем, трябва да го отстраните. Трябва да премахнете стария термистор и да поставите нов на негово място. Как да го направим?

термистор в LG CM

 1. Кликнете върху специалното резе и издърпайте чипа на температурния сензор.
 2. Разхлабете гайката, която държи термистора.
 3. Изваждаме счупения датчик и монтираме нов на негово място.
 4. Свързваме захранващите проводници и поставяме капака на люка на място.

Изглежда, че няма нищо сложно, но термисторът може да се задръсти малко вътре. Ще трябва леко да го полюлеете, след което той ще излезе.

Проверка на нагревателния елемент

Термисторът беше ли напълно непокътнат? Това означава, че нагревателният елемент е следващият. Нагревателният елемент не се проверява локално, ще трябва да го премахнете, това е единственото решение. Уверяваме се, че машината е изключена от захранването и след това последователно премахваме окабеляването от десния и левия контакт.

След това трябва да разхлабите централната гайка и да извадите нагревателния елемент от резервоара с люлеещи се движения. Ако гуменото уплътнение е изсъхнало, можете леко да го смажете с машинно масло, тогава нагревателният елемент ще излезе по-лесно. Проверяваме стария нагревателен елемент. Напълно възможно е да се покрие със слой варовик. Ние наричаме нагревателния елемент с мултицет.Дефектната част трябва да се изхвърли, тя не може да бъде ремонтирана. Купуваме нов нагревателен елемент, почистваме дъното на резервоара и седалката от отломки и мръсотия и след това инсталираме нова част. Свързваме окабеляването и поставяме люка на място. Можем да смятаме, че работата е завършена.

В някои случаи потребителят не може да коригира причината за tE грешката. Това се случва, когато контролният модул е ​​виновникът за грешката. Ако по време на проверка на отоплителния кръг стигнете до контролния модул, не се колебайте да се обадите на техник. Професионалист бързо ще установи причината и ще ремонтира модула на машината. Ремонтът „направи си сам“ може само да влоши проблема.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня