SEL грешка в пералня Atlant

SEL грешка в пералня AtlantГрешката SEL се появява в пералната машина Atlant рядко, но точно: оборудването спира, напълно парализира измиването. Автоматите без екрани подават сигнал „SOS“, като изключват всички индикатори и не работят селектора. Не можете да направите нищо - трябва спешно да диагностицирате неизправността и да поправите пералнята. Как да направите това без външна помощ?

Нека дешифрираме кода

Ако системата на пералната машина Atlant изведе грешка, тогава интерфейсният модул е ​​неуспешен. Той отговаря за разпознаването на програмите и в случай на неизправност спира да изпраща сигнал за цикъл към контролния панел. Пералнята губи контрол върху процеса на пране и от съображения за безопасност се изключва сама. За да върнете машината към живот, ще трябва да проверите контролния панел за функционалност.

Пералната машина Atlant показва кода „Sel“ поради грешка в интерфейсния модул.

Ако индикаторите на таблото не светят, тогава има голяма вероятност причината да се дължи на редица неприятни проблеми.

  1. Износване на бутоните поради дългия живот на машината. Това включва и залепване на ключове поради попадане на препарат или прах под тях.
  2. Дефектен селектор на скоростите. Въртящият се механизъм е запушен или повреден.
  3. Проблем със електронен контролер.

В този случай първото нещо, което трябва да направите, е да следвате предпазните мерки. Залепването на ключове и мигащите индикатори на машини Atlant са тревожни симптоми, които изискват незабавно изключване на пералнята от захранването. В противен случай собственикът на машината ще получи късо съединение и пожар. Следващата стъпка трябва да бъде последователна диагностика или обаждане на професионален сервиз.

Опитваме се да отстраним проблема

За да коригирате грешката „Sel“ на пералните машини Atlant, трябва да действате последователно. Първо рестартираме машината, като изключим машината от електричеството за 15-20 минути. Ако виновникът е системен срив, рестартирането ще изчисти грешката. В противен случай продължаваме да търсим причината за неизправността. Проблемната зона се идентифицира чрез проверка на редица части на машината.

  • Окабеляване, контакти и конектори, свързани към арматурното табло от таблото за управление. Внимателно отстранете горния капак и визуално оценете състоянието на кабелите. Ако усетим миризма на изгоряло, потъмняла или повредена изолация или разхлабени клеми, сменете старата с нова.
  • Контролен панел и селектор. Не е възможно визуално да се оцени работата на тези елементи. Необходима е задълбочена диагностика, за която частите трябва първо да бъдат извадени от корпуса.

Контролната платка изисква внимателно боравене, тъй като резервната част е много скъпа.

проверка на таблото за управление на AtlantЗа да оцените състоянието на селектора и борда и да започнете ремонт, ще трябва да ги извадите. Продължаваме така:

  • изключете машината Atlant от електричеството;
  • обърнете внимание на контейнера за прах, намерете резе в средата на тавата, като натиснете, можете да изключите дозатора от тялото и да го извадите;
  • освободете болтовете, разположени зад тавата;
  • свалете предния панел.

Препоръчително е да снимате всички конектори и проводници, прикрепени към панела, така че при повторното сглобяване да не объркате местоположението им. След това премахнете окабеляването, разкачете болтовете, държащи модула, и извадете платката. По същия начин освобождаваме селектора. След това заменяме всички резервни части с нови.

Диагностика на контролното табло

Нов селектор и платка не са евтини, така че често е по-евтино да се коригират дефектни системи.За да направите това, ние проверяваме платката, почистваме изгорелите следи, звъним на контактите и спояваме, ако е необходимо.

За опитен електротехник не е трудно да разреши ситуацията с показания „Sel“, но без практика и знания е по-добре да не експериментирате с частите. В идеалния случай трябва да се свържете със сервизен център за съвет. Вероятно е по-евтино да закупите нова машина.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня