Код на грешка Fd в перални и сушилни Haier

Код на грешка Fd в перални и сушилни HaierСъвременната технология е в състояние да идентифицира какви повреди са възникнали в системата и да уведоми потребителите за тях. Кодът за грешка Fd в пералните и сушилните на Haier може да се нарече един от основните. Какво да направите, ако на дисплея се появи такъв код? Нека да разберем как да отстраним проблема и да върнем пералната машина в работоспособност.

Нека дешифрираме Fd кода

Съвременните перални машини са оборудвани със система за самодиагностика на неизправности. След като забележат повреда, те незабавно реагират на нея и уведомяват потребителите за повредата. Код на грешка Fd информира за проблеми с нагревателния елемент за сушене. Ето защо, ако забележите този код на дисплея, незабавно изключете захранването на устройството и в никакъв случай не докосвайте тялото - това няма да е безопасно.

Друга възможна причина за грешката е неизправност на контролния модул. Във всеки случай ще трябва да изключите захранването на машината, като внимавате да не докосвате тялото. Оставете пералнята да престои 15-20 минути, след което я включете отново. Ако проблемът продължава, тогава ще трябва да проверите нагревателния елемент на сушилнята и неговото окабеляване.Нагревателен елемент за сушене на пералня

Тази повреда не се счита за незначителна, така че е по-добре да потърсите помощ от специалисти от сервизния център, особено ако гаранционният срок не е изтекъл. Ако гаранцията вече е изтекла, можете да продължите със самодиагностика. По време на процеса е важно да спазвате правилата за безопасност, за да не навредите на себе си или на оборудването.

Проверка на нагревателния елемент на пералня със сушилня Haier

Можете сами да диагностицирате пералня Haier, която дава грешка Fd. На първо място, трябва да проверите нагревателния елемент за сушене. Нагревателният елемент се проверява по три начина:

 • да звънна;
 • за повреда;
 • по ток на натоварване.

Преди да започнете работа, не забравяйте да изключите захранването на пералнята със сушилня. За да проверите изсушаващия нагревателен елемент, трябва да го извадите от системата. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • Развийте болтовете, държащи горния панел на пералната машина;
 • отстранете капака настрани;
 • намерете нагревателната камера и я отворете;
 • изключете контактите на нагревателния елемент;
 • отстранете винта, задържащ нагревателния елемент;
 • извадете нагревателния елемент.премахване на нагревателния елемент за сушене на пералнята

Ако разглобявате пералнята за първи път, не забравяйте да прочетете инструкциите за оборудването. Там е посочено местоположението на основните компоненти на системата. По този начин можете да разберете къде да търсите нагревателния елемент на машина Haier с функция за сушене.

За да проверите нагревателния елемент за сушене, ще ви е необходимо специално устройство - мултицет.

На първо място, препоръчително е да позвъните на нагревателя. За да направите това, трябва да превключите мултиметъра в режим на измерване на съпротивлението. Сондите на тестера се прилагат към съответните контакти на нагревателния елемент.проверка на нагревателния елемент за повреда

След това погледнете екрана на тестера. Ако нагревателният елемент работи правилно, дисплеят на мултиметъра ще покаже стойност в рамките на няколко десетки ома (от 20 до 40 ома, в зависимост от мощността на нагревателния елемент). В този случай самото устройство ще издаде характерен звук. Когато по време на теста всичко е тихо и дисплеят показва 0 или 1, можем да говорим за повреда на нагревателя и нужда от смяна.

Следващият етап е проверка на нагревателния елемент за повреда. Мултиметърът остава в режим на измерване на съпротивлението и трябва да бъде настроен на най-високия възможен диапазон, в идеалния случай 200 мегаома. По-нататъшният алгоритъм на действия ще бъде както следва:

 • Приложете една мултицетна сонда към контакта на нагревателя, втората към тялото на нагревателния елемент;
 • оценете показанията на дисплея на тестера.

Работният нагревател няма да даде никакви показания на мултиметъра, тоест първоначалната стойност на дисплея няма да се промени.Ако тестерът покаже някои цифри на екрана, можем да говорим за повреда на нагревателния елемент.

Когато проверявате нагревателния елемент за повреда, трябва да вземете предвид важен нюанс - той трябва да се нагрее преди процедурата. За да направите това, трябва да свържете частта към захранването за 5-8 секунди (с помощта на захранващ кабел с два терминала) или просто да я поставите в гореща вода (без да потапяте самите контакти). Когато елементът се затопли, можете да използвате мултицет.

Често се случва "студен" нагревателен елемент да не показва повреда. Но при проверка на топлия елемент с мултицет се открива изтичане на ток в корпуса. Ето защо е толкова важно да не пренебрегвате правилото за „нагряване на частта“.

Ако се открие повреда в нагревателния елемент, нагревателният елемент ще трябва да бъде заменен, за да се отстрани грешката.

Третият диагностичен метод е проверка на нагревателния елемент чрез текущо натоварване. За да разберете колко ток обикновено трябва да "консумира" нагревателят, ще трябва да запомните формулата P=IxU, където:

 • P – мощност (W);
 • I – ток (A);
 • U – напрежение (V).

Тоест консумацията на ток може да се изчисли чрез разделяне на индикатора за мощност на елемента на стойността на напрежението. Например, проверявайки нагревателен елемент за 1900 вата, получаваме следното число: 1900/220 = 8 ампера.

След това, използвайки мултиметър, проверяваме дали стандартните показания съответстват на действителните, за това:

 • свържете отново една мултицетна сонда от 20 ампера;
 • Свържете клемата на захранващия кабел към един контакт на нагревателния елемент, а към втория - клема със скоба от обратната страна;
 • свържете скобата към една мултицетна сонда;
 • Свържете другата сонда на тестера към мрежовия терминал;
 • завъртете лоста на мултиметъра в положение “AC, 20 Amp”;
 • оценете показанията на екрана на устройството.

Обикновено нагревателен елемент с мощност 1900 вата трябва да консумира ток в рамките на 8 ампера.Ако показанията на дисплея на мултиметъра са много различни, нагревателният елемент ще трябва да бъде сменен.

Ако изсушаващият нагревателен елемент е издържал постоянно на всичките три етапа на изпитване, проверете дали кабелите, които го захранват, са повредени. Когато всичко е наред с това, ще трябва да изключите повреда на главния контролен модул на пералната машина. По-добре е да поверите диагностиката на борда на специалисти.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня