Грешка H32 в пералня Bosch

Грешка H32 в пералня BoschСмята се, че кодът за грешка H32, известен също като E32 в редица модели перални машини на марката Bosch, е една от най-честите повреди, с които се сблъскват потребителите. Разпространението на проблема обаче по никакъв начин не влияе върху неговата корекция, тъй като домакините обикновено просто не знаят какво означава грешка H32 в пералня Bosch. Нека анализираме тази ситуация и да ви кажем как можете сами да се справите с нея без помощта на специалист от сервизен център.

Какво показва кодът?

Всяка неизправност на „домашния асистент“ съсипва живота на потребителя, тъй като или напълно блокира нормалната работа на устройството, или влошава качеството на измиване. Разбиване H32 съобщава, че автоматичната диагностична система е открила прекомерно люлеене на барабана по време на центрофугиране. След откриване на дисбаланс, пералнята спешно източва цялата вода и спира работа, за да предотврати повреда на напречния елемент, резервоара и други ключови компоненти на системата. По този начин грешка H32 на дисплея също показва, че рисковете от по-нататъшна повреда на пералната машина са сведени до минимум.контрол на дисбаланса на съвременни машини

Всяка нова пералня на Bosch се предлага с вградена защита срещу дисбаланс на барабана, което е особено необходимо при центрофугиране на максимални обороти. Използвайки тази опция, устройството незабавно открива всеки възникнал дисбаланс на барабана, спира работния цикъл и показва на потребителя код за грешка на дисплея на SM.

Ако грешката не бъде коригирана своевременно и барабанът остане небалансиран, тогава може да срещнете и повреда на контролната платка, която е почти невъзможно да поправите със собствените си ръце. Ето защо е толкова важно да се предотврати прекомерното люлеене на резервоара, което често се причинява от обикновено претоварване или недостатъчно натоварване на прането.

Какво да направите, когато се появи код?

Не бързайте да се обадите на сервиз веднага след като вашият домакински уред покаже код за грешка H32. Напълно възможно е вие ​​сами да успеете да отстраните проблема, като запазите семейния бюджет непокътнат. Какво да направите в такава ситуация?

  • Като начало можете да опитате да отворите вратата на люка, да подредите смачканите дрехи, като натрошите голяма буца пране и след това да източите цялата вода и да стартирате отново цикъла на центрофугиране. Обикновено, когато пералнята позволява отваряне на вратата, тази процедура ще помогне да се коригира ситуацията.
  • Ако по погрешка сте заредили твърде много мръсни артикули в барабана, надвишавайки максималното натоварване, трябва да отворите капака и да извадите няколко артикула и след това да рестартирате цикъла на центрофугиране. Ако имаше твърде малко неща, тогава е необходимо да направите обратното - добавете дрехи.нещата се събраха и създадоха дисбаланс
  • И накрая, повредата може да бъде причинена от неправилна инсталация на оборудването. Може би по време на инсталирането на оборудването са допуснати стандартни грешки за начинаещи. Всяка перална машина трябва да бъде поставена върху твърда и равна повърхност, например бетон или плочки, и също трябва да бъде нивелирана до нивото на сградата. Ако машината не е стабилна, ще има повече вибрации по време на работа, особено по време на процеса на центрофугиране. Ето защо не трябва да инсталирате „домашния асистент“ върху линолеум, килим или дървен под.

Важно е не само да инсталирате нивото на пералната машина, но и да поставите дренажния маркуч на височина 60-90 сантиметра от нивото на пода, за да елиминирате евентуални проблеми с източването на отпадъчната течност в канализацията.

Ако проблемът не може да бъде решен, вероятно не е грешка на потребителя, а повреда. Повечето от проблемите могат да бъдат отстранени със собствените ви ръце, за останалите ще трябва да се обадите на сервиз.

Какъв проблем причинява H32?

Вече разбрахме, че кодът за грешка H32 може да се появи поради грешки при инсталиране, както и поради повреда на някой ключов компонент на системата. Нека разгледаме всяка от причините по-подробно.Защо са необходими транспортни болтове?

  • Забравени транспортни болтове. Тези елементи са необходими само при транспортиране на пералнята от магазина до вкъщи, тъй като фиксират барабана в неподвижно положение, за да не се деформира при транспортиране. След монтажа болтовете трябва да се отстранят и на тяхно място да се поставят пластмасови тапи. Ако това не бъде направено, но се стартира някакъв работен цикъл с монтирани транспортни болтове, електродвигателят ще се опита да задвижи статичния барабан, като по този начин ще предизвика силни вибрации вътре в системата и повреда на различни елементи.

Започването на работен цикъл с монтирани транспортни болтове се счита за грубо нарушение на правилата за експлоатация и следователно анулира гаранцията.

  • Повреда на лагера. За да разрешите този проблем, по-добре е да се обадите на техник, тъй като за да смените повреден модул, ще трябва почти напълно да разглобите машината.лагерът ще се повреди по-бързо
  • Повреда в системата. Тъй като барабанът в пералната машина е окачен, той се държи на място от пружини и амортисьори, които изглаждат действието на центробежната сила, потискайки силните вибрации, особено по време на центрофугиране.Ако системата за абсорбиране на удари е станала неизползваема поради механични повреди или естествено износване по време на активна употреба, тогава тя вече няма да може ефективно да потиска вибрациите, така че ще започне да възниква дисбаланс. В този случай можете самостоятелно да премахнете горния панел на SM, да натиснете резервоара и да оцените поведението му. Ако скочи и веднага падна на мястото си, тогава всичко е наред, но ако се появи хаотично люлеене, тогава е необходим ремонт.
  • Повреда на противотежестите. Бетонните блокове в домакинските уреди са монтирани отгоре, отдолу и отстрани на шкафа, за да потискат вибрациите на барабана, като добавят тегло и стабилност на оборудването. Ако блокът е повреден, това също влияе върху образуването на дисбаланс. Ако противотежестта се деформира, тя може да се възстанови с лепило, да се затегнат болтовете или да се замени с цели бетонни блокове.закрепванията на противотежестта са разхлабени
  • Повреда на контролната платка CM. Дефектният електронен модул провокира появата на много грешки, не само H. Почти невъзможно е да го проверите сами и да отстраните повредата, защото това изисква богат опит и специално оборудване. Ето защо е по-добре да не се опитвате да работите с платката, а незабавно да се обадите на специалист от сервизен център.

Както можете да видите, не всички причини за появата на код H32 са свързани с повреда, така че е по-добре да не бързате да се обадите на сервиза за ремонт, а първо опитайте сами да се отървете от проблема.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня