Код на грешка FC2 на пералня Haier

Код на грешка FC2 на пералня HaierЧесто собствениците на перални машини се сблъскват с код за грешка, чието декодиране показва загуба на комуникация между контролния модул и двигателя, поради което първият не разбира дали частта работи или не. В тази ситуация има голяма вероятност всичко да е наред с модула, но какъв е проблемът тогава и как да се реши проблемът? Днес ще разгледаме защо грешката FC2 може да възникне на пералня Haier и ще ви помогнем да извършите ефективна диагностика.

Тестване на двигателя

Можете сами да проверите работата на двигателя на машината, основното е да знаете как да го направите. Ще бъде необходимо да се проучи типът и принципът на работа на двигателя, монтиран в блока. Например, пералните машини Haier са оборудвани с колекторни двигатели, които работят със задвижващ ремък. Ако ги сравним с инверторните, те са по-компактни и по-лесни за работа. Те обаче имат своя недостатък и той се състои в това, че „колекторите” често излизат от строя, което означава, че рано или късно ще трябва да ги обслужите.

Структурата на такива двигатели включва ротор, статор и две електрически четки. Ламелите и намотката са отговорни за предаването на ток вътре в механизма. В двигателя има и сензор, който контролира броя на оборотите на двигателя. При провеждане на самодиагностика е необходимо последователно да се проверява всеки от посочените елементи. Но първо трябва да направите следното:

 • отстранете задния панел от тялото на CM;отстранете задната стена на кутията
 • издърпайте задвижващия ремък от ролката;Свалете задвижващия ремък
 • намерете двигателя, който се намира под резервоара от дясната страна;
 • направете снимка на чипа или запомнете местоположението на терминалите, така че по-късно да бъде по-лесно да свържете всичко обратно;
 • изключете кабелите, свързани към двигателя;Как да сменим двигателя на пералня
 • разхлабете фиксиращите болтове;
 • завъртете и извадете двигателя от „гнездото“.

Започваме с проверка на самия двигател. Този процес е доста прост. Необходимо е да свържете сърцевините на намотките на статора към ротора и да приложите напрежение от 220 волта към тях.

Ако двигателят тръгне и започне да върти вала, значи устройството работи правилно!

В този случай ще бъде възможно да започнете проверка на отделни компоненти на механизма „домашен асистент“. Ако все още няма движение, това е ясен знак за неизправност. В тази ситуация ще е необходим ремонт.схема на свързване на електрически двигател

Не забравяйте, че дори и при просто тестване трябва да се внимава специално. Първо, трябва да внимавате, когато работите с напрежение, за да избегнете неприятни ситуации. Второ, не трябва да се допуска прегряване на двигателя, когато е свързан директно. Най-разумното нещо е да не рискувате и да включите нагревателя, който при изтичане на ток ще се нагрее и ще поеме удара. Трето, струва си да се помни, че такава диагностика обхваща само повърхностни аспекти и не дава пълна картина на работата на частта при различни скорости.

Заслужава си да разгледате четките

Следващият диагностичен етап са електрическите четки. Те са разположени върху корпуса на двигателя и изглаждат триенето с помощта на специално проектирани карбонови накрайници. Ако те се износят, двигателят прегрява, което води до искра. Платката открива това и издава грешка FC2. За да проверите състоянието на електрическите четки, ще ви трябва:проверка на четките на двигателя

 • развийте фиксиращите болтове;
 • компресирайте пружината;
 • откачете четките от тялото;
 • отворете всеки „случай“;
 • измерете дължината на върховете.

Когато избирате нови части, обърнете внимание на серийния номер на модела Haier. Ако дължината на „въглена“ на една от четките е по-малка от 1,5 см, на дисплея ще се появи код за грешка. Единственото решение тук е да смените двата пръта по двойки. Инсталирането на нови кутии се извършва в съответствие с инструкциите в обратен ред.

Какво друго трябва да се тества?

Диагностичният процес включва и проверка на ламелите. Те представляват метални пластини, които са прикрепени към вал и се използват за предаване на ток към ротора. С течение на времето те могат да се повредят или да се отлепят, което в крайна сметка да доведе до повреда на двигателя. В случай на незначителни неизправности, ще бъде достатъчно да се полират „неравностите“ с шкурка, но в случай на сериозна повреда може да се наложи пълна подмяна на частта.проверка на ламелите

Грешка FC2 може да възникне поради проблеми с намотката: двигателят спира да стартира или няма време да ускори. Това от своя страна води до късо съединение, двигателят прегрява, термисторът го забелязва и контролната платка трябва да нулира програмата. В резултат на това или температурният датчик, или самият двигател се повреждат. Важното тук е да тествате щателно намотките с помощта на мултицет. Последователността на действията е следната:

 • включете „Омметър“;
 • докоснете ламелите със сондите;
 • погледнете резултата (20 до 200 ома е нормално, отклоненията показват късо съединение или прекъсване).пробита намотка на двигателя

След тези манипулации звъним на статора със зумер за повреда. Ако се установи изтичане на ток, единственият начин да се коригира ситуацията е да се смени двигателят. Купуваме нов двигател, монтираме го сами и стартираме тестовия режим на пране.

Ако след извършване на всички диагностични мерки грешката FC2 все още не изчезне, най-вероятно ще трябва да се свържете с професионален сервизен център. Нашите техници ще извършат тестването и ще ви помогнат да отстраните всички проблеми. Не забравяйте, че редовната поддръжка и навременното отстраняване на проблемите в пералните машини помагат да поддържате вашия „домашен помощник“ в работно състояние и да удължите живота му.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня