Грешка H20 пералня Ariston

грешка H20 на AristonПералните машини Hotpoint Ariston са оборудвани със система за самодиагностика, в която повечето кодове започват с английската буква F. Следователно появата на код H20 може да изглежда странна. Нека да разберем какво означава това и какво да правим в този случай.

Декодиране и описание на симптомите

Грешка h20 в пералната машина Ariston информира потребителя за повреда в системата за подаване на вода. Ако числото нула се чете като буквата О, получавате формулата за водата. Производителите са взели тази формула, за да улеснят запомнянето на тази грешка, която може да възникне при всяка програма. В повечето случаи пералнята замръзва преди етапа на изплакване.

Важна характеристика на грешка H20 е, че когато стартирате отделните режими „Източване“ или „Центофуга“, машината работи нормално и грешката не се появява.

Освен това си струва да изброите симптомите, които се появяват, преди машината да спре да мие:

 • в резервоара изобщо не се налива вода;
 • постъпва твърде малко вода;
 • Има твърде много вода в резервоара;
 • Водата, постъпваща в резервоара, веднага се източва (самооттичане).

Причини за появата

Защо системата дава тази грешка? Причините за това са няколко.аристон-грешка-h20

 1. Основната причина е свързана с клапана за пълнене. Най-често той се запушва с частици отломки и ръжда, които влизат в машината заедно с водата. Възможно е контактите на вентила или самият клапан да са повредени.
  Не забравяйте да проверите дали кранът за подаване на вода е отворен и под какво налягане се подава водата към водопровода. В този случай няма да се налага да търсите проблем в пералнята.
 2. Когато водата се оттича сама, причината е неправилно свързване на дренажния маркуч към канализацията.
 3. Ако има малко или много вода, тогава причината трябва да се търси в дефектен пресостат.
 4. Най-рядко грешка H20 се причинява от неизправност на електронния модул.

Моля, обърнете внимание, че ако код F01 се появи след грешка H20, тогава неизправността в машината е по-вероятно да бъде свързана с втората грешка.

Клапан за пълнене

Проблемът с пълнителния клапан е основният за тази грешка, ще го опишем по-подробно и ще разберем как да го поправим. Тази част се намира непосредствено зад маркуча за подаване на вода. Затова изключете водата и развийте входния маркуч; веднага ще видите мрежестия филтър на входния клапан. С помощта на клещи издърпайте внимателно мрежата към вас и изплакнете с вода. Ако мрежата е ръждясала и много замърсена, накиснете я в разтвор на лимонена киселина за 20 минути, след това изплакнете и я върнете на мястото й.

филтър за пълнителен клапан

Ако проблемът не е запушване, преминете към проверка на самата част:

 • свалете горния капак на пералната машина, за да осигурите достъп до оборудването;
  заливна клапа в Ariston
 • проверете контактите на клапана с помощта на мултицет;
 • тествайте самия клапан за пълнене;
 • в случай на повреда, изключете пълнителния клапан от електричеството,
 • развийте го от тялото;
 • инсталирайте нова част.

Пресостат и дренажна система

Поемането на вода в пералнята се „наблюдава“ от сензор за ниво на водата, който изпраща сигнал към модула колко вода е събрана. Ако сензорът е повреден, в резервоара може да влезе твърде много или твърде малко вода. Лесно е да проверите тази част сами. Имате нужда от:

 1. Свалете горния капак на пералната машина Ariston.смяна на превключвателя за налягане
 2. Намерете превключвателя за налягане в горната част на машината.
 3. Проверете херметичността на връзката на тръбата под налягане. Може да излети или да се запуши, което определено ще повлияе на работата на частта. Освен това тръбата може да се е спукала и в този случай трябва да се смени.
 4. След това с помощта на мултицет проверете контактите на сензора и проводниците, отиващи към превключвателя за налягане.
 5. Ако всички гореописани елементи са непокътнати, тогава най-вероятно самият сензор се е счупил, което не се случва толкова често.
 6. Вземете подобна част на пералната машина Ariston и я инсталирайте на мястото на дефектната.

В случай на самооттичаща се вода, незабавно започнете да проверявате дренажния маркуч. Ако точката на източване е под допустимото ниво, тогава водата ще започне да изтича от резервоара. Това може да се случи, ако първоначално свържете пералната машина към канала неправилно или ако дренажният маркуч изпадне от ключалката на задната стена, която го е държала във вертикално положение. Прочетете всичко за дренажната система и връзката в статията Как да си направим дренаж за пералня.

Електронно табло

Ако след проверка на клапана и превключвателя за налягане машината все още дава грешка, тогава трябва да помислите за контролната платка. Основно причината може да е изгорял триак или канал, отговорен за управлението на входния клапан за вода. В този случай има възможност за ремонт на модула. Трябва да се запасите с нов елемент, поялник и търпение. В повечето случаи обаче препоръчваме да поверите тази работа на специалист. Само не си мислете, че ви разубеждаваме.

В най-редките случаи пералната машина Ariston може да замръзне поради повреда във фърмуера на електронната платка. Опитайте да изключите уреда от контакта за 20 минути и да започнете измиването отново, може би рестартирането на „мозъка“ ще помогне за разрешаването на проблема. В противен случай платката ще трябва да бъде презаредена или заменена с нова, което ще струва доста пари.

По този начин грешка H20 може да доведе до повреда на различни компоненти. Но в повечето случаи проблемът се решава на място, тоест у дома. Можете да извършите ремонта сами, като следвате инструкциите, но ако не искате, повикайте специалист. Късмет!

   

4 читателски коментара

 1. Граватар Андрей Андрей:

  Ако машината се напълни с вода, след това даде H2O грешка и започне да източва, след това след източване седи известно време и започва да пълни отново и така до безкрайност? В този случай, когато грешката H2O мига, изплакването, центрофугирането и източването работят в ръчен режим. Това трябва да се провери от пресостата, правилно ли разбирам?

 2. Граватар Алексей Алексей:

  Ariston 605 поема вода (макар че според мен не достатъчно вода) и измива на всички режими за 12-13 минути. След това се появява грешка h20.
  Каква е причината?

 3. Граватар Саня Саня:

  Машината изобщо не черпеше вода, веднага изглеждаше, че това е на ниво софтуер. Но в крайна сметка това помогна да се почисти вентилът, който изглеждаше запушен и не беше толкова лош. Благодаря ти.

 4. Граватар Евгений Юджийн:

  Току-що получих тази грешка, наводняваше се и се източваше в цикъл за около два часа. Спусна дренажния маркуч по-ниско. Веднага водата се напълни и миенето продължи.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня