Грешка i40 в съдомиялната Electrolux

грешка i40 в ElectroluxКогато съдомиялната Electrolux спре да работи и на дисплея й светне грешка i40, някои домакини се паникьосват, не знаят какво да правят. Никога няма нужда да се паникьосвате. Грешка i40 в съдомиялна машина Electrolux може да е резултат от повреда в системата, която може да бъде разрешена чрез просто рестартиране на устройството. Ако рестартирането не помогне, трябва да се опитате да дешифрирате кода и да разберете какво може да е причинило появата му. Ние определено ще ви помогнем с това.

Защо се появява този код?

Защо се появява код за грешка i40? Всъщност има две основни причини: дефектен, запушен пресостат (превключвател за ниво) или счупен контролен модул. Нека да разгледаме по-отблизо. Пресостатът за съдомиялна машина определя количеството вода, което се излива в съдомиялната машина. Ако устройството работи, но тръбата му е запушена, то изпраща алармен сигнал към контролния модул. Модулът от своя страна разпознава този сигнал и издава грешка i40.

Грешка i40 се появява, ако сензорът за ниво е изгорял и изобщо не дава никакви сигнали.

Във втория случай е ОК. Изпраща работни сигнали към контролния модул, но не може да ги разпознае и издава грешка i40. Невъзможността за разпознаване на сигналите на превключвателя за налягане може да бъде причинена от изгоряла гума или повреден фърмуер; тук ще трябва да разберете диагностичния процес. По един или друг начин контролната платка ще трябва да бъде премахната и тествана, това е сигурно. Също така ще трябва внимателно да проверите превключвателя за налягане и едва след това да вземете решение как да отстраните този проблем сами.

Как да направите ремонт?

Препоръчително е да започнете проверката с релето за ниво. Първо, това е по-просто, и второ, според статистиката, превключвателите за налягане най-често причиняват такава грешка.

  1. Изключете съдомиялната машина от всички комуникации.Пресостат за съдомиялна Electrolux
  2. Изваждаме го на удобно място, като го полагаме с добре абсорбиращ парцал.
  3. Отстраняваме страничните стени на кутията.
  4. Поставете съдомиялната настрани.
  5. Развиваме и отместваме малко тавата, за да улесним достигането до вътрешните части.
  6. Изключете превключвателя за налягане, като внимателно премахнете захранващите кабели.

След това трябва да издухате тръбата на превключвателя за налягане или дори да я почистите, ако е запушена. Трябва да тествате сензора с мултицет и да се уверите, че работи или не работи. След това, в зависимост от резултата от проверката, или заменяме дефектната част с нова, или я поставяме на място и преминаваме към контролния модул.

Може би продухването на тръбата на превключвателя за налягане е помогнало за решаването на проблема. След това просто сглобяваме машината, свързваме я и се уверяваме, че „домашният асистент“ работи.

Ако сензорът за ниво се окаже напълно работещ и не е запушен с мръсотия, можете да проверите кабелите, които го захранват. Може би един от захранващите проводници се е скъсал или протрил, което е причинило „прекъсване на комуникацията“ между контролния модул и превключвателя за налягане. Най-добре е да звъните на всяка транзакция, но визуалната проверка също не е отменена.

електронно таблоНакрая се занимаваме с контролния модул. Доста често машини Electrolux, пуснати през последните пет години, имат проблеми с фърмуера. Той или „бъгва“, или „лети“ напълно. Решението на проблема е да презаредите платката. Но за да направите такова мигане, е необходимо да проверите физическото състояние на контролната платка. Според нас само опитен специалист може да направи това професионално. Той ще презареди модула, ще смени изгорелите гуми и ще запои пистите.

Много е трудно да направите това правилно със собствените си ръце, без опит в такива въпроси. Импровизираният ремонт може да доведе до пълна повреда на контролната платка, а новата част е много скъпа.

В заключение отбелязваме, че ако възникне грешка i40, би било препоръчително внимателно да проверите превключвателя за налягане и ако тази част се окаже в изправност, тогава поканете специалист. Специалист ще разгледа проблема на място и, ако е необходимо, ще "избере" контролния панел, не трябва да се опитвате да стигнете до него сами. Ако вашият „домашен асистент“ генерира някои други грешки, прочетете статията Кодове за грешки в съдомиялната машина Electrolux, тя ще ви помогне да го разберете. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня