SE грешка на пералня LG

SE грешка на пералня LGКакво да направите, ако една пералня, която вчера е работила правилно, не иска да работи и дава неразбираема грешка? Важно е да се обърне внимание на признаците на проблеми. Грешката SE на пералня LG се показва на дисплея, когато оборудването обикновено черпи вода, но когато премине директно към изпълнение на дадена програма, то спира да функционира. Повредата е типична за пералните машини от серията DirectDrive от марката ElG, както за машини с директно задвижване, така и с ремъчно задвижване и трифазен тих електродвигател.

Източник на тази грешка

Какво да направите, ако автоматичната пералня покаже код? Грешка SE показва проблем с електрическия мотор. Барабанът не може да центрофугира прането, защото валът на двигателя не се върти. Ако пералнята ElG издаде SE код, може да има много причини за това „поведение“ на оборудването.Проверка на захранващото окабеляване към двигателя

  1. Повреда на тахогенератора.
  2. Контактите са прекъснати или връзката им е слаба. В този случай потребителят ще трябва да провери всеки конектор, свързан към електрическия мотор. Понякога те се движат малко, което води до прекъсване на сигнала. Също така би било полезно да проверите кабела от проводници, водещи от двигателя до главния блок за управление. Ако се открие дефект в окабеляването, повредените участъци на проводниците трябва да бъдат заменени.
  3. Системен срив. В такава ситуация решението на проблема ще бъде доста просто. Необходимо е да изключите захранването на пералното оборудване за 10-20 минути. Когато машината се включи отново към захранването, повредата на SE трябва да се нулира. Ако рестартирането на машината не помогне, трябва спешно да поемете ремонта на „домашния асистент“.

Вероятна причина може да бъде и повреда на други елементи на пералната машина. Говорим за електронен блок за управление, самия електродвигател и т.н.След като разберете проблема, ще бъде по-лесно да ремонтирате машината.

"Симптоми" на повреда

Как да се държим, ако автоматичната пералня показва грешката SE със завидна последователност? Най-вероятно проблемът е повреден сензор на Хол. Този елемент контролира скоростта на въртене на барабана. Сензорът се поставя директно върху двигателя.

Когато сензорът на Хол е повреден, системата „не разпознава“ интелигентно зададената скорост на въртене на барабана и показва грешка на дисплея.

Най-често тахогенераторът не може да бъде ремонтиран, а просто заменен с нов. В някои случаи не самият сензор "изгаря", а резисторът, разположен в същата електрическа верига с него. Като замените дефектния резистор, можете напълно да разрешите проблема с невъртящия се барабан.

В случаите, когато кодът се показва на екрана доста често, електрическият мотор на пералнята вероятно не работи с пълен капацитет. Ще трябва да диагностицирате двигателя и, ако е необходимо, да го смените с работещ.

Ако пералнята ElG не започне да върти барабана и показва грешката SE на дисплея, възможно е контролният модул да е спрял да работи. С прости думи, микросхемата, която управлява цялата пералня, беше повредена. По-добре е да поверите ремонта на електронния блок на специалист; ще трябва да запоите някои писти на платката и да смените изгорелите части, отговорни за функционирането на двигателя.

Вероятната причина за появата на кода за повреда SE на дисплея на машината е повредено окабеляване между контролния модул и електродвигателя. По време на работа на оборудването възникват вибрации, които могат да доведат до протриване на проводниците. Пълната проверка на секцията на електрическата верига за повреда и окончателното възстановяване на вече износените кабели ще помогне да се коригира ситуацията.

Отстраняване на проблема

Според статистиката в 90% от случаите показването на кода за грешка SE на екрана показва повреда на сензора на Хол. Устройството в пералната машина е необходимо за регулиране на скоростта на барабана. Когато тахогенераторът е счупен, барабанът „не разбира“ с каква скорост да се върти, така че интелектът съобщава за грешка SE. Също така е възможно причината да не е тахометърът, а повредата на резистора; ситуацията може да се коригира чрез замяната му.

Когато диагностицирате SE грешка, не забравяйте да проверите дали тахогенераторът работи правилно (частта е разположена на вала на електродвигателя).

Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:Да проверим сензора на Хол

  • отстранете задната стена на пералнята;
  • внимателно издърпайте колана от вала на двигателя;
  • развийте монтажните болтове на електродвигателя;
  • извадете двигателя от корпуса;
  • освободете контактите на сензора на Хол, използвайте мултицет, за да измерите съпротивлението на детайла (оптималната стойност е 60 ома);
  • превключете тестера в режим на измерване на напрежението, проверете сензора, докато въртите електрическия мотор (обикновено откритата стойност ще бъде 0,2 V).

Ако се открие неизправност на тахогенератора, пералната машина може да бъде ремонтирана само чрез подмяна. За да направите това, изключете кабелите от сензора и откопчайте капака. Отстранете устройството от двигателя и монтирайте новото в обратен ред.

Ако вашата пералня е оборудвана с директно задвижване, тогава проверката на тахогенератора ще се извърши по различен начин. Какво да направите в този случай? Разкопчайте задния панел на машината, след което внимателно отстранете капака на двигателя инверторен тип. Намерете сензора на Хол и използвайте мултицет, за да изчислите стойностите на съпротивлението между контактите на частта. Клемите на тахогенератора имат следните обозначения: VCC, GND, N.C., Sa, Sb.

Ако тахометърът работи напълно, съпротивлението между неговите контакти 1 и 4, 1 и 5 ще бъде 10 kOhm.Ако стойността на тестера е нормална, трябва да проверите резисторите. Ако се открие неизправност, решението на проблема ще бъде да се смени сензорът на Хол или отделно резисторите на електрическата верига.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня