Код за грешка H1 на пералня Samsung

грешка h1 в пералня SamsungСамодиагностиката е отлично изобретение, въведено в пералните машини. Колкото по-модерна е пералнята, толкова по-точно може да идентифицира причината за повредата си и да открие какво не е наред. Ако на дисплея на вашата пералня Samsung се появи грешка h1, трябва незабавно да спрете да използвате „домашен асистент“ и да започнете да разбирате как да дешифрирате този код. И ние ще ви помогнем по този въпрос.

Възможни ситуации, които генерират грешка H1

Да започнем със спецификата на грешка H1. Не всички модели перални машини на Samsung показват грешка H1, когато възникнат подобни проблеми; в някои случаи се появяват кодовете НЕ или НЕ1. Не забравяйте, че тези кодове означават приблизително едно и също нещо - ще трябва да проверите нагревателния елемент. Изглежда, че това, което е трудно, е да развиете задната стена на пералнята и да проверите нагревателния елемент за изправност?

грешка n1 в пералня SamsungФакт е, че в пералня Samsung нагревателният елемент не е разположен в задната част на резервоара, а отпред. Това означава, че ще трябва да премахнете предната стена заедно с контролния панел и след това ще се отвори достъп до нагревателния елемент. Как да премахнете предната стена на машина Samsung е описано в една от статиите на нашия уебсайт. разглобяване на пералня (Indesit, Hansa, Samsung, LG, Siemens и др.). Веднага след като стената може да бъде премахната, ще трябва да намерите причината за грешка H1.

 1. Може би причината е, че самият нагревателен елемент или температурният сензор е изгорял.
 2. Може би нагревателният елемент е дал на късо или един от захранващите проводници не се свързва.
 3. Или нагревателният елемент, и температурният сензор работят правилно, но защитата от прегряване просто се задейства.

важно! Всяка от горните причини изисква проверка и веднага щом се открие повреда, тя трябва да бъде коригирана незабавно и тогава машината ще работи без повреди.

Нагревателният елемент е с късо съединение, изгорял или кабелът му не се свързва

След като свалихме предната стена на пералнята Samsung, трябва да премахнем защитния капак от нагревателния елемент, който се намира директно под люка в малка ниша. Изваждаме капака и виждаме пред нас два големи контакта, към които пасват проводниците. Първо, трябва визуално да проверим колко добре са закрепени проводниците и дали са повредени. Може би грешката се генерира от това. След това трябва да вземем мултиметър и да измерим съпротивлението на контактите и проводниците. За да направим това, ще направим следното:проверка на нагревателния елемент на пералната машина

 • извадете проводниците от контактите на нагревателния елемент и температурния сензор;
 • измерваме съпротивлението на контактите на нагревателния елемент, ако дисплеят на мултиметъра показва стойност от 28-30 ома, това означава, че нагревателят работи; ако дисплеят показва такъв, това означава, че нагревателният елемент е изгорял;
 • Измерваме съпротивлението на проводниците, устройството трябва да показва приблизително същата стойност, както при измерване на нагревателния елемент, освен ако, разбира се, проводникът не е счупен.

Ако бъде открит скъсан проводник или изгорял нагревателен елемент, трябва или да смените този проводник, или да смените нагревателния елемент. Няма нищо сложно при подмяната на проводника, така че няма да даваме отделни обяснения, но ще говорим по-подробно за подмяната на нагревателния елемент.

 1. Развиваме гайката, която закрепва нагревателния елемент към резервоара; той се намира директно в центъра между контактите.
 2. Хващаме контактите на нагревателния елемент и започваме да го дърпаме към себе си, като не забравяме да го люлеем от една страна на друга.
 3. Изваждаме стария нагревателен елемент и след това вземаме стара четка за зъби и я пъхаме в образуваната дупка. Нашата задача е да почистим котления камък и други отпадъци, които са се натрупали там от дъното на резервоара.
 4. Смажете ръбовете на отвора със сапун и внимателно поставете новия нагревателен елемент на пералнята Samsung в него.

За ваша информация! Уверете се, че гумената лента на новия нагревателен елемент не се губи по време на монтажа, а още по-малко се счупва.

 1. Свързваме проводниците към новия нагревателен елемент и температурния сензор, монтираме защитния капак и сглобяваме пералнята. След това пускаме тестово пране и се наслаждаваме на работата на машината Samsung.

Термодатчикът е изгорял

В по-голямата част от случаите причината, поради която грешка H1 „изскача“ на пералня Samsung, се свежда до повредени проводници, контакти и изгорял нагревателен елемент. Но Случва се, че нагревателният елемент работи правилно, проводниците са непокътнати, но грешката все още се появява. В този случай като възможна причина трябва да се счита изгорял температурен датчик. Пералнята Samsung има един вид температурен датчик - термистор. Инсталира се директно в нагревателния елемент, не е трудно да се намери. Ние правим следното:температурен датчик на пералната машина

 • намираме температурен сензор - това е черен пластмасов елемент с контакти, който стои директно върху нагревателния елемент;
 • измерете съпротивлението му с помощта на мултицет;
 • отстранете окабеляването от него;
 • внимателно го повдигнете с плоска отвертка и го издърпайте;
 • поставете нов температурен датчик на негово място и свържете проводниците;
 • След тези прости манипулации всичко трябва да работи добре.

важно! Работещият изключен температурен сензор трябва да показва стойност, близка до 35 kOhm.

Защитата от прегряване се е задействала

нагревателен елемент на пералняВсички съвременни нагревателни елементи са оборудвани със защита срещу прегряване. Работи много просто. Вътре в тръбите на нагревателния елемент има спирала.Тази спирала е свързана към контактите на нагревателния елемент чрез нискотопим елемент - това е предпазителят. Ако намотката прегрее, предпазителят ще се стопи, ще прекъсне веригата и намотката на нагревателния елемент ще оцелее и грешка H1 ще се появяват на дисплея на машината.

Проблемът е, че тези видове предпазители не могат да се възстановят и ако се задействат, нагревателният елемент ще трябва да се смени. Но Има нагревателни елементи с керамични предпазители за многократна употреба. Ако прегрее, предпазителят прекъсва и веригата също се прекъсва. Как да възстановите предпазителя и да върнете нагревателния елемент към живот?

 1. Отчупваме пластмасовите нитове на основата на тялото на нагревателния елемент и го разглобяваме.
 2. Отстраняваме счупения керамичен елемент, изрязваме го с ножовка и го поставяме обратно.
 3. Залепваме тялото на нагревателния елемент с добро топлоустойчиво лепило.
 4. Проверяваме съпротивлението с мултицет, за да няма изненади.
 5. Поставяме нагревателния елемент на място.

Забележка! На места, където преди имаше пластмасови нитове върху тялото на нагревателния елемент, можете да пробиете дупки и да поставите там малки болтове и след това да затегнете тялото с гайка. Тогава ще бъде възможно нагревателният елемент да се разглобява многократно, в случай че проблемът се повтори.

В заключение отбелязваме грешката H1 на пералня Samsung, доста често срещано явление. Лошо качество на водата, отрицателни условия на работа, нискокачествени части, всичко това са фактори, които допринасят за бързата повреда на нагревателния елемент и неговите спомагателни елементи. Възможно ли е да намерите и отстраните проблема, ако се появи грешка H1 със собствените си ръце? Разбира се, че можете, основното е да следвате съветите на професионалистите и няма да се страхувате от проблем, причинен от системна грешка.

   

6 читателски коментара

 1. Граватар ЕВГЕН ЕВГЕН:

  HI грешка

 2. Граватар Андрей Андрей:

  Така че, между другото, не всички перални машини Samsung имат нагревателен елемент под предния панел. Например wf-1500nhw. Не бързайте да сваляте гумите веднага - ще се измъчвате да ги слагате по-късно, просто развийте задната стена, 3 винта...

  • Граватар Олег Олег:

   Диамант Samsung 6.0 кг. Нагревателен елемент зад задния капак. Отделете време.

 3. Gravatar Vad В ада:

  Грешка P1

 4. Граватар майстор майстор:

  Код на грешка Samsung 6 кг.?

 5. Граватар Юлия Джулия:

  1. 5pod или нещо подобно. Съобщението се появи много бързо и също изчезна,
  2. В дренажната вода има тъмни люспи и котлен камък.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня