Пералня Daewoo показва грешка H6

Пералня Daewoo показва грешка H6Пералните Daewoo се отличават със своята надеждност и здрави компоненти. Много модели на тази марка имат безпроблемно обслужване от 10-15 години, а понякога и повече. Но понякога машината се „отказва“ по-рано, предупреждавайки потребителя за повреда в системата с код на дисплея. Сред най-често срещаните „ранни птици“ на Daewoo е грешката H6, която показва повреда на нагревателния елемент. Защо нагревателният елемент е един от първите, които се повреждат и как да възстановим функционалността на машината - ще разгледаме по-долу.

Подготовка за смяна на нагревателния елемент

Ако Daewoo генерира грешка H6, тогава ще трябва да диагностицирате нагревателния елемент. По-добре е незабавно да се подготвите за предстоящата подмяна на частта - ремонтът на нагревателя е много труден и скъп. По-евтино и по-бързо е да демонтирате стария и да поставите нов. Най-трудното при ремонта на нагревателен елемент е намирането на аналог. Трябва да знаете кой модел нагревател е инсталиран в машината. Понякога информацията за дадена част е записана във фабричните инструкции, но е по-добре да демонтирате частта и да проверите маркировките, нанесени върху нейната повърхност. Друг вариант е да вземете дефектния артикул със себе си в магазина и да помолите продавача да избере заместител въз основа на пробата.

Основното е, че новият нагревателен елемент съответства на стария по мощност и размери. Като правило, пералните Daewoo са оборудвани с нагревателни елементи от 1900-2000 W, в зависимост от обема на барабана. Диаметърът на сензора на детайла е 1 см, а дължината преди огъване е 18,5 см.Нагревателен елемент 185 мм за Daewoo

Познавайки всички параметри на необходимия нагревателен елемент, не е нужно да ходите лично в магазина, а да поръчате аналогов чрез интернет. Тази възможност се предлага както от производителя, така и от трети страни посредници. Основното нещо е да изберете маркова част, а не китайски фалшификат.Нов нагревател за пералня Daewoo струва около 10-13 долара.

Когато търсите нагревателен елемент за смяна, трябва да погледнете мощността на нагревателя и неговия размер.

За да смените нагревателния елемент и да премахнете грешката H6, ще трябва частично да разглобите машината. Следните инструменти ще бъдат полезни за работа:

 • тресчотка плюс глава 8;
 • шлицови и кръстати отвертки;
 • мултиметър;
 • лубрикант

Преди да започнете да го ремонтирате сами, трябва да разберете какво точно се е случило с нагревателния елемент. За да направите това, извадете нагревателя от тялото на машината и проверете за функционалност. Ще ви разкажем подробно как.

Защо се счупи нагревателния елемент, къде мога да го намеря?

Код H6 на дисплея означава, че пералнята е спряла да загрява вода. Лесно е да познаете проблема: когато стартирате цикъла с висока температура, машината пере в студена вода. Няколко проблема могат да доведат до липса на отопление наведнъж: от повреда на самия нагревател до повреда на термистора или контролната платка. По правило нагревателният елемент се проваля по-често.

Нагревателният елемент се счита за един от най-уязвимите компоненти на всяка перална машина. Може да се счупи по няколко причини:

 • внезапни скокове на напрежение в електрическата мрежа;
 • неизправност на термистора;
 • „бъг“ на контролната платка;
 • твърде мръсна и твърда чешмяна вода;
 • повреда на маншета на нагревателния елемент (водата преминава през уплътнението и затваря контактите);
 • невнимателна работа на машината (активиране на няколко последователни цикъла с висока температура);
 • производствени дефекти.

Причините за повредата на нагревателния елемент са котлен камък от твърда вода, грешка на потребителя, производствени дефекти, внезапни спадове на напрежението, неизправност на термистора или контролната платка.

Рядко не нагревателният елемент е виновен за грешка H6, а управляващият модул.Системата замръзва или губи комуникация с нагревателя, поради което последният не получава команда за отопление. При такава ситуация е необходима диагностика и флашване на платката, с което може да се заеме само сервизен специалист.

За да ремонтирате шайбата, първо трябва да проверите нагревателния елемент. При по-голямата част от моделите на Daewoo той се намира под ваната за миене. Продължаваме така:

 • изключете машината от комуникациите;
 • обръщаме оборудването „назад“ напред;
 • развийте задния панел от кутията;
 • затегнете задвижващия ремък;къде е нагревателния елемент на Daewoo?
 • погледни под резервоара.

Лесно е да разпознаете нагревателните елементи. Елементът е разположен строго в центъра на барабана, а неговият заоблен правоъгълен чип е „богат“ със свързани проводници. Трудно е да не забележите нагревателя - той хваща окото веднага след свалянето на задния панел.

Как да промените елемент?

Лесно е да проверите и смените нагревателния елемент сами. Основното нещо е да знаете предварително какво да правите и в какъв ред. Така че, първото нещо, което трябва да направите, е да се уверите още веднъж, че пералнята е изключена от захранването и е прекъсната от водоснабдяването. Второто е да източите остатъчната вода от барабана.

Ако възникне грешка H6, резервоарът се изпразва през филтъра за боклук. С помощта на отвертка отворете вратата на техническия люк в долната дясна част на корпуса и развийте дюзата, като под нея поставите съд за събиране на вода. След това се връщаме към нагревателния елемент и започваме неговата диагностика:

 • изключете кабелите, свързани към чипа;
 • превключете мултиметъра в режим на омметър;Нека внимателно да проверим нагревателния елемент с мултицет
 • приложете сондите към контактите на нагревателя;
 • Ние оценяваме резултата (работен елемент произвежда стойност в диапазона от 20-30 ома).

Ако съпротивлението не е нормално, тогава частта не може да бъде ремонтирана. Ситуацията може да се коригира само чрез замяна на нагревателния елемент с работещ аналог. Но първо, нека демонтираме стария:

 • разхлабете централната гайка;
 • натиснете пръта навътре;
 • повдигнете основата с отвертка;
 • издърпайте нагревателния елемент от мястото му;издърпайте нагревателния елемент
 • проверете отстранения нагревателен елемент и определете защо шайбата издава код H

Когато демонтирате нагревателния елемент, внимавайте с гуменото уплътнение: не го повредете - това ще доведе до изтичане!

След това преминаваме към инсталирането на нов нагревател. Почистваме „гнездото“, щедро обработваме детайла със смазка и го фиксираме в жлебовете с гайка. След това свързваме проводниците към чипа, сглобяваме отново пералнята Daewoo и стартираме цикъла на висока температура. Ако грешката изчезне и водата се затопли след 15-20 минути, тогава всичко е направено правилно.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня